Cliënten van twee zorgverzekeraars niet meer welkom bij Emergis

Cliënten van twee zorgverzekeraars niet meer welkom bij Emergis
Cliënten van twee zorgverzekeraars niet meer welkom bij Emergis © Omroep Zeeland
Behandelstop voor cliënten van twee zorgverzekeraars bij Emergis
Alle zorgverzekeraars kopen jaarlijks voor een bepaald bedrag zorg in. In dit geval hebben een aantal verzekeraars te weinig ingekocht, maar cliënten blijven komen. Dat betekent dat Emergis de kosten voor de behandelingen nu uit eigen zak betaalt. "Je kunt even interen als instelling. Maar op een gegeven moment houdt het op", vertelt De Schipper.

Zware cliënten

De zorgverzekeraars kopen aan het begin van het jaar zorg in voor een aantal cliënten, vaak op basis van hoe veel mensen er vorig jaar behandeld zijn. Dat is ook niet het probleem volgens Emergis. "We hebben niet meer cliënten gekregen. Maar een aantal cliënten heeft meer zorg nodig en dat kost meer", legt De Schipper uit. Het gaat dan onder meer om een groep van 270 cliënten die samen per jaar 19,5 miljoen euro kosten. Maar er is ook een groep die langer zorg nodig heeft dan de afgelopen jaren.
Emergis geeft gedurende het jaar aan de zorgverzekeraars door als blijkt dat de aantallen veranderen, of er mensen tussen zitten die meer psychiatrische zorg nodig hebben dan verwacht. "Met vijf van de zeven gaat dat goed en komen we er samen uit. Met de andere twee loopt het vast. We zijn al negen maanden in gesprek, en we kunnen de zorg niet steeds uit onze eigen zak bijbetalen. Dit jaar zitten we al aan 2,5 miljoen euro. Op een gegeven moment houdt het op en moeten ook de verzekeraars over de brug komen", vindt De Schipper.

Veranderingen

Twee weken geleden gaf de bestuurder nog bij Omroep Zeeland aan voor iedereen de deur open te houden. Maar als de zorgverzekeraars niet betalen, dan blijft de deur voor 400 tot 500 cliënten dit jaar toch dicht bij de geestelijke gezondheidsinstelling. "Acute opnames blijven we voor iedereen doen en mensen die nu al bij ons onder behandeling zijn, kunnen dat ook blijven", legt hij uit.

Uitwijken naar andere instellingen

Andere cliënten moeten vanaf oktober uitwijken naar instellingen in Rotterdam of Breda. De Schipper vindt dat belachelijk: "Zorgverzekeraars zijn verplicht om zorg te leveren. Als ze doorverwijzen naar een andere instelling dan doen ze dat in principe ook. Maar het is toch raar dat als je je verzekering betaalt, je geen zorg in de buurt kan krijgen terwijl die er wel is.", vindt De Schipper.
Om welke zorgverzekeraars het gaat wil Paul de Schipper niet zeggen. Hij is nog in gesprek met beide. Als ze er de komende weken niet samen uit komen, dan zal er in september naar cliënten gecommuniceerd worden dat zij ergens anders moeten aankloppen voor psychiatrische zorg.

Lees ook: