- advertentie -

Bob Dylan ontvangt hoge Amerikaanse onderscheiding

Bob Dylan ontvangt hoge Amerikaanse onderscheiding

Bob Dylan

 

Bob Dylan ontving gisteren uit handen van president Obama de Presidential Medal of Freedom. De uitreiking vond plaats in het Witte Huis. In totaal kregen 13 mensen die onderscheiding onder wie Madeleine Albright, oud-Secretary of State, en voormalig president van Israël, Simon Peres.

The Presidential Medal of Freedom is de hoogste onderscheiding die een burger ten deel kan vallen. Je krijgt hem als je een bijzonder waardevolle bijdrage hebt geleverd aan het land, de wereldvrede, of de cultuur of anderszins. Obama, die  in 2010 aan diezelfde Bob Dylan al een National Medal of Arts uitreikte, vatte de reden voor de onderscheidingen kort samen: “Zij hebben ons leven verrijkt”. Hoewel het geen specifieke muziekprijs is, zijn grote musici Dylan voorgegaan: Louis Armstrong, Aretha Franklin, Frank Sinatra, Count Basey, Irving Berlin, Ella Fitzgerald, B.B. King, om er enkele te noemen, maar ook mensen uit de klassieke wereld: Placido Domingo, Horowitz, Yo-Yo Ma, Rostropovich en Rubinstein.

Chimes of Freedom

The Presidential Medal of Freedom is de opvolger van de Medal of Freedom die sterk verbonden was aan de tijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het woord ‘Freedom’ is in de titel gebleven, vandaar dat we een Dylansong met ‘Freedom’ erin draaiden vanochtend: Chimes of Freedom, vorig jaar nog gekozen als titel van een verzamel-cd ter gelegenheid van 50 jaar Amnesty International, waarop anderen de songs van Bob Dylan zongen.

delen: