- advertentie -

Wietpas in de strijd tegen drugstoerisme

Wietpas in de strijd tegen drugstoerisme

In Zeeland, Brabant en Limburg werd op 1 mei 2012 de wietpas ingevoerd als middel in de strijd tegen drugstoerisme. Coffeeshop mochten alleen softdrugs verkopen aan Nederlandse ingezetenen die zich hadden geregistreerd. Tegenstanders waarschuwden voor een toename van overlast. Het kabinet Rutte 2 schafte de pas weer af. Softdrugsbeleid is voortaan een zaak voor gemeenten.

DEN HAAG - Zeeuwse coffeeshops hebben een paar maanden onnodig schade geleden door de wietpas. En die schade moet de Staat vergoeden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bekendgemaakt. Ook coffeeshops in Noord-Brabant en Limburg hebben recht op een schadevergoeding.

TERNEUZEN - De organisatie van softdrugsgebruikers We Smoke biedt vanmiddag 45-duizend handtekeningen aan aan de Tweede Kamer. De handtekeningen zijn opgehaald in coffeeshops in het hele land. De organisatie uit Terneuzen wil dat de verkoop van softdrugs met rust wordt gelaten.

GOES - Burgemeester René Verhulst wil dat de ledenlijsten van Goese coffeeshops worden vernietigd. Dat zegt hij in antwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks in Goes. De ledenlijsten zijn aangelegd na invoering van de wietpas. Nu de pas is afgeschaft worden kopers van wiet niet meer geregistreerd.

OOST-SOUBURG - Burgemeester Jan Lonink van gemeente Terneuzen is tevreden over het afschaffen van de wietpas. Hij werd persoonlijk op de hoogte gesteld door minister Opstelten. Volgens de minister is de wietpas overbodig geworden.

OOST-SOUBURG - Minister Opstelten heeft de wietpas per direct afgeschaft. Gemeenten mogen zelf hun beleid rond coffeeshops en drugsoverlast gaan bepalen. Dat heeft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

TERNEUZEN - Het afschaffen van de wietpas is een goed middel om de illegale verkoop van drugs tegen te gaan. Doordat bezoekers van een coffeeshop niet meer hoeven te worden geregistreerd, durven ze weer makkelijker naar binnen te gaan.

OOST-SOUBURG - VVD en PvdA hebben in hun regeerakkoord opgenomen een eind te maken aan de wietpas. Wel moeten bezoekers van een coffeeshop kunnen aantonen dat ze uit Nederland komen. Buitenlanders komen er niet in.

TERNEUZEN - CDA-fractievoorzitter Henk Siersema wil soepelere regels voor de verkoop van wiet in Terneuzen. Wat hem betreft hoeven bezoekers van coffeshops zich niet langer te registreren, maar is het laten zien van een identiteitsbewijs genoeg. Ook zijn buitenlandse drugstoeristen als het aan Siersema ligt weer welkom.

OOST-SOUBURG - De Amsterdamse zanger Thomas van den Berg heeft een protestlied gemaakt tegen de wietpas. Sinds mei is in Zeeland een pas nodig om softdrugs te kopen in een coffeeshop. In Amsterdam wordt die pas binnenkort ingevoerd en Van den Berg is tegen.

TERNEUZEN - Patricia de Milliano van het CDA uit Oostburg is tegen de plannen van Diederik Samsom van de PvdA om een proef te starten met legale wietteelt in Terneuzen. Daarmee reageert ze op een uitspraak die Samsom donderdagavond deed in het radioprogramma Zeeland Kiest.