- advertentie -

Alpe d'HuZes

Alpe d'HuZes

Duizenden mensen doen op woensdag 6 en donderdag 7 juni in Frankrijk mee aan de Alpe D'HuZes. De Alpe D'Huez wordt tot zes keer toe beklommen. En dat allemaal om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Ook groepen Zeeuwen zijn naar Frankrijk afgereisd. Omroep Zeeland verslaggevers Pim van den Berge en Mark van Leijden zoeken de Zeeuwen op. Hun bevindingen lees en zie je op deze pagina.

 

Zaterdag 9 juni

Na een voorspoedige reis waarbij Mark en ik afwisselend reden en aan de onderstaande montage werkten, is het goed thuiskomen. Natuurlijk staat nu alles in het teken van het Nederlands Elftal, maar we hopen dat u tussendoor nog eens de tijd wil nemen om het filmpje te bekijken. Het is een eerbetoon aan alle Zeeuwen die mee hebben gedaan met Alpe d'HuZes. We hebben ze niet allemaal vast kunnen leggen, maar toch geeft het filmpje, denken we, goed weer hoe de Zeeuwen Alpe d'Huzes 2012 hebben beleefd.  

 

Donderdag 7 juni

 

 

20.00 uur Ruim 28 miljoen euro bijeengefietst, bijeengelopen en bijeengebietst. De stichting Alpe D'HuZes is er weer in geslaagd om financieel de bijl te zetten in de wortels van kanker. Hier en daar is er een zeurpiet die eigenlijk minstens 30 miljoen had verwacht, maar voor de rest is er een algeheel "Yes, we could, and we did!!" gevoel.

Toch snapt ook Il Presidente van Alpe D'HuZes, Johan van der Waal, dat de onstuimige groei van het evenement zijn keerzijdes heeft. Op weg onstaan er nogal eens gevaarlijke situaties met vijfduizend verkeersbewegingen op de armetierige D211, de Fransen beginnen zich natuurlijk te ergeren aan de neveneffecten van de 2-daagse Nederlandse annexatie van de dorpjes (maar vervroegen wel de seizoensprijzen), en de 'echte' Alpe D'HuZessers zien met lede ogen Jan en Alleman 1 keer de berg opklauteren om vervolgens vol op het drankorgel te gaan. En dat allemaal omdat het streefbedrag van vorig jaar weer verhoogd kan worden.

Maar ik heb vertrouwen in Johan van der Waal. De man oogt als een slimme bouwvakker die een gouden formule heeft gevonden om de mensen die moe zijn van goede doelen niet alleen (op een mooie verantwoorde manier) geld uit de zak te kloppen, maar ze daarnaast ook nog bewust maakt van de kwetsbaarheid van het leven en daarmee de noodzaak van vriendschap en familie. De man draagt een spijkerbroek en polo'tje van discutabele origine. Maar voor mij is hij een standbeeld van ongekende proporties waard. Het liefst in dezelfde kleding.

Rest me u nog de warme golf van tranen en welriekend zweet van de KlusDu6 en alle andere moedige Zeeuwen die hier hebben laten zien dat er aan de Zuidkust en binnen de Zuid-Westelijke dijken mannen en vrouwen wonen die zich stuk willen fietsen met een foto van een overleden moeder op de rug gespeld, huilend hun dochtertje bellen als ze over de finish gaan, of gewoon in de luwte hun ding doen zoals Zeeuwen betaamd.

Ik hoop dat deze bescheiden bijdragen van Mark en mij ze een beetje recht hebben aangedaan.

11.30 uur

De Alpe d'HuZes draait nu op volle toeren. Vergelijkbaar met gisteren maar heviger. Rond dit tijdstip zullen er met iedere opgang rijders afvallen. Want niet iedereen haalt de zes keer. Maar dat doet er eigenlijk helemaal niet toe. Iedereen gaat toch wel stuk.

De mannen van KlusDu6 rijden verspreid. Ik vang drie van hen op bij de eerste keer op de top. Wanneer ze vragen willen beantwoorden breken ze stuk voor stuk. Dit zijn dezelfde mannen die eergisteren met een stuk half rauw vlees en een biertje, gezonde Zeeuwse bravoure over de camping uitstrooiden. En nu wordt het ze te machtig. Ik kan ze wel zoenen. 

