Boerin Bertie Steur (40) uit Renesse is een van de tien boeren die meedoet aan het tv-programma Boer zoekt Vrouw 2014-2015.

Bertie kreeg 175 brieven van mensen die een relatie met haar willen. Ze behoorde tot de vijf boeren die voldoende belangstelling hebben gekregen. Steur zoekt een vrouw om haar leven mee te delen. Omroep Zeeland volgt Bertie Steur tot aan de finale uitzending in maart 2015.

Op verschillende plekken in Zeeland werden opnames gemaakt voor de film over Michiel de Ruyter. De film moet een beeldportret bieden van de Gouden Eeuw, vanaf de eerste Engelse Oorlog tot aan de dood van de Ruyter (1653-1678). Acteur Frank Lammers kruipt in de huid van Michiel de Ruyter. Andere acteurs die meespelen zijn Barry Atsma, Lieke van Lexomond, Roeland Fernhout, Egbert-Jan Weeber, Derek de Lint en Tygo Gernandt. Bekijk op deze pagina de laatste berichten over de film.

Al jaren is geprobeerd om een etappe van de Tour de France een keer in Zeeland te laten finishen. In 2015 zal dat voor het eerst zijn en worden de Zeeuwse inspanningen beloond. Bekijk op deze pagina alle berichten over de Tour de France en Zeeland.

Philip Morris schrapt 90 procent van de banen bij de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom. Dat betekent het ontslag van circa 1230 mensen en het stopzetten van de productie. Bij het bedrijf werken zo'n 300 Zeeuwen.

Zeeland heeft geen eigen identiteit en kan daarom best bij Zuid-Holland gevoegd worden.
Dat vindt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Limburg, Friesland en Brabant hebben die identiteit wel en kunnen wat hem betreft zelfstandig blijven. Bovendien is daar veel weerstand tegen samenvoeging. In dit dossier verzamelt Omroep Zeeland de verhalen over de Zeeuwse identiteit, die er volgens veel Zeeuwen wel degelijk is. Daarom startte Omroep Zeeland ook de petitie Handen af van Zeeland.

In een intern rapport van Rijkswaterstaat Zeeland wordt een beeld geschetst van meer dan tien jaar verwaarlozing van de Oosterscheldekering. Het rapport bevestigt de kritiek van oud-ingenieurs eind augustus dat onderhoud en inspectie van bodem bij de kering wordt verwaarloosd. Volg op deze pagina de laatste ontwikkelingen.

Burgemeester René Roep had nooit een bed en een wasmachine mogen declareren toen hij in de gemeente Vlissingen kwam wonen. Dat zeggen deskundigen, die op verzoek van Omroep Zeeland keken naar de Vlissingse declaraties tussen 2010 en 2013. Het onderzoek richt zich met name op burgemeester Roep en oud-wethouder Jacques Damen.

Peter van Liere, voormalig drummer van The Old Firm, wordt vermist. De Middelburger is een van de bemanningsleden van de Warnow. De boot wordt al sinds half april vermist op de Noordzee. De Noorse kustwacht denkt dat de kans erg klein is dat het omgebouwde loodsbootje nog gevonden wordt. Familie en vrienden zamelen geld in om een zoektocht te organiseren.

Deze week wordt in Frankrijk voor de achtste keer Alpe d'HuZes gehouden. Dat is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeen brengen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd voor de overwinning op kanker. Onder het motto "Opgeven is geen optie" wordt de legendarische Alpe d'Huez tot zes keer aan toe beklommen, fietsend en lopend. Dat gebeurt op woensdag 5 en donderdag 6 juni. Er doen ook veel Zeeuwen mee. Verslaggevers Stefan Nijpjes en Mark van Leijden zoeken die Zeeuwse deelnemers op en maken deze week verhalen met hen.

Waterdunen is een project waarbij nieuwe natuur wordt aangelegd en nieuw recreatiegebied. Vooral tegen het natuurgebied wordt veel geprotesteerd, omdat boeren landbouwgrond moeten opgeven. In het plan Waterdunen komen 400 recreatieverblijven in nieuwe duinen en schorren. Ook moet er een duincamping komen met 300 plaatsen.

Door tegenvallende bezoekersaantallen wordt het Voetbalmuseum in Middelburg verkocht. Een verhuizing naar elders in het land is aanstaande. Zeeland raakt hiermee een publiekstrekker kwijt.

Er komt geen nieuw theater in Middelburg. In plaats daarvan wordt de oude Schouwburg aan het Molenwater aangepast en opgeknapt. Het dagelijks gemeentebestuur van Middelburg heeft in oktober 2012 bekendgemaakt dat er geen geld is om de ambitie voor een nieuw theater waar te maken.

