- advertentie -

Karla Peijs eist einde aan ontpolderen

Karla Peijs eist einde aan ontpolderen

MIDDELBURG - Commissaris van de Koningin in Zeeland Karla Peijs eist een einde aan de ontpolderingen in Zeeland. Ze stemt alleen in met het gisteren gepresenteerde compromis als er daarna nooit meer ontpolderd wordt.
In het radioprogramma Tros Kamerbreed zei ze dat Zeeuwen niet begrijpen dat 'we constant een deel van Zeeland moeten afgraven om Antwerpen de ruimte te geven'.

Compromis
Volgens Peijs is het compromis over ontpolderen duurder dan het eerste plan. Het compromis bestaat uit het onder water zetten van een derde deel van de Hedwigepolder, plus het ontpolderen van twee polders bij Ritthem en één bij Bath. In het vorige plan werd alleen de Hedwigepolder ontpolderd, maar dan helemaal.
Havenschap
Havenschap Zeeland Seaports voelt er niets voor om zijn grond in de Welzinge- en Schorerpolder bij Ritthem af te staan voor ontpoldering. De grond is nodig voor compensatie bij eventuele uitbreiding van de havens van Vlissingen. De ontpolderplannen belemmeren de ontwikkeling van de havens, vindt directeur Hans van der Hart van het havenschap. Hij wil nadere uitleg door het ministerie van Landbouw. De directeur-generaal daarvan komt eind volgende week bij hem op zoek. Maandag al bezoekt Bleker Zeeland. Het comité Red Onze Polders overweegt naar de rechter te stappen om het compromis over ontpoldering aan te vechten.

Compromis
Ook de provincie Zeeland heeft moeite met het compromis dat staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw heeft gesloten met de Europese Commissie. De provincie ziet obstakels bij onder meer het ontpolderen op vier verschillende plekken. De provincie heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat ontpoldering niet mag, zolang er niet vrijwillig grond wordt afgestaan. De boeren in de Hedwigepolder willen hun grond niet afstaan.

Red onze polders
Magda de Feijter van actiecomité Red onze Polders: "Wij willen de hele polder houden. Zout water in de polder vinden we niet kunnen. We denken dat het niet bijdraagt aan natuurherstel. De hele polder slibt dicht en dan kunnen we weer opnieuw beginnen met baggeren. Dit is korte termijn beslissing. Alleen maar om de Vogelbescherming tevreden te stellen en ten koste van mensen die er wonen en werken.

'Niet akkoord'
Wij hebben een brief geschreven. Die gaat naar de Tweede Kamerfracties. De eigenaar van de Hedwigepolder, de heer De Cloedt, gaat ook niet akkoord. Dit dossier gaat zich nog jaren voortslepen. Bovendien ligt er nog een dorp uit de Middeleeuwen onder die polder. Voor ze kunnen beginnen met natuurherstel zijn we vele jaren verder. Beter kan Bleker in de Westerschelde zelf dingen herstellen.''

Vogelbescherming
Vogelbescherming Nederland noemt de nieuwste plannen 'volstrekt ontoereikend' en zegt dat het is bewezen dat volledige ontpoldering de beste oplossing is. De Vogelbescherming was al eerder naar de rechter gestapt om dat af te dwingen. Die zaak dient eind juni.

'Snippervoorstel'
De Zeeuwse Milieufederatie vindt het voorstel van de minister een 'snippervoorstel'. Volgens de natuurorganisatie levert één robuust project veel meer op voor de Westerschelde. Daarnaast vraagt de ZMf zich af of het gebied de Appelzak überhaupt wel kan worden ontpolderd. Onder dat golf- en schietterrein ligt een kluwen aan leidingen. Ook de gemeente Reimerswaal wijst ontpoldering van de Appelzak af. De ZMf is ook bang dat er door het voorstel met vier ontpolderingen nog meer weerstand ontstaat in Zeeland.

