Zaak Checkpoint zet discussie gedoogbeleid op scherp

Zaak Checkpoint zet discussie gedoogbeleid op scherp

Het gerechtshof in Den Haag oordeelt op 2 februari 2012 dat de eigenaar en medewerkers van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen vrijuit gaan. Volgens het hof is de softdrugswinkel te lang gedoogd, waardoor het onmogelijk is geworden om de leiding en de medewerkers te vervolgen.

Het Openbaar Ministerie gaat voorlopig in cassatie tegen het niet vervolgen van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Later wordt besloten of de cassatie al dan niet wordt doorgezet. Volgens een woordvoerster van het OM is er meer tijd nodig om het arrest te bestuderen dan de twee weken die er eigenlijk voor staan.

AMSTERDAM - De eigenaar en het personeel van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen hoeven niet de cel in. En de BV waar Checkpoint onder viel, hoeft geen boete te betalen. Dat is het oordeel van het Gerechtshof in Amsterdam. Het Hof heeft het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard.

AMSTERDAM - Op de vijfde en laatste dag van het hoger beroep tegen Checkpoint in Terneuzen was het laatste woord voor de 62-jarige hoofdverdachte, de eigenaar van de coffeeshop. Voor het Gerechtshof in Amsterdam verklaarde hij opnieuw dat het zonder de steun van de gemeente nooit gelukt was om Checkpoint te exploiteren. Het gerechtshof in Amsterdam doet op 16 juli uitspraak.

AMSTERDAM - De advocaten van Checkpoint vinden dat de voormalige coffeeshop in Terneuzen te hard wordt aangepakt. Dinsdag was de vierde dag van het proces. De coffeeshop moest in 2008 dicht na een reeks invallen.

AMSTERDAM - Er is in Nederland nog nooit een coffeeshophouder veroordeeld tot een gevangenisstraf; er waren tot nu toe alleen veroordelingen tot werkstraffen. Daarom moet ook de eigenaar van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen een taakstraf krijgen en niet de gevangenis in gaan. Dit betoogde advocaat Ab Sol uit Terneuzen donderdagmorgen in het Gerechtshof in Amsterdam.

AMSTERDAM - In hoger beroep is tegen de voormalige eigenaar van Checkpoint 18 maanden cel geëist en een ontnemingsvordering van 50.000 euro. De advocaat-generaal heeft voor het gerechtshof in Amsterdam ongeveer hetzelfde geëist als de officier van justitie in de rechtbank in Middelburg in 2010.

AMSTERDAM - De eigenaar van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen heeft burgemeester Lonink in 2008 gevraagd of hij een dagvoorraad van negen kilo hasj en weed mocht hebben.

TERNEUZEN - In het Paleis van Justitie in Amsterdam dient vandaag het hoger beroep in de zaak Checkpoint. Dat was de coffeeshop in Terneuzen, die uitgroeide tot de grootste van Nederland. Het Gerechtshof trekt vijf dagen uit voor het proces.

DEN BOSCH - De eigenaar van coffeeshop Aarden in Goes moet opnieuw voor de rechtbank verschijnen. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelt woensdag dat de eigenaar alsnog vervolgd kan worden. Eerder haalde de rechtbank van Middelburg nog een streep door de vervolging van de coffeeshophouder.

DEN HAAG (ANP) - De uitspraak van de Hoge Raad over coffeeshop Checkpoint schept duidelijkheid over heel veel andere zaken over de verkoop van softdrugs. De raad bepaalde dinsdag dat het Openbaar Ministerie (OM) de shop in Terneuzen toch mag vervolgen.