Hedwigepolder tussen feit en emotie

Hedwigepolder tussen feit en emotie

De Hertogin Hedwigepolder is al jaren in het nieuws. De polder in Oost-Zeeuws-Vlaanderen staat op de nominatie om onder water te worden gezet als compensatie voor werkzaamheden aan de Westerschelde. Maar nog altijd is de polder droog, en gedreven actievoerders willen dat dat zo blijft.
> bekijk hier de reportage Hedwigepolder tussen feit en emotie

NIEUW NAMEN - De Hertogin Hedwigepolder is door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken aangewezen als Natura 2000-gebied. Hierdoor wordt verzekerd dat activiteiten in en om de Hedwigepolder geen negatieve gevolgen zullen hebben voor de ontpoldering van het gebied.

MIDDELBURG - Door ontpoldering van de Hedwigepolder ontstaat een waardevol natuurgebied. Dat stelt een onafhankelijke commissie die de milieueffectrapportage (MER) over de polder heeft onderzocht. Het rapport verwerpt de mening van tegenstanders van de ontpoldering. Die voerden een onderzoek aan waaruit blijkt dat het opslibben van de polder sneller zal verlopen dan aanvankelijk was voorzien.

DEN HAAG - De motie van de SGP en PVV in de Tweede Kamer om de procedure op te schorten voor de ontpoldering van de Hedwigepolder is verworpen. De motie kreeg dinsdagmiddag behalve van de twee genoemde partijen alleen steun van het CDA, de SP en de Lijst Bontes.

NIEUW NAMEN - In de Hedwigepolder zal na de ontpoldering alleen riet kunnen groeien. Dat komt door een kleilaag die jaarlijks dikker zal worden. Dat blijkt volgens EenVandaag uit een onderzoek dat twee ingenieursbureaus hebben uitgevoerd in opdracht van eigenaar Gery de Cloedt van de Hedwigepolder.

MIDDELBURG - GroenLinks Zeeland is niet onder de indruk van het nieuwe onderzoek naar de Hedwigepolder. Het onderzoeksbureau Svasek Hydraulics uit Rotterdam concludeert dat de Hedwige na ontpoldering veel sneller dichtslibt dan tot nu toe werd aangenomen. Maar GroenLinks wijst op de onzekerheden die in het rapport staan.

MIDDELBURG - De Partij voor Zeeland (PvZ) en de Partij voor de Vrijheid (PVV) hebben een motie, die ze in wilden dienen tijdens de vergadering van Provinciale Staten, op het laatste moment ingetrokken. De partijen vroegen in die motie om de ontpoldering van de Hedwigepolder per direct stil te leggen.

bekijk video: 
luister fragment: 

MIDDELBURG - Het actiecomité Red Onze Polders heeft ruim 1500 zienswijzen waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de ontpoldering van de Hedwigpolder overhandigd aan gedeputeerde Carla Schönknecht. Het comité deed dit vrijdagmorgen voorafgaand aan de statenvergadering.

bekijk video: 
luister fragment: 

MIDDELBURG - De Partij voor Zeeland (PvZ) en de Partij voor de Vrijheid (PVV) willen dat de Provincie de werkzaamheden aan het onder water zetten van de Hedwigepolder per direct stillegt. De twee Statenfracties dienen hiertoe vandaag een motie in tijdens de vergadering van Provinciale Staten.

HULST - Actiecomité Red Onze Polders gaat aangifte doen van een dreigend milieudelict. Dat heeft het actiecomité aangekondigd tijdens een protestbijeenkomst in Hulst, gericht tegen de ontpoldering van de Hedwigepolder.

bekijk video: 
luister fragment: 

EMMADORP - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil hoe dan ook in gesprek blijven met de tegenstanders van ontpoldering. Het is volgens haar zeker dat de Hedwigepolder onder water gaat, maar over de uitvoering valt nog te praten.

bekijk video: 
luister fragment: