Delta en de dans om de miljoenen

Delta en de dans om de miljoenen

Delta levert energie, infra- en milieudiensten én digitale services, zoals internet, telefonie en radio en tv-signalen. De aandelen van het bedrijf zijn in handen van de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten.

MIDDELBURG - Het dagelijks provinciebestuur moet haast maken om de aandelen van waterbedrijf Evides te splitsen van energiebedrijf Delta. Dat is volgens GroenLinks in Provinciale Staten de enige manier om de winstuitkering van Evides veilig te stellen voor de toekomst.

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg wil in 2015 en 2016 in totaal 9,8 miljoen euro bezuinigen. Dat is ruim het dubbele van het bedrag van waar de gemeente in oktober nog van uitging. Middelburg is onder meer extra geld kwijt aan sociale werkvoorziening Orionis en aan bijdrages voor de Veiligheidsregio Zeeland.

MIDDELBURG - Meer dan de helft van de inwoners van Zeeland ervaart regelmatig dat Zeeuwen als zuinig worden bestempeld. Maar 93% trekt zich daar niets van aan. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van energiebedrijf Delta.

MIDDELBURG - De oppositie in Provinciale Staten heeft kritiek nu het provinciebestuur toch aandringt bij Delta op een dividend van 20 miljoen euro. Eerder gaf het energiebedrijf aan de komende jaren waarschijnlijk geen winst uit te kunnen keren. De provincie heeft de helft van de aandelen van Delta. Als er geen dividend wordt uitgekeerd betekent dat een tegenvaller van tien miljoen euro.

MIDDELBURG - De financiële reserves van de provincie lopen in hoog tempo terug. Nu heeft de provincie nog ruim 46 miljoen euro om tegenvallers op te vangen en buitenkansen te verzilveren. Maar de verwachting is dat daar in 2018 nog maar 16 miljoen euro van over is.

MIDDELBURG - De provincie houdt vast aan een uitkering van twintig miljoen euro aan dividend van energiebedrijf Delta. Dat schrijft het dagelijks provinciebestuur aan Provinciale Staten.

MIDDELBURG - Energiebedrijf Delta gaat dit jaar geen interim dividend uitbetalen aan de aandeelhouders. De komende twee jaar verwacht het bedrijf misschien ook geen dividend uit te kunnen keren. Dat heeft het bedrijf donderdagavond bekendgemaakt nadat de aandeelhouders op de hoogte werden gebracht.

MIDDELBURG - De gasnota valt dit jaar flink lager uit. Volgens Delta komt dit door het warme weer in 2014. Augustus is dit jaar de enige maand waarin het kouder was dan in 2013. Daardoor hebben mensen minder de verwarming aan gehad.

MIDDELBURG - Delta mag van Provinciale Staten doorgaan met de verkoop van het afvalbedrijf Indaver. Alleen GroenLinks stemde vrijdag tegen. Van de andere partijen mag energiebedrijf Delta beginnen met het verkoopproces.

MIDDELBURG - Energie- en internetbedrijf Delta gaat in heel Zeeland zogenoemde WiFi-spots aanbieden. Afgelopen zomer draaide in Vlissingen een proef waardoor klanten van ZeelandNet via de draadloze netwerken van andere klanten kunnen internetten.