- advertentie -

Fosforfabriek Thermphos failliet verklaard

Fosforfabriek Thermphos failliet verklaard

Fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost is in november 2012 failliet verklaard. Het bedrijf met zo'n 450 werknemers raakte in de problemen door de economische crisis en door de kostbare omschakeling naar een milieuvriendelijke manier van produceren. Thermphos maakt fosfor, fosforzuur en fosfaten. Het bedrijf is diverse keren betrapt op het uitstoten van te hoge concentraties gevaarlijke stoffen.

MIDDELBURG - Provinciale Staten richten hun pijlen in de kwestie Thermphos nu vooral op Europa, het Rijk en havenbedrijf Zeeland Seaports. Zij moeten nu ook met geld over de brug komen en pas daarna kijkt de provincie of de portemonnee getrokken wordt.

MIDDELBURG - Demissionair minister Kamp van Economische Zaken wil toch kijken of de Rijksoverheid Zeeland kan helpen met de sanering van Thermphos. Hij zei dat tegen het televisieprogramma EenVandaag.

OOST-SOUBURG - Zeeland zou niet alleen op moeten draaien voor de kosten van Thermphos. Dat zei de lobbyist van Zeeland in Brussel Milos Labovic donderdagmiddag in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer. "De provincie Zeeland heeft het probleem niet gecreëerd."

MIDDELBURG - Het nieuwe kabinet en de Europese Unie moeten meebetalen aan de sanering van Thermphos. Dat zeggen Statenleden in reactie op het nieuws dat er nog eens tussen de 90 en 135 miljoen euro extra nodig is om de failliete fosforfabriek schoon te maken. Ze zijn het er over eens dat de Zeeuwse belastingbetaler daar niet in zijn eentje voor mag opdraaien. 

VLISSINGEN-OOST - De sanering van Thermphos gaat nog eens tussen de 91,5 en 134,6 miljoen euro kosten, maar onduidelijk is nog wie dat gaat betalen. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een nieuw plan om de failliete fosforfabriek schoon te maken. 

VLISSINGEN-OOST - Voor het saneren van fosforfabriek Thermphos is nog eens een bedrag van tussen de 91,5 en 134,6 miljoen euro nodig. Dat staat in nieuw plan van aanpak dat dinsdagmiddag is gepresenteerd. De genoemde bedragen komen bovenop de 41 miljoen euro die al is uitgegeven om de fabriek schoon te maken en veilig te houden.

DEN HAAG - De verantwoordelijkheid voor het schoonmaken van het Thermphosterrein ligt toch echt bij Zeeland Seaports en de provincie Zeeland. Dat zegt demissionair minister Kamp (Economische Zaken) in reactie op vragen van de Tweede Kamerfractie van het CDA.

MIDDELBURG - De beschuldiging dat er onvoldoende aandacht is voor de veiligheid bij het saneren van Thermphos is complete onzin. Dat zei Carel Braakman van Van Citters Beheer (VCB) maandagavond bij een vergadering in het provinciehuis. Ook stelt hij dat de beschuldiging dat kosten zwaarder wegen dan de veiligheid nergens op slaat.

VLISSINGEN-OOST - In het nieuwe plan van aanpak voor de sanering van Thermphos in Vlissingen-Oost is onvoldoende aandacht voor de veiligheid. Dat stelt Mourik, één van de saneerders. De huidige saneerders van de failliete fosforfabriek werd vorige week de wacht aangezegd door de opdrachtgever Van Citters Beheer. 

VLISSINGEN-OOST - Het aannemersbedrijf dat de sanering van de zwaar vervuilde fosforfabriek Thermphos voor zijn rekening neemt, is de wacht aangezegd. Opdrachtgever Van Citters Beheer laat in een persbericht weten van plan te zijn de samenwerking met aannemer Decontanimation Services te beëindigen.

VLISSINGEN-OOST - De curatoren van Thermphos gaan 35 miljoen euro meebetalen aan het schoonmaken van het fabrieksterrein van de voormalige fosforfabriek. Dat staat in een nieuwe voorlopige overeenkomst die het dagelijks provinciebestuur en de curatoren hebben bereikt. Met de overeenkomst lijkt er nu een begin te kunnen worden gemaakt met het schoonmaken van het terrein.

BRUSSEL - Zeeland moet miljoenen euro's financiële steun krijgen van Europa naar aanleiding van het faillissement van Thermphos. Dat zegt CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij. Hij roept Brussel op om geld vrij te maken in het Europees Solidariteitsfonds.

OOST-SOUBURG - Thermphos maakte in de maanden voor het faillissement elke maand een verlies van 3 miljoen euro. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van de curatoren. Daarin staat ook dat sinds het faillissement in november zich 378 schuldeisers hebben gemeld.

VLISSINGEN-OOST - De vakbonden en de ondernemingsraad van het failliete fosforbedrijf Thermphos gaan donderdag op bezoek bij minister Kamp van Economische Zaken. De delegatie wil van de minister weten hoe groot de bereidheid is om het bedrijf in Vlissingen-Oost te helpen bij een doorstart.

