- advertentie -

Verdachte ontucht Westkapelle nog zeker drie maanden vast

Verdachte ontucht Westkapelle nog zeker drie maanden vast

WESTKAPELLE - De rechter in Middelburg heeft besloten dat de verdachte van de ontuchtzaak in Westkapelle zeker nog drie maanden vast blijft zitten. Bij de pro-fomazitting, die vanmiddag plaatsvond, waren de verdachte en zijn advocaat afwezig. De man zit in het Pieter Baancentrum waar hij psychisch wordt onderzocht. Dat onderzoek is nog niet afgerond. Op 10 mei gaat de rechtszaak verder.


Inwoners van Westkapelle kunnen vanavond terecht op een informatie-avond van de gemeente over de ontuchtzaak. Volgens burgemeester Rob van der Zwaag heeft de media-aandacht voor de zaak geleid tot veel vragen in het dorp.

Tientallen jaren geleden is de man al eens veroordeeld voor ontucht. Als de verklaring van de man klopt, dan sluit het Openbaar Ministerie niet uit dat nagenoeg álle inwoners van Westkapelle in de afgelopen jaren direct of indirect geconfronteerd zijn met zijn praktijken. "Als het waar is wat hij zegt, dan heeft het inderdaad een flinke omvang. En Westkapelle is niet groot. Dan is die conclusie juist", aldus persofficier Rob Rammeloo.

Betasting
Onderzoek in het Pieter Baancentrum in Utrecht moet onder meer uitwijzen of de verdachte man toerekeningsvatbaar is. Tegenover het OM heeft de man verklaard dat hij met jongens in de leeftijd van ongeveer 14 tot en met 17 jaar oud diverse seksuele handelingen hebben verricht, zonder te penetreren. Volgens Rammeloo gaat het voornamelijk om betasting.


Misbruik

Hoewel uit diverse reacties blijkt dat het werkterrein van de verdachte zich ook buiten Westkapelle bevond, richt het OM zich vooralsnog alleen op het misbruik in het dorp zelf omdat de aangiftes daar ook vandaan komen.

Nieuwe feiten

Met het openbaar maken van nieuwe feiten in de ontuchtzaak Westkapelle wil het Openbaar Ministerie mogelijke slachtoffers inlichten over de behandeling van de zaak. Het gaat dan om slachtoffers die nog geen aangifte hebben gedaan van misbruik. Het OM houdt er rekening mee dat de zaak tegen de 60-jarige verdachte, veel kan losmaken in Westkapelle.

Aangiftes
Op dit moment liggen er twee aangiftes tegen de man, maar persofficier Rob Rammeloo van het OM in Middelburg verwacht dat er meer aangiftes volgen, nu de omvang van het misbruik veel groter lijkt dan gedacht. De advocaat van de verdachte heeft tegenover de NOS verklaard dat het volgens hem weliswaar over een grote zaak gaat, maar niet zo groot als het Openbaar Ministerie zegt.

Rechtbank
Donderdag buigt de rechtbank in Middelburg zich kort over de zaak. Het OM vervolgt de 60-jarige verdachte voor twee ontuchtzaken. Het gaat om seksueel misbruik dat midden jaren negentig en in de periode 2006-2010 werd gepleegd. Een derde zaak is al verjaard.


Dorpsraad

Volgens Adri Kaland, voorzitter van de dorpsraad in Westkapelle, was de ontuchtzaak al lang bekend in het dorp. De verdachte kon volgens Kaland ongestoord zijn gang gaan omdat niemand aangifte durfde te doen. Kaland is opgelucht dat de zaak in de openbaarheid is.


Speciaal telefoonnummer

Bij de GGD zijn woensdag dertien telefoontjes binnengekomen naar aanleiding van de ontuchtzaak. Het meerendeel van de bellers waren slachtoffers die hun verhaal kwijt wilden. Sommigen werden doorverwezen voor geestelijke bijstand. De GGD heeft woensdag naar aanleiding van de ontuchtzaak een speciaal telefoonnummer ingesteld voor mensen die met vragen zitten. Het nummer, 0113-249480, is zeker tot en met donderdag bereikbaar. Wanneer er veel gebeld wordt, is het nummer vrijdag ook nog bereikbaar. Voor meer informatie over deze zaak is ook het slachtofferloket van het Openbaar Ministerie bereikbaar (0118-884555).


Schaamte
Op de nieuwswebsite nu.nl reageert iemand die naar eigen zeggen een slachtoffer is:

Ik ben één van de slachtoffers. Ik ben in september naar de politie gegaan toen het eerste bericht naar buiten kwam, heb vanwege mijn diepe schaamte uiteindelijk geen aangifte gedaan. Weet/voel dat dit bij veel van de andere slachtoffers ook het geval is helaas. Ik ga overwegen alsnog dit te doen, want hij verdient gepaste straf. Heel het dorp wist wat er gebeurde, ik snap dan ook niet dat het zo ver heeft kunnen komen, maar nog meer snap ik niet wat ik allemaal zelf 'toegelaten' heb. Er is heus niets mis met mijn geaardheid voor hier minne reacties op zullen komen. Lucht toch een soort op, het voor de tweede keer bekend te maken...

Dossier

In een dossier over de ontuchtzaak op onze website zijn alle berichten in één overzicht nog eens terug te lezen. Alle audio- en videofragmenten zijn hierin terug te vinden.

laatste keer aangepast:
do 01-03-2012, 15:46


regio:
Walcheren
delen:
luister fragment: 

Zaak verdachte ontucht Westkapelle voor rechter

OM: Meer slachtoffers ontuchtzaak Westkapelle

Reacties

Ik heb met afkeer geluisterd naar de buurvrouw van de dader ... behalve dat ik naarmate het ' interview' vorderde, mezelf bleef verwonderen over het totale gebrek aan inlevingsvermogen. Kan ik maar 1, trieste, eindconclusie trekken ... ze kan geen zonen in de leeftijd 13-17 jaar hebben gehad terwijl ze naast deze, hoogst manipulatieve pl***rt heeft gewoond... ... ben bang dat het hele dorp collectief-schuldig is...

Hoe komen jullie erbij? Het dorp is niet eens streng gelovig. Het dorp kent kleine 3.000 inwoners waarvan alleen een hele grote minderheid naar de kerk gaat. Zelfs meneertje W. was lang geen lid meer van een kerk. Hoe verklaar je dan dat dit geloofsgerelateerd is!? Dit ligt aan het dorp, niet aan het christendom.

Wat nu eens niet moet gebeuren is de kerk erbuiten laten! Als het een nest is van misbruik en daarmee een organisatie die de rechten van de mensheid op grove schaal schendt, zijn alleen het ontmantelen van en uitdelen van grote boetes en celstraffen en met naam in de publiciteit brengen een gepaste actie.

Hallo, ik ken deze man, hij gaat al jaren zijn gang in veel dorpen, hij is ziek van geest. Het is beschamend dat er altijd een hand boven zijn hoofd gehouden is, het werd altijd maar gedoogd. Als kind kwam hij bij ons op het dorp langs en had altijd jongens bij zich, je werd er als kind voor gewaarschuwd niet met hem mee te gaan en dat was het, niemand die dat klaarblijkelijk gek vond. Er werd verder ook niet vertelt wat hij allemaal deed de meeste jongens schamen zich nu. Wat ze toen deden voor geld of een ijsje. Ik hoop dat hij voor altijd achter de tralies verdwijnt, want deze man is niet te genezen. Doe a.u.b aangifte tegen deze man, want als puber ben je gewoon erg kwetsbaar, en wordt dit je zeker vergeven.

Hoe triest dit alles. Maar mijn haren gingen overeind staan toen ik in de PZC las over de dorpsraad: de politie moet de dorpsraad inlichten/verzoeken en niet andersom. Nou voor de dorpsraad heb ik de volgende mededeling: Wijk- of dorpsraden vertegenwoordigen de bevolking van een bepaalde wijk of kern en hebben een voornamelijk adviserende taak. Ze geven door 'wat er leeft' onder de bevolking en zijn een officieel aanspreekpunt voor het gemeentebestuur. En nu hoe interpreteer je dat: veiligheid dat gaat over een zebrapad in de kern? Of veiligheid van de kinderen? De dorpsraad was hier ook al jaren van op de hoogte begreep ik uit de interviews... waar ligt je "zorgplicht" vraag ik me af.