Omroep Zeeland zendt in het najaar van 2012 de Zeeland-column uit. Hierin vertellen Zeeuwse politici wat hun gevoel van Zeeland is. Statenleden zijn uitgenodigd om in één dag, samen met een verslaggever van Omroep Zeeland, een televisie-item te maken over hun kijk op de provincie die ze besturen. Op deze pagina een overzicht van de deelnemers.

Film by the Sea wordt van 14 tot en met 23 september 2012 gehouden. Het is de veertiende editie. In Vlissingen en Terneuzen staan bijna 150 films op het programma, plus onder meer talkshows, muziekoptredens, cursussen en tentoonstellingen.

Omroep Zeeland laat elke dag in het filmjournaal zien wat er te zien en te beleven is. Op vrijdag is de Award Ceremony te volgen en zaterdag en zondag zijn de afsluitende filmjournaals te zien.

Blijf op de hoogte op deze speciale pagina van Omroep Zeeland. Ga ook naar de website van Film by the Sea.

Het Zeeland Nazomerfestival heeft in 2012 een recordaantal bezoekers getrokken. Ruim 28.000 mensen kwamen naar de voorstellingen op bijzondere lokaties in Zeeland. Het toneelstuk Medea en een concert van Racoon trokken de meeste belangstelling.

In Zeeland, Brabant en Limburg werd op 1 mei 2012 de wietpas ingevoerd als middel in de strijd tegen drugstoerisme. Coffeeshop mochten alleen softdrugs verkopen aan Nederlandse ingezetenen die zich hadden geregistreerd. Tegenstanders waarschuwden voor een toename van overlast. Het kabinet Rutte 2 schafte de pas weer af. Softdrugsbeleid is voortaan een zaak voor gemeenten.

Bij een grote politieactie in november 2011 worden op zeven plaatsen in Zeeland hennep, contant geld en auto's in beslag genomen. In totaal worden 32 mensen aangehouden. Het OM spreekt van een criminele organisatie die winst van handel in softdrugs zou witwassen bij hoogwerkersbedrijf HWS in Kapelle. De rechtbank behandelt deze zaak inhoudelijk in het voorjaar van 2013.

Delta levert energie, infra- en milieudiensten én digitale services, zoals internet, telefonie en radio en tv-signalen. De aandelen van het bedrijf zijn in handen van de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten.

De marinierskazerne van Doorn verhuist naar Vlissingen. Na veel vijven en zessen is de Tweede Kamer daarmee akkoord gegaan. Bij de nieuwe kazerne die aan de Buitenhaven moet komen, zal werk zijn voor zeker 1900 mensen.

Fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost is in november 2012 failliet verklaard. Het bedrijf met zo'n 450 werknemers raakte in de problemen door de economische crisis en door de kostbare omschakeling naar een milieuvriendelijke manier van produceren. Thermphos maakt fosfor, fosforzuur en fosfaten. Het bedrijf is diverse keren betrapt op het uitstoten van te hoge concentraties gevaarlijke stoffen.

Concert at Sea is het grootste popfestival van Zeeland. Het festival op de Brouwersdam trekt jaarlijks tienduizenden mensen. Mede-organisator Bløf speelt een belangrijke rol, net als de vele muzikale vrienden van de Zeeuwse band.

Een 60-jarige inwoner van Westkapelle is in september 2012 veroordeeld tot twee jaar cel plus tbs met dwangverpleging. De man heeft bekend de afgelopen dertig jaar tientallen jongens te hebben misbruikt. In het dorp wisten veel mensen al heel lang van de zaak, maar zwegen.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelt op 2 februari 2012 dat de eigenaar en medewerkers van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen vrijuit gaan. Volgens het hof is de softdrugswinkel te lang gedoogd, waardoor het onmogelijk is geworden om de leiding en de medewerkers te vervolgen.

Het Ziekenhuis Walcheren en de Oosterscheldeziekenhuizen van Goes en Zierikzee zijn op 1 januari 2010 gefuseerd tot het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. Onderdeel van de fusie is het plan dat het huidige ziekenhuis in Vlissingen dicht gaat en dat er in de Mortiere bij Middelburg een nieuw gebouwd gaat worden. Maar tot nu toe is de financiering van het nieuwe ziekenhuis nog niet rond. De Walcherse politiek maakt zich zorgen over de haalbaarheid van de nieuwbouwplannen.

Op 23 september 2011 ontploft 's avonds een caisson op een strand nabij Ritthem: 1.6 op de Schaal van Richter. De knal is in een groot deel van Zeeland te horen en te voelen. Twee mannen, uit Zoutelande en Hilversum, worden verdacht van het veroorzaken van de explosie.