VLISSINGEN-OOST - De schoorstenen van Thermphos in Vlissingen-Oost stoten geen rook meer uit. Het bedrijf is gestopt met het produceren van fosfor. Voor de 450 medewerkers van Thermphos betekent dat nog niet het einde van hun werkzaamheden. Ze zijn nog bezig met een grote schoonmaak- en onderhoudsbeurt.

MIDDELBURG - De informatie die het ministerie van Economische Zaken heeft gelekt over Thermphos is onzin. Dat zegt curator Steven van Boven van Thermphos. Dinsdag werd bekend dat in een document van het ministerie staat dat de overheid misschien wel honderden miljoenen kwijt is bij een faillissement van Thermphos.

VLISSINGEN-OOST - Fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost is door de rechtbank in Breda failliet verklaard. Begin vorige week werd het faillissement aangevraagd omdat het bedrijf geen geld meer heeft om de productie voort te zetten. Bij Thermphos werken zo'n 450 mensen.

VLISSINGEN-OOST - De vakbonden en de ondernemingsraad van Thermphos maken zich zorgen over de motieven van investeerders die op dit moment met de bewindvoerders over een overname praten. De zorgen zijn in een brief medegedeeld aan de rechter-commissaris die woensdagochtend het mogelijke faillissement van de fosforfabriek uitspreekt.

VLISSINGEN-OOST - Bij het zoeken naar ondernemingen die Thermphos over willen nemen, moet gekozen worden voor een partner die zoveel mogelijk werknemers van de fosforfabriek in dienst wil houden. Dat vragen werknemers in een intentieverklaring aan de directie en de bewindvoerders van het fosforbedrijf in Vlissingen-Oost, waarvoor faillissement is aangevraagd.

VLISSINGEN-OOST - FNV Bondgenoten organiseert donderdagmiddag een bijeenkomst voor de werknemers van fosforproducent Thermphos. In een brief afgelopen maandag aan het personeel heeft het bedrijf aangekondigd een faillissement aan te gaan vragen.

VLISSINGEN-OOST - De schoorstenen van Thermphos in Vlissingen-Oost stoten geen rook meer uit. Het bedrijf is gestopt met het produceren van fosfor. Voor de 450 medewerkers van Thermphos betekent dat nog niet het einde van hun werkzaamheden. Ze zijn nog bezig met een grote schoonmaak- en onderhoudsbeurt.

NIEUWDORP - De dorpsraad van Nieuwdorp heeft verrast gereageerd op het nieuws over het uitstel van betaling van Thermphos. De dorpsraad en Thermphos hebben al jaren discussie over de overlast door de uitstoot van dioxines en de maatregelen die genomen zouden moeten worden.

VLISSINGEN-OOST - Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost mag een proef doen met een installatiefilter van doeken. Dat heeft het provinciebestuur besloten. De nieuwe installatie is onderdeel van een serie maatregelen waardoor Thermphos minder dioxine, zware metalen en ammoniak moet uitstoten.

VLISSINGEN-OOST - Fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost moet een dwangsom van 100.000 euro betalen. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Zeeland vrijdag besloten.

VLISINGEN-OOST - Fosforfabriek Thermphos moet een dwangsom van 100.000 euro betalen omdat het bedrijf op 29 mei te veel dioxine heeft uitgestoten. Uit een meting, die in opdracht van de Provincie Zeeland werd uitgevoerd, blijkt dat Thermphos op die dag 0,47 nanogram dioxine per kubieke meter lucht uitstootte. Dat is 0,07 nanogram boven de uitstootnorm.

VLISSINGEN - OOST - Fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost moet een dwangsom betalen van 50.000 euro. Het bedrijf stootte op 15 maart te veel cadmium uit. Die dag kwam er 0,06 milligram cadmium per kubieke meter vrij. Het wettelijk maximum staat op 0,05 milligram.

NIEUWDORP - Kinderen in met name Nieuwdorp en Borssele hebben gemiddeld vaker last van luchtwegirritatie en gebruiken meer medicijnen tegen astma dan normaal. Dat is één van de uitkomsten van het langverwachte gezondheidsonderzoek van de GGD naar de uitstoot van fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost.

MIDDELBURG - Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost heeft te veel van het zware metaal cadmium uitgestoten. Dat blijkt uit metingen tot en met 30 augustus. Op die dag werd 0,28 milligram per kubieke meter gemeten. Dat is vijf keer meer dan toegestaan in de milieuvergunning.

MIDDELBURG - De provincie moet Thermphos sluiten als de fosforfabriek zoveel dioxine uitstoot dat de volksgezondheid in gevaar is. Dat vinden de statenfracties van PvdA en PVV.

VLISSINGEN-OOST - De uitstoot van ammoniak door fosforfabriek Thermphos is in augustus fors gedaald. Dat blijkt uit nieuwe metingen van de provincie en het bedrijf zelf. Voor het eerst in bijna een half jaar blijft de uitstoot onder de wettelijke norm. De provincie dreigde eind mei met een boete als Thermphos de uitstoot niet snel zou terugdringen.