 

08.50 uur

Zowel Pim als ik staan inmiddels bovenop een zonnige alp, vlakbij de finish. Ons TV-materiaal laadt momenteel in de computer. Vanaf zes uur maken we elk uur een radiobijdrage tot twee uur. vanaf vier uur zullen we dan tot zeven uur te horen zijn met bijdrages van dit prachtige evenement hier in Frankrijk. We hebben zelfs nog geen tijd gehad om een broodje te eten, maar dat komt wel goed. Ik reed met een motard van de organisatie naar boven en vanaf de voet van de berg is het inmiddels één sliert van klimmende mensen. Daarnaast zoeven fietsers in volle vaart aan de andere kant van de weg naar beneden. Toch gebeuren er tot op heden geen ongelukken, want iedereen houdt zich aan de aanwijzingen van de vele vrijwilligers die met vlaggen en fluitjes gewapend in elke bocht van de klim en dus ook de afdaling staan.

 

 

Net bij de finish ving ik Michel Quinten van Klusdu6 op in de hoop even te horen hoe zijn tweede klim inmiddels was verlopen. Hij had zijn dochtertje aan de lijn en schoot voor mijn camera vol. Wat moet je dan nog zeggen... 

 

 

05.00 uur

Het is een voorrecht om bij de start van Alpe d’Huzes in het donker te zijn. Wat is dit indrukwekkend! Pim en ik staan met een brok in de keel ons werk te doen, terwijl ruim 5000 voornamelijk fietsers de Hollandse berg gaan bedwingen. In grote groepen worden deelnemers toegelaten tot Alpe d’Huez. Om de paar minuten wordt gestart. Al een half uur lang komen er fietsers langs in de straten van Bourg d’Oisans, de startlokatie. Vervolgens wachten ruim 14 kilometers klim en die zijn zwaar, dat kan ik uit eigen ervaring beamen. De maan staat nog hoog aan de hemel, de straten beginnen nu leeg te stromen, de vogels beginnen te fluiten en de zon komt langzaam op achter de omliggende bergen. Het zal niet al te lang duren voordat de eerste wielrenners alweer beneden zijn, want ho ongelofelijk het ook klinkt, een heleboel wielrenners gaan ZES keer vandaag omhoog! Het wordt een mooie dag…. 

 

 

Woensdag 6 juni

 

20.30 uur

Wat doe je nou zo'n hele dag? Is een mooie vraag. Voor wie denkt dat Mark en ik hier misschien de leutige Sjaak uithangen en daar terloops nog wat plaatjes bij schieten en praatjes bij schrijven; de waarheid is anders dan dat.

Deze woensdag begon om 07.00 uur. Na een douche in cabines die in de jaren '70 nog in waren door hun kekke créme kleur en aanwezige levende have, zijnde daar slakken van het niet eetbare soort, gaan we dolen in de stad. Niets armzaliger dan twee mannen met een laptop en een Iphone, op zoek naar gratis internet. Natuurlijk is de beloofde gratis gegevensstroom dunner dan watergruwel in Dendermonde, maar Mark van Leiiden heeft dé oplossing om het blog bij te kunnen werken: Men fotografere de tekst van het laptopscherm en stuurt dat via 3G naar de omroep om het daar te laten uittikken.....

