Hedwigepolder tussen feit en emotie

Hedwigepolder tussen feit en emotie

De Hertogin Hedwigepolder is al jaren in het nieuws. De polder in Oost-Zeeuws-Vlaanderen staat op de nominatie om onder water te worden gezet als compensatie voor werkzaamheden aan de Westerschelde. Maar nog altijd is de polder droog, en gedreven actievoerders willen dat dat zo blijft.
> bekijk hier de reportage Hedwigepolder tussen feit en emotie

NIEUW NAMEN - Actiecomité Red onze polder voerde vandaag weer actie in de Hedwigepolder. Het actiecomité bemande daar een rustpost van een fietstocht voor 55-plussers.

DEN HAAG - De beroepsprocedure bij de Raad van State over de ontpoldering van de Hedwigepolder wordt op 28 augustus behandeld. Dat heeft de Raad van State woensdag bekendgemaakt.

OOST-SOUBURG - De beroepsprocedure bij de Raad van State over de ontpoldering van de Hedwigepolder wordt later behandeld. Dat heeft de Raad van State vandaag bekend gemaakt. Aanleiding zijn de bezwaren van de tegenstanders van ontpoldering.

OOST-SOUBURG - De tegenstanders van de ontpoldering van de Hedwigepolder vinden dat zij van de Raad van State geen eerlijke kans krijgen om hun zaak te bepleiten. Een belangrijke zitting is volgens hen vervroegd naar hartje zomer wanneer iedereen op vakantie is.

OOST-SOUBURG - De bestaande activiteiten in de Hedwigepolder mogen gewoon doorgaan van het Rijk. Die belofte deed de landsadvocaat vanmiddag bij de Raad van State. De eigenaar van de polder, Gery de Cloedt, had de raad ingeschakeld om te voorkomen dat zijn polder 'op slot' gaat als het aangewezen wordt als Natura 2000-gebied.

DEN HAAG - De Vogelbescherming kan uitbreiding van de huidige ontpolderingsplannen niet afdwingen. Dat is de uitkomst van een hoger beroep in het Haagse Gerechthof.

DEN HAAG – De voorbereidingen op de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder kunnen voorlopig doorgaan. Dat heeft de Raad van State bepaald. Eigenaar De Cloedt van de Hedwigepolder had gevraagd om de voorbereidingen voor de ontpoldering stil te leggen. Maar dat gebeurt niet.

NIEUW NAMEN - De Hertogin Hedwigepolder is door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aangewezen als Natura 2000-gebied. Hierdoor wordt verzekerd dat activiteiten in en om de Hedwigepolder geen negatieve gevolgen zullen hebben voor de ontpoldering van het gebied.

MIDDELBURG - Door ontpoldering van de Hedwigepolder ontstaat een waardevol natuurgebied. Dat stelt een onafhankelijke commissie die de milieueffectrapportage (MER) over de polder heeft onderzocht. Het rapport verwerpt de mening van tegenstanders van de ontpoldering. Die voerden een onderzoek aan waaruit blijkt dat het opslibben van de polder sneller zal verlopen dan aanvankelijk was voorzien.

DEN HAAG - De motie van de SGP en PVV in de Tweede Kamer om de procedure op te schorten voor de ontpoldering van de Hedwigepolder is verworpen. De motie kreeg dinsdagmiddag behalve van de twee genoemde partijen alleen steun van het CDA, de SP en de Lijst Bontes.