- advertentie -

Dag van het Zeeuws Archief

Zaterdag 3 november 2012 is een dag vol avontuur in het Zeeuws Archief. Er is die dag veel te doen en te beleven! Zo kun je met een gids de ondergrondse depots bezoeken en het persoonlijke archief van een nationale held bekijken: Sjef van Dongen ondernam in 1928 een reddingsoperatie op Spitsbergen. Ook is de speurtocht van een kleinzoon te volgen in de Zeeuwse première van de documentaire ‘De laatste haven’. Auteur Frank Westerman vertelt hoe hij mede dankzij archieven zijn succesvolle boeken kan schrijven. Zelf op ontdekking gaan kan ook: leer je voorouders kennen of de 19e-eeuwse bewoners van jouw huis of woonomgeving. Het Zeeuws Archief biedt een avontuurlijk programma.

Exclusieve bezichtiging van de depots én een bijzondere, recente aanwinst Rondleidingen met gids door de ondergrondse depots – inclusief bezichtiging van een spectaculaire aanwinst: het persoonlijke archief van Sjef van Dongen, een nationale held in 1928 (‘redder’ op Spitsbergen, betrokken bij de expeditie naar de verongelukte Italiaanse luchtvaartpionier Kapitein Nobile), gezocht verzetsstrijder en geliefd burgemeester van Aardenburg. De laatste haven * première om 11.00 uur, met inleiding van de filmmaker* De Zeeuwse kapitein Johannes Vleugels voelde zich op zee het meeste thuis. Met enorme goederenschepen voer hij de hele wereld rond. Zijn eerste zeereis als kapitein werd meteen een gedenkwaardige. In 1960 zette hij het vrachtschip Pax in noodtoestand aan de Zeeuwse kust voor Westkapelle, waar het voor strandbezoekers een fascinerende attractie werd. Johannes Vleugels zou bijna twintig jaar varen als kapitein, tot een traumatiserende reis in de jaren zeventig een einde aan zijn carrière maakte. Bij thuiskomst was Johannes plots een ander mens geworden, stil en afstandelijk. Zijn geliefden probeerden hem tevergeefs aan het praten te krijgen over wat er met hem was gebeurd. En nu, vijf jaar na de dood van de kapitein, gaat zijn kleinzoon op zoek naar de oorzaak van het trauma en het ware verhaal er achter. Maar dat blijkt niet bij elke betrokkene van destijds in goede aarde te vallen, wat het mysterie alleen maar doet groeien...

Lezingen
Mathijs Vleugels studeerde dit jaar met De laatste haven af aan de filmacademie in Brussel. Voor de film ontving hij een onderscheiding. Kom in mijn museum!, lezing van auteur Frank Westerman. “Ik hou van waargebeurde verhalen. Het verhaal is er al. Zoals Michelangelo het zei: het beeld is er al, ik hoef het alleen maar te bevrijden uit het marmer. Dat verhaal te ontrukken aan de werkelijkheid, en te laten zien: dit is het verhaal en ik vertel het op deze manier, zó rangschik ik mijn vondsten - als de kunstvoorwerpen in een tentoonstelling. Zo wil ik de lezer meenemen: Kom in mijn museum!”

Frank Westerman (1964) schrijft literaire non-fictie. In Dier bovendier (2010) beschrijft hij de tragedies van de 20e eeuw aan de hand van het lot van het Lippizanerpaard. Ararat (2007) is een reis op het breukvlak van religie en wetenschap. Eerdere titels zijn onder meer El Negro en ik (2004), Ingenieurs van de ziel (2002) en De graanrepubliek (1999). Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Zeeuws Archief, het is het enige programmaonderdeel van de dag waarvoor entree wordt geheven, 5 euro per persoon, gratis voor Vrienden van het Zeeuws Archief.

Genealogie
Genealogische Contactdag Zeeland – Maak ‘ns kennis met je voorouders! Nieuwsgierig naar je voorouders? Kom dan naar de Genealogische Contactdag Zeeland. Raadpleeg bijvoorbeeld de grote hoeveelheid bestanden van het Genealogisch Centrum, of je leg je zoekvraag voor aan de deskundigen van de Genealogische Vereniging afdeling Zeeland, het Genealogisch Centrum en het Zeeuws Archief. Ook zijn er genealogische organisaties en werkgroepen aanwezig en kan je contacten leggen met andere genealogen.
De studiezaal van het Zeeuws Archief is deze dag gewoon geopend en er kunnen dus stukken uit de depots worden aangevraagd ter inzage. Méér vinden in Zeeuwen Gezocht, workshop digitaal zoeken De website Zeeuwen Gezocht van het Zeeuws Archief bevat meer dan 7 miljoen persoonsgegevens. Archivaris Leo Hollestelle laat zien hoe je door slim te zoeken nog méér kan vinden. Schatgraven in de tijd & Vraag ’t de experts! Altijd al willen weten wie er vroeger in jullie huis woonden? Kijken of er een oude foto van de boerderij van je grootouders is? Op zoek naar een bestaande bouwtekening van je woning? Kom dan naar de studiezaal in het Zeeuws Archief. En heb je hulp nodig? Vraag 't de experts van het Zeeuws Archief. En ook nog: Boekenverkoop van dubbel- en afgeschreven boeken en (genealogische) tijdschriften / Zeeuwse versnaperingen

locatie: 
Zeeuws Archief, Middelburg, Hofplein
datum: 
za 03-11-2012, 10:00 - 17:00