Sprankje hoop voor tegenstanders ontpolderen

DEN-HAAG - Zo kan ontpoldering niet versneld worden uitgevoerd en is er tijd om naar het alternatief van de Zeeuwse waterschappen te kijken. Die willen slikken en schorren aanleggen in plaats van ontpolderen. De Eerste Kamer vindt dat er onvoldoende argumenten zijn om dat plan af te wijzen.
Minister Verburg Minister Verburg van Natuur adviseerde de Eerste Kamer om de motie niet in stemming te brengen. Zij vindt dat er nu lang genoeg is gepraat over alternatieven voor ontpoldering. Nu vindt Verburg het tijd dat er duidelijkheid komt voor de betrokkenen. Maar, zei de minister, het nieuwe kabinet kan natuurlijk wel in het regeerakkoord opnemen dat er opnieuw gekeken wordt naar alternatieven. Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over de motie van de PvdA.
Verwijten De minister kreeg dinsdag veel verwijten van Eerste Kamerleden . Twee jaar geleden beloofde ze de Eerste Kamer nog om zich tweehonderd procent in te zetten om een alternatief voor ontpolderen te vinden. Maar de meeste leden van de Eerste Kamer vonden dat van die belofte weinig terecht is gekomen. SGP-senator Gert van de Berg zei dat hij het gevoel had dat de minister hem om de tuin had geleid. En SP-Eerste Kamerlid Kees Slager kreeg na afloop van het debat een veeg uit de pan van de minister, omdat ie zich fel had uitgesproken tegen ontpoldering.
Hoop Tegenstanders van ontpolderen hebben een sprankje hoop overgehouden aan het debat. Verslaggever Ferdinand Koppejan sprak na afloop met de betrokkenen, onder wie de Zeeuwse SP-senator Kees Slager.
Als een nieuw kabinet luistert naar het advies van de Eerste Kamer, wordt het alternatief van de Zeeuwse waterschappen misschien toch nog een keer serieus bekeken. Zij willen slikken en schorren aanleggen in de Westerschelde. Dat alternatief is onderzocht, maar onderzoeksbureaus hebben vastgesteld dat dit niet aan Europese regels voldoet. De Eerste Kamer zet vraagtekens achter die conclusie.
Onteigening De voorbereidingen voor ontpolderen gaan ondertussen door. Het ministerie van Natuur is al bezig met de voorbereidingen voor onteigening van de grond in de Hedwigepolder. Die procedure kan twee jaar duren. De eigenaar van de polder heeft aangegeven zich tot het uiterste te verzetten tegen ontpoldering.