Een volledig overzicht van alle berichten over de ontpoldering van de Hedwigepolder in het dossier ontpoldering
laatste keer aangepast:
ma 16-04-2012, 07:53


regio:
Walcheren
delen:

Reacties

Geachte mevrouw Peijs, Hoe kunt u uw eigen provincie terug geven aan het water, want dat bent u immers aan het doen. U weet net zo goed als wij, dat men bezig zal blijven met ontpolderen, net zolang er geen provincie Zeeland meer is. Waar wilt u dan uw gezag en uw functie gaan uitvoeren, per boot midden op de ontstane waterplas soms, dat staat u wel goed trouwens, ik vind het te gek voor woorden. Laat de Belgen eerst hun rommel eens opruimen en hun beloftes nakomen, zij liggen ook altijd dwars. En Nederland speelt, zoals er al meer gezegd werd, het brave jongetje, die altijd luistert of bang is. Laat ook eens uw tanden een keer zien aan de Belgen, die altijd maar denken dat ze de baas willen spelen in Nederland. Die wel alles goed geregeld hebben wat hun havens betreft. Laat ze eens een voorbeeld nemen aan de havens van Rotterdam, deze worden ook als technisch hoogstandje uitgevoerd aan de Noordzeekust, precies waar een grote zeehaven thuis hoort, of zijn de Belgen daar niet mans genoeg voor? België en de EU hebben geen enkel recht van spreken op Nederlands grondgebied, dus laten zij hun mond gewoon dicht houden over Nederland wat wij moeten doen en laten. Wij Nederlanders hebben geen enkele boodschap aan de Belgen en de EU over het ontpolderen. Laat de Belgen Brussel maar onder water zetten! Met vriendelijke groet, Adriaan.

De Cdk "eist einde aan ontpolderen". Ja, nadat er ontpolderd is (zou zijn). Haar standpunt strookt niet met de woorden van het Provinciebestuur....(waar ze zelf deel van uit maakt).

ZMF, vogelbescherming gewoon groene afsplitsingen van de (linkse, dan wel de rechtse) kerk, net als de WNF en al die andere politieke clubjes. Tot ze weer of ander congres hebben, dan zijn de kreeften en de champagne weer niet aan te slepen. Hypocriet dat zijn ze, lekker links lullen, rechts vullen. Kijk even wat zo'n directeur verdient. Politiek is aardig maar ecologie is een serieuze tak van wetenschap waar vele milieu fanatici weinig kaas van hebben gegeten. Daarbij moet je breder kijken dus ook de economische belangen afwegen voor iedereen, en niet alleen voor de actievoerders, groene rakkers, boeren of de vissers. Hoewel het een politieke zaak is of je de heremietkreeft wil beschermen of niet. Wanneer er maar genoeg greenpeacegelovigen zijn, krijgen ze het voor elkaar, net als het verbod op een eigen mening wanneer er maar genoeg stemmen naar de moslimpartij gaan.

Een mooiere illustratie van onbetrouwbaarheid van politici is niet te bedenken. Wat een gedraai! Toch geen wonder dat de Nederlanders weinig op hebben met de politiek.

Beste, ik denk dat er goed nagedacht moet worden over de ontpoldering. Ok de ontpoldering is erg, maar het gaat hier meer dan om een stukje land, ik vind dat iedereen er over moet nadenken welke economische gevolgen de ontpoldering tegenhouden betekent. Als de Zeeuwen hun been hierover stijf houden en men zegt in België 'ok stop de ontpoldering maar'. Maar daarentegen staat dat we in België op zoek gaan naar leveranciers voor de Antwerpse en Gentse havens hoeveel gezinnen zullen er dan in Zeeuws-Vlaanderen naar armoede terugkeren. Ik vind dat we eerst moeten kijken naar wat er in Zeeuws-Vlaanderen gebeurd als men in België dit zou tewerkstelligen. Trouwens Belgische politie hebben dit gevraagd aan de Nederlanders en daar is op topnivau toegestaan en als de Zeeuwse Commissaris van de Koningin hier tegen is, gaat zij dan iedereen die hierdoor zijn werk verliest een maandloon betalen? Ik denk het niet.