Vervolgens ziet de dag er voor mij zo uit: 9.00 uur 2 interviews met lopers. 10.00 uur de lopers filmen als ze vertrekken. 10.10 uur de eerste golf wielrenners filmen. 10.15 uur interview met 3 fietsende deelnemers (die op dat moment even stilstaan...). 10.50 uur Spullen van Mark aannnemen, hij gaat op de fiets naar boven. 11.15 uur Met twee camera's , 2 laptops, op de motor achter de diverse deelnemers aan. Regelmatig stoppen en filmen. Bij bocht 17 neemt Mark zijn camera over. 12.00 uur Laptop op een muurtje koppelen aan camera, 25 minuten film inladen.13.40 uur Deelnemers komen langs, op naar de finish achterop de motor. 14.30 uur De eerste drie deelnemers finishen, interview. 14.50 uur De rest van de film inladen en voormonteren. 15.20 uur Deelnemer belt: Ik kom er aan, interview opnemen. 15.50 uur Verder met monteren. 16.10 uur Nog twee deelnemers klaar, interviewen. 1630 uur Nagels bijten terwijl Mark de eerste uitzending op tijd probeert klaar te maken. 17.45 uur Pizza halen. 18.00 uur Stiekum beetje trots de uitzending via internet volgen. 18.30 uur Met auto van organisatie naar beneden om omroep auto te halen. 19.30 uur Terug in Alpe D'Huez om te bloggen en filmpjes te uploaden. 20.20 Internet ligt eruit. 22.00 uur Naar het zompige luchtbed op moerascamping Le Colporteur. Morgen gaat om 3.30 uur de wekker. 

18.50 uur

Het TV en radiowerk voor vandaag zit erop. Het was een lange en intensieve dag. Heel veel infrukken, heel veel emoties en samen met Pim allerlei tegenslagen overwonnen. het evenement wordt erg groot, te groot misschien wel. De berg wordt niet groter, maar het evenement dreigt uit haar jas te groeien. Van 66 deelnemers in 2006 naar meer dan 8000 in 2012. Doet niets af aan het saamhorigheidsgevoel wat ik vandaag al fietsende heb mogen voelen. Ik heb geprobeerd met een kleine camera op de fiets mijn indrukken te laten zien. Oordeel zelf.

 

Morgen gaan we voor het verhaal van Klusdu6 en dat van voormalig burgemeester Jack Asselbergs van de gemeente Schouwen-Duiveland. Wat zijn hun verhalen en waarom gaan zij omhoog, soms tot 6 keer toe. Dat zullen Pim en ik morgenochtend al vroeg gaan oppakken. Om 04.50 uur vertrekken de eerste fietsers, om 18.00 uur gaat de laatste deelnemer omhoog. een lange dag, maar we kijken ernaar uit.

 

 

15.00 uur

Een groot aantal mensen is omhoog gegaan. Sommigen lieten het bij één keer, anderen passeren met gegrom de finish en dalen dan weer af. Ons eigen wielerkanon, Mark van Leijden, heeft ook besloten om de tocht naar boven te maken. Vind ik erg jammer, want dat betekent dat ik op een gerieflijke manier door een motorrijder naar de top gebracht wordt. En dat terwijl ik dol ben op snot in de ogen en zuur in de benen.

Ondertussen hebben we diverse portretten geschoten. Allemaal Zeeuwen met pit en een verhaal. Zo zijn er Alexander en Ronny Dekker. Zij lopen naar boven om onder andere de vader van Ronny te herdenken. Maar ook de mannen en vrouwen van Stavoord6, die 80.000 euro bij elkaar fietsen. En tandarts Han Gilliam, die samen met zoon en dochter naar boven gaat.

Het is een martelgang, denk ik tenminste, gezeten op het kalfsleer van één van de motorvrijwilligers. De hele tocht passeren we fietsers die aan het asfalt vast lijken te kleven. Zij worden in elke bocht toegejuicht en soms een handje geholpen.

 

 

Er liggen kaarsjes met namen van mensen die er niet meer zijn, maar zeker vandaag niet vergeten worden. Er zijn tranen: een meisje brult terwijl ze met minischokjes naar de top toegaat. Het is mooi en verschrikkelijk tegelijk.

Boven worden de atleten ontvangen door twee dames in het paars en een man die zich het best laat omschrijven als Kuifje na een sherrykuur. Zij moedigen alles en iedereen aan en zwepen het vele publiek op.

Dan finished Frans Havermans van Stavoord6. Hij wil beneden niet zeggen dat hij een kankerpatiënt is die het zwaarste gevecht nog voor zich heeft. Hij wil zeker niet zielig overkomen. In zijn eentje komt hij over de finish. De vechtlust straalt uit zijn ogen, samen met een dikke vleug trots. Hij weet niet of hij er volgend jaar nog is, maar dit kan niet meer afgepakt worden. Mijn held van vandaag, tussen alle helden die hier al zijn, is Frans Havermans.