In het boek ''Dorsvloer vol confetti'' van Franca Treur komt deze persoon ook voor onder de naam ''Levien flikkermachien'' dus het was de gewoonste zaak van de wereld in dat dorp.

Het verhaal van Franca Treur speelt zich af bij Meliskerke, wat aangeeft dat dit absoluut geen puur Westkappels probleem is maar een veel groter gebied beslaat. Ook op Noord- en Zuid-Beveland is hij bekend. Maar goed hij woont op Westkapelle en inderdaad weten heel veel mensen daar dat het niet klopte. Ik kom er zelf ook vandaan en heb het 'van horen zeggen'. Maar kun je aangifte doen met een vermoeden zonder bewijs? Dat zullen slachtoffers zelf moeten doen. Helaas hebben slachtoffers nooit eerder massaal aangifte gedaan dan was dit jaren eerder gestopt. Nu is er in de jaren 90 een veroordeling gebaseerd op één aangifte maar dat heeft dus helaas niet geholpen.

Een kleine rechtzetting van de werkelijkheid. Van de 100 jongens zijn er misschien 5 misbruikt. Dat is overduidelijk 5 teveel! Van de andere 95 ken ik er een aantal. Zij lachen om deze vertoning in de media en vinden het allemaal zwaar overtrokken. Je wist bij hem waar je aan toe was. Je kreeg van alles (geld, rondjes, vervoer), dat kwam je verdomd goed uit, en moest er op den duur iets voor terug laten zien, waar een groot deel gelukkig niet in meeging. Hij dwong niet. Het is natuurlijk een ernstige zedenzaak, maar niet realistisch zoals deze wordt weerspiegeld in de media: “een streng gelovig dorp dat een pedo zijn gang liet gaan”. Eerder een dorpsgek die wordt uitgelachen door het overgrote deel van zijn ‘slachtoffers’ omdat ze voornamelijk van hem geprofiteerd hebben.

U heeft gelijk, Ik ken zelfs mensen die even bij deze meneer langs gingen als ze op zaterdag wilden gaan stappen en hun zakgeld er al doorheen gejaagd hadden. Even je onderbroek laten zien en je was een paar tientjes rijker.

... das alles behalve triest... en laat me eerlijk zijn... met geld koopt men alles in Weskappel.... misschien moeten we onze jeugd leren vanzichzelf te houden.... want wij zijn laag!

Omdat u aangeeft meer te weten zou het interessant zijn welke leeftijd die jongeren hadden. Misschien is een beschrijving wat er precies is gebeurd om een goed beeld te krijgen van uw kant ook wel een goede aanvulling.

De kerk er buiten laten? "Iedereen" wist er van en zat op zijn/haar knieën te bidden dat hij hun deur voorbij zou kruipen/druipen? Na de Rooms-katholieke kerk nu ook de "donkere" kant van het christelijke geloof aan de schandnagel. Wat een ellende geloof niet al kan verspreiden. Geloof is een mooi iets, maar zodra het door groepen wordt "bedreven" komt er nattigheid, Islam of christelijk, maakt geen donder uit. Tijd voor een Hollandse inquisitie die deze groeperingen preventief ruimt vanuit het oogpunt te strijden voor een betere wereld. Geen zachte heelmeesters maar beulen hebben we nodig. Even voor de goede orde: het gaat hier om de zwijgers niet die paar daders. De zwijgers hebben dit laten gebeuren, zij zijn verantwoordelijk. Mensen: bedankt. Buig uw hoofd diep en val op uw knieen alvorens de beul u naar uw meester brengt.

Laten ze deze jman, waarvan elke moeder wist en haar zoon waarschuwde, nu eens eindelijk opsluiten. Je kon bij zijn schildersbedrijfje werken als 15-jarige jongen voor veel geld als je je lul liet zien. Bah, bah, bah, en dan nog lezen hier dat sommigen zeggen, dat er niets aan de hand is en elke jongen op die leeftijd toch dit soort dingen doet. Bah, schaam je als je dit normaal vindt!

Helemaal goed moeder!

In en In triest! Niet te geloven.... In wat voor dorp woonde deze man?! Ik hoor reacties van dorpsbewoners die zeggen " wij wisten dit al lang.... zolang hij maar van mijn kinderen afblijft'. Of " wij wisten dat er wel iets gebeurde maar dat was niet eens echt verkrachting'. MIJN GOD! In wat voor wereld leven zij?? En zijn dat allemaal zogenaamd Christelijke mensen??

