- advertentie -

Kerncentrale Borssele verdeelt de meningen

Kerncentrale Borssele verdeelt de meningen

De kerncentrale Borssele kent al vanaf het allereerste begin felle voor- en tegenstanders die iedere ontwikkeling op de voet volgen. Exploitant EPZ wil de huidige centrale openhouden tot 2034, plannen van Delta om een tweede kerncentrale te bouwen in Borssele staan sinds januari 2012 in de ijskast.

BORSSELE - Veel meer mannen met veiligheidshelmen en auto's met Duitse kentekenplaten; tijdens de jaarlijkse onderhoudsstop van de kerncentrale in Borssele zijn er zo'n duizend extra mensen op het terrein, veelal afkomstig dus uit Duitsland. 

BORSSELE - De veiligheid van de kerncentrale Borssele is niet in het geding. Dat zegt Jan van Cappelle, hoofd van de nucleaire veiligheid van EPZ. Hij zei dat in reactie op milieuorganisaties Greenpeace en WISE die vinden dat de centrale geen goede noodstroomvoorziening heeft en daarom moet sluiten.

BORSSELE - De kerncentrale van Borssele draait al maanden zonder goede noodstroomvoorziening. Dat zeggen milieuorganisaties Greenpeace en WISE. Zij willen dat de kerncentrale direct stilgelegd wordt.

BORSSELE - De kerncentrale in Borssele geeft bezoekers van de website een kijkje in de keuken. Op de site staan virtuele rondleidingen waarbij je kunt kijken in de reactorruimte in de koepel en in de regelzaal. 

DEN HAAG – Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil nog geen uitspraken doen over het mogelijk nationaliseren van de kerncentrale in Borssele. Dat antwoordt de minister op vragen van PvdA-kamerlid Jan Vos. Die vroeg eerder in een motie om een onderzoek naar de nationalisatie van de kerncentrale Borssele.

DEN HAAG - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) overweegt onderzoek te doen naar kerncentrales in Nederland en België. Dat gebeurt vanwege de onrust rond de centrales, zegt een woordvoerder. De OVV kijkt wat de raad kan onderzoeken en wat voor meerwaarde dat heeft.

GOES - De veiligheid van de kerncentrale bij Borssele komt onder druk te staan door de geldzorgen van Delta. Dat zei directeur De Rijk van WISE, een actiegroep tegen kernenergie, donderdagavond in Goes tijdens een informatiebijeenkomst over de kerncentrales in Doel en Borssele.

OOST-SOUBURG - De Tweede Kamerfractie van de PvdA denkt eraan de opbrengst van de verkoop van de ABN AMRO te gebruiken om de kerncentrale in Borssele te nationaliseren. Het Zeeuwse Kamerlid Albert de Vries en zijn fractiegenoot Jan Vos vragen de regering of zij deze mogelijkheid al hebben overwegen.

MIDDELBURG - Een Zeeuwse afvaardiging gaat donderdag op het ministerie van Economische Zaken praten over de toekomst van de kerncentrale. Het gaat om gedeputeerde Carla Schönknecht en wethouder Ad Schenk van de gemeente Borsele.

BORSSELE - Op het terrein van de kolencentrale in Borssele is maandagmorgen brand uitgebroken in een graafmachine. Volgens de Veiligheidsregio ging het om een kleine brand.

OOST-SOUBURG - Geen kerncentrale maar windmolenparken op zee. Daarvoor pleit GroenLinks in de Tweede Kamer. Maandag zette minister Maxime Verhagen (energie) namens het kabinet de vergunningaanvraag voor Borssele 2 stop. Dat gebeurde precies een week nadat Delta en RWE de plannen voor een tweede centrale in de ijskast hadden gezet.

BORSSELE - Het uitstellen van de bouw van een tweede kerncentrale is een gemiste kans voor Zeeland. Dat zegt Wies Saman, secretaris van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging. "Het is buitengewoon jammer voor Zeeland. Het is het zoveelste grote project dat niet doorgaat", aldus Saman.

