- advertentie -

Delta en de dans om de miljoenen

Delta en de dans om de miljoenen

Delta levert energie, infra- en milieudiensten én digitale services, zoals internet, telefonie en radio en tv-signalen. De aandelen van het bedrijf zijn in handen van de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten.

DEN HAAG - Het kabinet gaat niet opnieuw onderhandelen met Zeeland over de kerncentrale in Borssele. De verlieslijdende kerncentrale is de verantwoordelijkheid van eigenaar DELTA en niet van het Rijk, stelden ministers Kamp en Dijsselbloem donderdagochtend tijdens een overleg met Kamerleden. 

DEN HAAG - Achttien werknemers van DELTA zitten donderdagochtend in de Tweede Kamer als er wordt gepraat over de toekomst van het energiebedrijf. Ook Zeeuwse provinciebestuurders zitten op de publieke tribune.

GOES - Netwerkbeheerder Enduris en onderhoudsbedrijf DELTA Infra gaan verkocht worden. Aandeelhouders de Provincie en de Zeeuwse gemeenten hebben dat vanavond besloten. Er is geen geld om de bedrijven van energiebedrijf DELTA over te nemen en dus moet er een koper gevonden worden voor de onderdelen. DELTA mag geen eigenaar meer zijn van het netwerk.

MIDDELBURG - De naam PZEM keert terug in onze provincie. Het wordt de naam van het nieuwe bedrijf dat overblijft na de verkoop van verschillende onderdelen van DELTA. Tot het ontstaan van DELTA in 1991, was Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij de naam van het provinciale energiebedrijf. 

MIDDELBURG - D66 in Provinciale Staten haalt keihard uit naar het kabinet, na de weigering om Zeeland te helpen met de kerncentrale. Fractievoorzitter Ton Veraart noemt het een schande dat Den Haag de provincie in de kou laat staan, want hij vindt de kerncentrale een zaak van nationaal belang.

MIDDELBURG - Met gemengde gevoelens wordt er vanuit de provincie gereageerd op de handreiking van het kabinet. Het Rijk pompt weliswaar 25 miljoen euro in Zeeuwse projecten, maar voor DELTA blijft de schatkist voorlopig gesloten. Minister Kamp herhaalde woensdag dat DELTA de verliezen op de kerncentrale maar moet betalen uit de opbrengst van de verkoop van bedrijfsonderdelen.

DEN HAAG - DELTA blijft zelf verantwoordelijk voor de kerncentrale. Het Rijk geeft geen steun voor de verlieslijdende centrale. Dat staat in een brief van minister Kamp van Economische Zaken die woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Wel trekt het Rijk 25 miljoen euro uit voor nieuwe projecten die de Zeeuwse economie ten goede komen. 

OOST-SOUBURG - De regering gaat Zeeland niet helpen met een oplossing voor de kerncentrale in Borssele. Het overleg over hulp uit Den Haag voor de aankoop van netwerkbedrijf Enduris is mislukt, meldt de PZC.

MIDDELBURG - De Zweedse investeringsmaatschappij EQT Infrastructure koopt voor 488 miljoen euro belangrijke onderdelen van energiebedrijf Delta. De divisie die energie verkoopt en de multimediatak ZeelandNet worden overgenomen. Delta moet onderdelen verkopen omdat het in zijn huidige vorm niet kan voortbestaan. 

OOST-SOUBURG - De gebruikers van DELTA die televisie kijken via hun internetbrowser klagen al meer dan een maand over haperende beelden en een slechte beeldkwaliteit. DELTA zegt aan een oplossing te werken, maar vooralsnog blijven de klachten voortduren.