Na alles wat de kerk over zich heen heeft gekregen afgelopen tijd komt er nu weer deze schande bovenop!! De man die dit op zijn geweten heeft is een zieke man, dat is ergens nog zijn excuus. Maar de dorpsgenoten die dit allemaal hebben laten gebeuren, nee nog veel erger, die er gewoon schijt aan hadden 'zolang het hun eigen kinderen niet zou overkomen' ,wat is in hemelsnaam hun excuus? Zij zouden met zijn allen net zo goed aangeklaagd en opgepakt moeten worden! Dit is echt te ziek voor woorden! Schandalig!

En dan de reactie van WKP "op het moment dat je geen lid (meer) bent van een kerk kun je door de kerk ook niet aangesproken worden op je daden." Ongelooflijk dit! Het gaat erom dat MENSEN elkaar, en zeker onze kinderen, moeten behoeden en beschermen. Of je nou bij een kerk hoort of niet. Als MENS ben je dat verplicht. Aan de kinderen, jezelf en God! Maar dit is weer zo typisch, Wanneer iemand 'bij een kerk' hoort mag deze aangesproken worden, is dit niet het geval, mag de kerk en iedereen die daarbij hoort, gewoon zijn ogen sluiten.....

het doet er ook niet toe in welk dorp hij als laatste zijn zieke geest heeft doen gelden. Blijkbaar is hij in verschillende dorpen op deze manier bezig geweest en NIEMAND heeft de kinderen daar beschermd of voor hen opgekomen. Nee, zij 'piesen hem uit' en zijn blij dat hij bij HUN kinderen weg is... Dat hij zonder boeh of bah een dorp verderop gewoon verder kan gaan met zijn praktijken zal hen blijkbaar een worst wezen. " zolang het onze kinderen maar niet overkomt'. En voor alle mensen die de handelingen van deze meneer goedkeuren of afschrijven als 'normaal' of kattenpis.... Kom onder die steen vandaan! Zijn jullie alle kijk op de realiteit kwijt?!

En er is inderdaad een verschil tussen verkrachting en misbruik. Maar het is niet aan een ander om te oordelen over de impact en ernst van handelingen. En misbruik of ontucht is inderdaad ook wanneer een volwassen man samen met jongeren hun geslacht zouden opmeten of iets dergelijks! Ik vraag mij serieus af in wat voor wereld wij leven..... Ik kan er met mijn hoofd niet bij, dat dit allemaal gebeurt in Nederland anno 2012.

Sb, ik had het niet beter kunnen verwoorden als wat uw schrijft. Ik vind het ook dat hun net zo verantwoordelijk zijn als die man misschien zelfs wel meer. In die kringen is het de gewoonste zaak, dat dorp is een ja hoe zal ik zeggen, een grote sekte dorp. Zo zou ik het willen zeggen, ik ben zo geschrokken van die reactie van die bewoners daar. Zo zie je maar weer wat geloof bij een mens doet, nee sorry dit zijn geen mensen, zo kan en mag je ze niet noemen. Ze moeten hun eigen rot schamen en bidden help niet, er zit een echte duivel in die mensen kan niet anders.

In de puberteit stimuleren de hersenen via de hypofyse de productie van onze geslachtshormonen - c.q. bekijk huidige alle wetenschappelijke onderzoeken leeftijd 10-14 jaar Dungan ET AL, 2006. De hormonen werken in op de hersenen van de puber zorgen voor opvallende vaak ontzettend hinderlijke gedragsveranderingen. Het evolutionaire voordeel van de pubertijd is duidelijk: pubers worden klaargemaakt voor de voortplanting. Puber gedrag met afzetten tegen het gezin verkleint de kans op voortplanting in eigen kring zal plaatsvinden daardoor vermindert het risico op erfelijke afwijkingen. Bij het verlaten van het eigen nest hoort het zoeken naar nieuwe ervaringen het nemen van soms grote risico's zonder enige angst impulsief gedrag. Pubers denken vaak alleen aan de gevolgen op zeer korte termijn. De risicovolle keuzes ongevoelig voor straf. Dat komt door de onrijpe prefrontale cortex.

