Delta en de dans om de miljoenen

Delta en de dans om de miljoenen

Delta levert energie, infra- en milieudiensten én digitale services, zoals internet, telefonie en radio en tv-signalen. De aandelen van het bedrijf zijn in handen van de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten.

DEN BOSCH ­ Het risico van een commercieel energiebedrijf hoort niet bij de belastingbetaler te liggen. Dat vindt oud­gedeputeerde van Noord-Brabant Annemarie Moons. Zij was in 2009 betrokken bij de verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE. Als PvdA­politica was zij aanvankelijk tegen de verkoop en opsplitsing van het bedrijf.

OOST­SOUBURG ­ De rechtszaak waarin energiebedrijf Delta vecht tegen de Nederlandse splitsingswet moet helemaal over. Tot dat advies komt de advocaat-generaal van de Hoge Raad der Nederlanden. Delta is naar de rechter gestapt om splitsing te voorkomen. De splitsingswet (Wet Onafhankelijk Netbeheer) verbiedt energiebedrijven om zowel energie te verkopen als kabels en leidingen te beheren.

MIDDELBURG - De 67-jarige Cees Maas is benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen van energiebedrijf Delta. Maas die al sinds mei lid was van de raad is de opvolger van Daan van Doorn die vorige week aftrad.

MIDDELBURG - De politieke spanning rond energiebedrijf Delta kost voorzitter Daan van Doorn van de Raad van Commissarissen de kop. Dat is de uitkomst van een spoedoverleg op het provinciehuis donderdagavond.

MIDDELBURG - De Zeeuwse politiek heeft weer vertrouwen in Delta nu voorzitter Daan van Doorn is opgestapt als Raad van Commissarissen. Tijdens een debat in Provinciale Staten noemden alle partijen zijn vertrek onvermijdelijk.

MIDDELBURG - De directie en de Raad van Commissarissen van Delta zeggen niets verkeerds te hebben gedaan door afvalverwerker Indaver in de verkoop te zetten. Volgens hen was al lang afgesproken dat Indaver in de verkoop zou gaan als de markt daarvoor goed was. Ze vinden niet dat ze een fout hebben gemaakt door dit niet vooraf ter goedkeuring aan de aandeelhouders voor te leggen.

MIDDELBURG - Energiebedrijf Delta heeft over het eerste half jaar van 2014 minder winst geboekt dan over diezelfde periode vorig jaar. Uit de halfjaarcijfers van het bedrijf blijkt dat Delta over de eerste zes maanden ruim dertig miljoen euro winst heeft gemaakt. In 2013 was dat drie miljoen euro meer.

MIDDELBURG - GroenLinks roept alle partijen in Provinciale Staten op de extra informatiebijeenkomst over Delta van maandag te boycotten. Die bijeenkomst is belegd nu er grote politieke onrust is ontstaan over het voornemen van Delta om de winstgevende bedrijfspoot Indaver te verkopen.

MIDDELBURG - Energiebedrijf Delta houdt zich niet aan de afspraken die zijn gemaakt met aandeelhouders. Dat vinden Provinciale Staten die de helft van de aandelen van Delta in bezit hebben. Daarom houden ze op 26 september een debat over het functioneren van de directie van Delta en de Raad van Commissarissen die het management moet controleren.

OOST-SOUBURG - De helft van de Zeeuwse dijken moeten de komende 35 jaar ingrijpend worden verbeterd om aan de nieuwe eisen te voldoen. Vandaag werd in Den Haag door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Deltacommissaris Kuijken het Deltaplan gepresenteerd.