 

10.30 uur

 

Alle fietsers en lopers van de woensdag editie zijn op pad. Op de rotonde net buiten Bourg des Oisans starten Alexander Dekker en Ronny Dekker hun poging om de Alp d’Huez  twee keer hardlopend op te gaan. Alexander gaat voor Ronny. Die verloor zijn vader aan kanker. Beide atleten worden uitgezwaaid door familie en vrienden. De sfeer die heerst er één van vastberadendheid. En overal voel je een saamhorigheid waarmee een ieder de berg opgaat, met op de schouders een verloren vriend of familielid. Aan het einde van de weg, bovenop de alp zal morgen een bedrag bijeengebracht zijn waarmee het einde van de ziekte kanker hopeljk weer een stukje dichterbij komt.

 

 

07.30 uur

Na een droge nacht in ons tentje zijn we om 7.00 uur opgestaan om ons voor te bereiden op een dag waarop mooie dingen gaan gebeuren, alles in het teken van Alpe d'HuZes. Vandaag begint hier in Frankrijk om 10.00 uur het Ale d'HuZes-spektakel, want dat is het zeker. In totaal gaan meer dan 8000 mensen de berg op de komende twee dagen. Vandaag 3000 en morgen 5000. Wij zijn erbij en dat voelt goed. Gisteravond zijn we zeer spontaan en met open armen ontvangen door het team van Klusdu6 uit Goes. De barbecue en het fris waren zeer welkom, waarvoor dank.
Vanmorgen blijken de weersvoorspellingen van vandaag uit te gaan komen. Donkere wolken verschijnen langzaam boven het dorpje Bourgd'Oisans, de startplaats voor de fietsers, runners, wheelers en wandelaar die vandaag naar Alpe d'Huez vertrekken. Het begint fors te regenen, maar het zal ondanks het natte weer een fantantastisch spektakel worden.


De sfeer is aan de ene kant uitgelaten, als ik de fietsers die hier langs komen in het dorp hoor roepen. Daarnaast zie ik ook strakke gezichten van anderen die beseffen wat voor emoties vandaag naar boven zullen komen.

Naar boven

Het is nu 8.40 uur, ruim anderhalf uur voor de start. Pim gaat runner Alexander Dekker volgen, die rennend naar boven gaat.

Ik wacht hier in het dorp op het team uit Tholen, Stavoord6. We hopen op mooie verhalen. 

Dinsdag 5 juni
Om 6.00 uur nog even op de radio bij presentator Remco van Schellen. En dan direct door richting Zuid Frankrijk.

 

delen:


Reacties

jullie waren top pim en mark

Beste Pim en Mark, heel hartelijk dank voor jullie geweldige inzet! Het zijn idd hele mooie beelden geworden waar we zeer trots op zijn. We hebben de foto's en filmpjes online staan op onze website! http://www.klusdu6.nl/frankrijk

Groetjes die rauwe vlees etende bierdrinker.

PS Die zoen houden we tegoed hahahha, Jaap Dorleijn ( team klusdu6 ).

Alpdu6

Pim en Mark, enorm bedankt voor jullie bijdrage aan dit mooie gebeuren. Die kus houden we te goed. Groetjes, Edwin Broere

100% Zeeuws lid Patrick rijdt 6 keer omhoog

Hoi Pim en Mark, in het team van Siemens healthcare rijdt 100% Zeeuws lid Patrick Elshout ook keer op keer omhoog. gr Erwin

team N-Joy & go on

Voor team N-JOY & GO ON, succes vandaag. Caro.

Margot

We zijn trots op jou, Margot!!! Kids ( in het bijzonder groep 7/8 en juffen) en team Valeriusschool Veere

Zeeuws tenue

Hoi Pim en Mark, Probeer Cees Dagevos te traceren met zijn Zeeuwse tenue hij rijd in team 0395. Gr Simon