BORSSELE - Het Duitse energieconcern RWE stelt de plannen voor een tweede kerncentrale voorlopig uit. Maandag maakte Delta al bekend de plannen voor een tweede kerncentrale in Zeeland voorlopig in de ijskast te zetten. Volgens een woordvoerder van RWE is er, door het huidige economisch klimaat, een te groot risico dat de miljardeninvestering niet wordt terug verdiend.

MIDDELBURG - Volgens gedeputeerde Kees van Beveren is het goed dat er snel duidelijk is gekomen over het uitstellen van de bouw van een tweede kerncentrale: "Het kan beter duidelijk zijn. Zo'n besluit hoeft niet vijf maanden geheim te blijven."

KLEEF - De Duitse milieupartij Bündnis 90/Die Grünen in de stad Kleef, net over de grens bij Lobith, heeft bezwaar gemaakt tegen de bouw van een tweede kerncentrale bij Borssele. Aan het inspraakpunt over de nieuwe centrale schrijft de partij dat Nederland, net als Duitsland en op termijn ook België en Zwitserland, moet stoppen met kernenergie.

BORSSELE - Een tweede kerncentrale in Borssele is onnodig, onbetaalbaar en onrendabel. Dat schrijven 69 hoogleraren op het gebied van milieu, economie en duurzaamheid aan energiebedrijf Delta. De open brief is woensdag gepubliceerd in NRC Handelsblad.

MIDDELBURG - Energiebedrijf Delta heeft de aanvraag voor een vergunning voor het bouwen van een tweede kerncentrale in Borssele uitgesteld. De reden voor het uitstel is onzekerheid over de financiering van de tweede kerncentrale.

 

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen is vooralsnog als enige gemeente in Zeeland tegen de investering die Delta wil doen om de vergunning voor de bouw van een tweede kerncentrale binnen te halen. Volgens de gemeente zijn er nog teveel onduidelijkheden rond Borssele-2 en is ook het financiële risico te groot.

BORSSELE - Een tweede kerncentrale in Nederland levert geen goedkope elektriciteit en creëert relatief weinig werkgelegenheid in eigen land. Ook is de veiligheid van zo'n nieuwe kerncentrale moeilijk te garanderen.

BORSSELE - De bouw van de tweede kerncentrale is nog lang niet zeker. Gedeputeerde Kees van Beveren geeft initiatiefnemer energiemaatschappij Delta nog vijftien maanden de tijd om financiers te vinden voor de bouw van Borssele 2.

MIDDELBURG - Ongeveer vijftien betogers hebben donderdagmiddag voor het gebouw van energiebedrijf Delta actie gevoerd voor de afstoting van de kerncentrale in Borssele. Voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering in Middelburg stonden actieleden van WISE, Laka en Stop Borssele op de stoep met spandoeken.

BORSSELE - De kerncentrale in Borssele bestaat deze week precies veertig jaar. Al die veertig jaar levert de centrale nucleaire energie aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Maar in al die jaren is er ook gedemonstreerd tegen kernenergie.

VLISSINGEN-OOST - Volgens de PVV heeft Greenpeace met mensenlevens gespeeld door het graven van een gat onder het spoor in Vlissingen-Oost. Tweede Kamerlid Richard de Mos heeft fel uitgehaald naar de milieuorganisatie omdat volgens hem het kerntransport in gevaar zou zijn geraakt.

DEN HAAG - De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wil een referendum houden over een nieuwe kerncentrale. Onder meer het Zeeuwse energiebedrijf Delta wil een nieuwe centrale bouwen bij Borssele.

MIDDELBURG - Ongeveer 350 demonstranten liepen woensdagmiddag mee in het stille protest in Middelburg tegen kernenergie. Aanleiding zijn de problemen in Japan na de aardbeving met de kerncentrale van Fukushima.

ROTTERDAM - Lokale en landelijjke actiegroepen slaan de handen ineen om de bouw van een tweede kerncentrale in Borsele tegen te houden. Woensdagavond hebben leden van verschillende actiegroepen zoals Greenpeace en WISE in Rotterdam besproken hoe ze die strijd gezamelijk aan kunnen pakken.