Los van de gehoorde reacties of welke insteek Christelijke geloof moet het absoluut los worden gezien van bijzaken jongeren gaan op vele manieren uitdagingen aan drugs, drank en in de periode zien we tevens dat de criminaliteit en geweld hoge scores kennen. Het gebruik van alcohol, soft- of- harddrugs chemische drugs XTC - alsmede medicatie ADHD brengen veel grote schade aan dan een keuze tot seksueel experimenteren bezoek prostitutie dan wel vrije keuze tot experimenteel gedrag met gelijken. Omdat de leeftijdsgrens vanaf 14 tot 17 jaar is begrijp ik dat het aantal aangiftes zeer gering is. In het hedendaagse ( gelet op ontwikkeling onderwijs ) bereikbaarheid van verschillende kennisbronnen sociale netwerken internet zal de schade miniem zijn. Deze zaak is dus zeker niet te vergelijken met andere zaken alsmede met seksueel kindermisbruik.

Wel zou deze zaak kunnen worden vergeleken met een zaak in Noord Nederland waar een clown op woensdagmiddag door een dorp zou hebben gewaard. Dorpelingen omgeving jaren in hun greep gehouden hebben. Het dorp tot het bot verdeelden, mensen jaren een een waangreep hielden. Het gaat hier om een biseksuele man die niet penetreerde dus geen homoseksuele handelingen verrichtte. Ik zou niet graag mannen die buiten de pot pissen ergens scharrelen of biseksueel contact hebben in het gehuwde leven de kost willen geven. Het komt allemaal bij mij als een beetje overtrokken over maar mocht anders blijken dat er jongere jongens bij zijn betrokken komt het anders te liggen. Als ik ongerustheid kan wegnemen jongeren kunnen tegen een stootje vaak overkomt ze er verder niets van.

Psychisch zal er weinig schade zijn. Vandaar dat jongeren dit ook vaak net als hun eerste pilsje of drugs, middelen gebruik andere experimentele ervaringen voor zichzelf willen houden als privé ervaren. Jongeren op die leeftijd kunnen heel goed het verschil maken tussen ' goed en fout '. We moeten ze niet wegzetten als domme ganzen. Gelet op de grote golf jeugdcriminaliteit ( overvallen door jongens meisjes van 12 16 jaar om aan geld te komen) wat te maken heeft met hebzucht bij jongeren, zichzelf niet laten weerhouden uitdagende gedragingen aan te gaan. Ben bang dat dit ( omkoping) toe zal nemen.

Watt?! Jongere van 14 die op eigen gelegenheid komen mag je dus gewoon maar misbruiken ofzo? Wat bedoel je nu eigenlijk? Een jongere van 13 of 14 (die in christelijke kring klein word gehouden) gaat vrijwillig naar een oudere man voor zijn vrijheid niet om beroofd te worden van zijn onschuld of eigen waarden.

Ik vind de zaak Amsterdam erger omdat bij die peuters penetratie heeft plaats gevonden maar ik vind dit net zo walgelijk. Ik sus mijn woede over de mensen die dit goed praten met de gedachte dat deze mensen bekrompen zijn en verder ook niet weten hoe ze hier mee om moeten gaan. De wereld is ziek, dood ziek.

Wat ik nu zo erg jammer vind is het volgende, ik kom vaak als katholieke Brabander in zeeland. En dan krijg ik dikwijls het verwijt door de nette christelijke Zeuwen, nou nou die katholieke kerk die maken er een potje he. Zou het nu zo anders zijn dan in Zeeland? Denk het niet, ik werk zelf in de sociale werkvoorziening als leidinggevende, en als ik dan alles op een rijtje zet denk ik wel eens ze zijn allemaal het zelfde. Maar vind het heel erg dat dit zo lang geduurd heeft.

Wat zeuren we hier toch en wat weten we het allemaal weer goed. De man is ziek en wij hebben het met z'n allen gedoogd. Klaar.

Jammer dat niet bekend gemaakt wordt dat er al eerder aangifte gedaan is. Hij moest in therapie in Amsterdam en laadde vervolgens zijn auto vol jongetjes (wie gaat er mee een dagje naar Amsterdam?). Jammer dat zulke engerds vervolgens toch weer door kunnen gaan met hun zaakjes. Het enige dat m.i. helpt, is eigen rechter spelen, maar helaas mag dat dan weer niet.

Ik weet als geen ander dat veel jongens precies wisten wat er te wachten stond. Beetje spannend. Maar toch heel fout van die man. Dat er maar 2 aangifte doen valt wat mij betreft onder "man was fout" maar ook "shit happens". Toch erg lullig (excusez le mot) voor die jongens die er wel last van hebben. De echte fout zit in de omgeving: IEDEREEN wist het. En nu zijn ze een zielig dorp. Kom op. Doe aangifte!

Ik snap het wel, het schaamte gevoel. Als kind van 8 jaar heb ik het helaas ook moeten ervaren. Pas met 16 jaar heb ik het tegen mijn moeder verteld. Ik ben nu 30+ en denk er regelmatig aan. Het is net of de hele wereld het meegemaakt heeft. Kan wel zeggen het tekent je voor de rest van je leven, je zult het altijd mee moeten dragen. Ook ik heb er nooit iets mee gedaan. Maar de woede komt zo naar boven iedere keer als je weer een nieuw verhaal hoort van nieuwe slachtoffers. En tegenwoordig is het dagelijks. Heb zelf nu kinderen en je bent zo bang dat zij er ook eens mee in aanraking zullen komen. Ik hoop dat hen dat bespaard zal blijven. Want je kunt tegenwoordig NIEMAND meer vertrouwen. Deze viespeuken..... daar zou een aparte wet voor moeten komen. Afmaken is iets wat in je woede naar boven komt, maar ook dat is niet goed. Maar ik kan alleen maar zeggen tegen de slachtoffers.... doe wat je denkt wat goed is. Iemand die het zelf niet mee heeft gemaakt kan er niet over oordelen, en iedereen is anders. Sterkte allemaal.... ook voor de rest van jullie leven.

Het probleem van aangifte zit em erin dat de jongens dus eerst geld kregen, drank, rondje rijden in zijn auto als je nog geen 16 was, enz enz. en iedereen wist dat je vroeg of laat je fluiter moest laten zien. Als je nu bekent dat je dit wist maar toch gedaan hebt, tja, dan wordt het moeilijk. Ouders hebben hun kinderen hiervoor gewaarschuwd want iedereen wist dit, dus hoe kun je dan nu , als jongen bekennen dat je het toch gedaan hebt.... Anders had deze persoon toch wel eens blauwe ogen gehad of in de kreek gelegen?

Weet je na al die reacties, wil ik mijn mening even kwijt, dit geval hebben ze in de doofpot gestopt want stel je voor als er iemand achter komt het is te walchelijk voor woorden, zeker als het om 100 slachtoffers gaat je blijft met je handen van kinderen af die moet flink gestraft worden niet gestraft maar levenslang op laten sluiten want iemand met deze gevoelens krijg je niet weg met een therapietje of een luxe behandeling.

Mijn zoontje is in 2006 misbruikt door een man, die tot op heden nooit gepakt is... Ook in zeeland. Begin te vermoeden dat daar hopelijk nu verandering in gaat komen... Alleen wel klote dat een hoofdstuk wat eigenlijk afgesloten was voor ons, nu weer zorgt voor radeloosheid en verdriet.

Deze zaak is al járen bekend op Walcheren. Volgens mij wordt hij zelfs benoemd in het boek van Franca Treur "Confetti op de dorsvloer" als ze het heeft over een Levien Flikkermachien die voorbij reed. Op de dorpen had hij namelijk een soortgelijke bijnaam.

Zijn bijnaam op het dorp van Meliskere was Joos Flikkerdoos. Daar was hij al zo'n 30 jaar geleden bekend. Idd hij gaf jongens geld om met hem mee te gaan. Sommigen deden net alsof en gingen niet met hem mee. Hij was een grap op het dorp. Misschien dat niemand het echt ooit serieus nam?

Voor alle duidelijkheid, deze meneer is al jaren geen lid meer van welke kerk dan ook. Hij is wel christelijk, maar op het moment dat je geen lid (meer) bent van een kerk kun je door de kerk ook niet aangesproken worden op je daden. In de periode voorafgaand aan de eerste strafzaak is deze meneer, destijds nog wel lid, aangesproken door de kerk op zijn gedrag. Maar omdat hij geen beterschap te kennen gaf, heeft dit geleid tot een definieve breuk met de kerk. Dus, laat de kerk hier a.u.b buiten, die heeft er namelijk niets mee te maken!

geheel mee eens,

Je hebt gelijk vakman, allemaal zwaar overdreven en de man is zelf ook misbruikt door al die jongens die dit wisten en naar hem om geld gingen. Maar beste mensen, 1 ding, het gaat steeds over Westkapelle maar de man is bekend op elk dorp en in elke stad op Walcheren, toen hij daar "uitgepiest" (what's in a name) was verlegde hij zijn werkterrein naar Noord- en Zuid-Beveland, zelfs naar den overkant, wat hem overigens ook op een veroordeling kwam te staan. Nu loopt er een cameraploeg van SBS6 door de plaatselijke supermarkt, filmploeg bij hem in de straat, we smullen er met z'n allen van. Slachtoffers, laat me niet lachen, zijn vrouw, die is ook slachtoffer en ik wens haar vanaf hier dan ook veel sterkte toe.

Het is nogal een erg domme reactie Reaguur. Om te denken dat kinderen van die leeftijd zelf schuld hebben. Het is te stom voor woorden dat je dat ook maar in je hoofd kan halen. Dat jij het dan misschien als prettig ervaren heeft wil niet zeggen dat al deze kinderen dat zo ervaren. Het gaat erom dat het gebeurt en dat meer dan de helft van Westkapelle weet dat deze man actief is en idd niemand de ballen heeft om in te grijpen. Wat denk je hoe kinderen zich voelen. Schuldig vies verraden machteloos gevangen in hun eigen ellende ze denken allemaal op jou na dan dat het hun eigen schuld is. Maar praat deze jongens dat niet aan, zelfs de volwassenen van nu worstelen nog met het feit dat het hun ook is overkomen. En is ronduit te triest voor woorden, dat deze mensen het niet op kunnen brengen om ook hun kinderen hier voor te beschermen. Ik veroordeel ze zeker niet, want begrijp heel goed dat dit iets is geweest dat ook hun gevormd heeft en hun mss nog met hetzelfde zitten als waar nu hun kinderen ook mee zitten. Maar zo zie je dat het generaties lang doorgaat. Omdat de slachtoffers niet verder komen dan een steen bij hem door de ruit gooien. Ik hoop echt voor heel de gemeenschap dat de mensen de handen in elkaar slaan en elkaar steunen en met z'n alle naar buiten treden. En zo zullen proberen hun kinderen in de toekomst dit leed te besparen. En geen van deze mensen ongeacht of ze nu volwassen zijn of niet, hoeft zich schuldig te voelen. De enigste schuldige in dit verhaal is de dader en z'n echtgenote die donders goed wist dat haar klojo dit deed. Maar soms sluit God even een oogje net als haar viezerik bezig is. Maar neem van mij aan ook dat heeft hij gezien. En dat mensen de hele christelijke gemeenschap over een kam scheert is waanzinnig en kortzichtig. Maar treed naar buiten mensen. Het heeft wss geen zin voor de straf die hij hier krijgt, maar het bevrijdt jezelf misschien en met jou vele andere. Ik wens iedereeen in Westkapelle die hier mee te maken heeft veel sterkte en de moed en wijsheid om voor de dag te komen. Veroordeel niemand want je weet nooit hoe moeilijk slachtoffers het nog hebben. Het gaat om de inpac,t niet om de handeling. Sterkte mensen, ik denk aan jullie

Voor alle duidelijkheid: geen enkele volwassene hoort kinderen sexueel te benaderen, zelfs als er een 'lolletje' zou spelen. Je heet niet voor niets "volwassen'. Daar horen verantwoordelijkheden bij. Er wordt de mogelijkheid geboden om zorgen en vragen te delen door de GGD. Prima. Uit ervaring weet ik dat binnen de christelijke cultuur het ingewikkeld is, want schuld en schaamte spelen nog steeds een rol, naar buiten te komen met pijnlijke ervaringen. De geslotenheid binnen de Zeeuwse cultuur, los van geloof, mag zeker niet onderschat worden. Eveneens als het gegeven dat iedereen vaak iedereen lijkt te kennen en roddel en achterklap zo op de loer ligt. Zomaar een mening heeft en geeft. Het is kwalijk dat in deze ernstige situatie zwijgen een beerput lijkt toe te dekken en spreken goud zou zijn. Dat kan ieder zich aantrekken en slachtoffers steunen om op z'n minst een stem te laten horen. De mogelijkheden daartoe zijn er.

Jeetje, we staan er weer mooi op! Buiten onze vuurtoren, Polderhuis, IJzeren torentje e.d. hebben we nu dus ook onze eigen "zedenzaak". 

Mensen die vragen of zorgen hebben kunnen contact leggen met het speciale telefoonnummer van de GGD Zeeland 0113 249480. Vragen over het strafproces worden beantwoord door het Openbaar Ministerie: 0118 884555.

Wat er onder misbruik verstaan wordt is mij niet duidelijk in deze zaak. Is het met jongens onder elkaar de pielemuis opmeten wie de langste heeft of gaat het om verkrachting? Dat is een wereld van verschil , wil eerst meer info hebben voor ik oordeel.

Deze meneer is hier al mee bezig sinds eind jaren zeventig en dat is bij meerdere mensen bekend. En inderdaad wordt dit waarschijnlijk in dergelijke kringen stil gehouden. Echter deze man is hier al eerder voor opgepakt en ook weer vrij gelaten? Vreemd, waarom is er destijds niet meer onderzoek gedaan naar de praktijken van deze man?

Hef is wel erg kortzichtig om gelijk af te geven op de zogenaamde gesloten christelijke cultuur. Wie zegt dat deze man christelijk is? Los daarvan is het walgelijk wat hij gedaan heeft.

Deze mijnheer is dus wel christelijk, maar niet iedereen in Westkapelle is christelijk. Het is zo jammer dat er niet eerder is kunnen ingegrepen, terwijl veel mensen wisten wat er aan de hand was.

Hmm ik schrik ook van je reactie Reaguur, dat jij het als"Normaal"hebt ervaren wil nog niet zeggen dat dat normaal was! Volwassenen horen niet over de grenzen van kinderen te gaan en met alle respect kinderen van 14 tm 18 of zelfs ouder kunnen totaal nog niet overzien wat bepaalde acties/handelingen uiteindelijk voor schade aanrichten in hun gevoelsbeleving. En dat er zo weinig mensen aangifte doen, heeft helaas weer voor n groot deel te maken met die verdomde , sorry maar het is zo, gesloten christelijke cultuur op die kleine dorpen waardoor veel menselijk leed maar gedragen moet worden en generaties lang gaat die pijn en vervormde denkwijze mee. Met dank aan een sukkel die de grenzen van jongeren niet kon respecteren alleen voor zn eigen gewin. BAH

Dus zeker 98 "slachtoffers" vonden het geen aangifte waard. Slaat het niet een beetje door? Als jongere kwam ik vroeger ook wel eens stiekum bij "zo iemand" over de vloer met andere jongens. Cola, video en een uurtje lol. Big deal zeg. Tot in de jaren 90 mocht dat. Jongeren vanaf 14 die op eigen gelegenheid komen is iets anders dan een pervert op een kinderdagverblijf die peuters uitwoont.

Tot in de jaren 90 mocht dat!? Mag ik u vragen of u het ook ok zou vinden als uw puber-zoon of dochter dit ook deed? Ik vind het namelijk een ongelijke situatie, die altijd in het voordeel van de volwassene uitpakt .. zeer kwalijk dus... en de puber realiseert zich dat pas jaren later!

Er aan gedacht dat het bij de meesten in de doofpot verdwijnt i.v.m. schaamte en geloof? In de meeste gevallen is het echt niet bespreekbaar. Ga jij in het openbaar verkondigen dat je misbruikt bent omdat je op eigen initiatief bij die man binnenkwam voor een potje bier of een colaatje? En dat er nou toevallig nog tegenoverstond tja! Ook in de leeftijd van 14 tot 17 jaar worden veel kinderen misbruikt op slinkse wijze. En deze man zal wel goed op deze kinderen ingepraat hebben dat ze GEEN aangiftes mochten doen of niets mochten zeggen tegen wie dan ook. Beter en verder nadenken voor je reactie geeft zou handiger zijn in dit geval.

Neem mij niet kwalijk, maar je reactie is beneden alle peil. Dat 98 niet 'de moeite' namen heeft waarschijnlijk met een groot schaamtegevoel te maken. Ga je schamen!