Discussie vanuit uitsluitend emotie leidt tot scheldpartijen en slechte politieke compromissen. Welke politicus durft het aan om dit onderwerp te beoordelen vanuit de kwaliteit van Zeeland op lange termijn. Kwaliteit t.a.v. leefomgeving, economie en natuur/milieu. Als gewone burger kan ik niet beoordelen wat het antwoord moet zijn. Wel durf ik te stellen dat Zeeland alleen een goede plek zal blijven om te wonen en te werken als we onze problemen oplossing in samenwerking met de rest van Nederland en met België. Zeeland als geïsoleerd eilandenrijk zal het in ieder geval niet redden.

je maakt mij niet wijs dat de natuurliefhebbers nog geen zeldzame kikker of plantje daar heeft gevonden, op die manier houden ze tegenwoordig toch alles tegen? En Carla, je kan beter nix over dit onderwerp zeggen, je word alleen maar ongeloofwaardiger.

LAAT JULLIE NIKS WIJS MAKEN WE ZIJN GEWOON VERKOCHT DOOR ONZE EIGEN MINISTERS, WAT EEN SMERIGE KOEHANDEL

Als Antwerpen zo nodig geholpen moet worden te groeien en daardoor nog meer te concurreren met Rotterdam (of Vlissingen/Terneuzen?) waarom dan geen Vlaams land onder water zetten? Er is vast nog wel een stuk grond langs de Rupel of Dender waar mooie natuur van te maken valt! Vlaanderen moet opgestuwd in de vaart der volkeren, Nederland zo nodig weer eens het braafste jongetje van de Europese klas en Zeeland mag er voor bloeden! Goed zo, kabinet-Rutte!

Mw Platschorre ( goed voor 2 ton + 1 ton er bij graaien) waarbij haar handtekening als minister destijds onder de basis overeenkomst met Vlaanderen staat. Ik begrijp niet dat zij nu steeds op de voorgrond treedt als het om ontpolderen gaat! Ongekend!

Ik vind dat er helemaal geen polders terug gegeven mogen worden aan de zee tenzij deze ze zelf neemt. Er is hard voor gevochten, er wonen en werken mensen op. En ontpolderen ten behoeve van een ander land, in dit geval België, vind ik helemaal onbespreekbaar.

" Karla Peijs eist einde aan ontpolderen." Mevr. Peijs geldt dat ook voor 't Zwin, voor de OudBreskensPolder en voor Perkpolder? Daar moeten ze immers ook noh beginnen met ontpolderen.

Miss Popie Jopie wil zeker wat goed maken.

Provinciale dubbelhartigheid onder aanvoering van Mevr. Peijs.

De enig eigenaar van de Hedwigepolder de heer de Cloedt (Belg) is ook niet van plan zijn eigendom vrijwillig af te staan: waarom dan al die discussies? De Westerschelde is nog altijd Nederlands grondgebied. Als de Belgen daarvan gebruik willen maken om Antwerpen te bereiken en vinden dat de Westerschelde uitgediept moet worden om de schepen hun haven in Antwerpen met nog grotere schepen kunnen bereiken, dan zou het toch logisch zijn dat België voor alle kosten opdraait en een deel van België onder water gezet zou moeten worden als compensatie voor de natuur maar óók en vooral de concurrentie die het daarmee de havens van Rotterdam aandoet. Daar hoor je niets over. Laat Brussel maar weten dat Nederland nog altijd niet bij België hoort.

Ik begrijp de reactie van die vogeltjesclub niet als je een gedeelte onderwater zet heeft dat weer gevolgen voor de nu levende vogels. Maar waar ik me het meeste aan erger is dat Brussel uitmaakt wat Nederland moet gebeuren. Laten die gasten eerst maar eens wat aan die euro toestand doen en wat minder hun zakken vullen.

Als havenschap havens er bij wil hebben moet je toch ontpolderen, hoe meer havens hoe meer ruimte voor water.

Hoe lomp kan men zijn. We maken de Westerschelde dieper voor de Belgen en als beloning leveren we ook nog land in. Dit kan allleen in Nederland en de Belgen maar lachen.

Kunnen we niet de Provinciale Staten onder water zetten? Zijn we gelijk van dat welles-nietes-gezeur af... Maar dat zal de gedepu(t)eerde een worst wezen.

OOW wat word er weer gedraaid! De hedwige moet droog blijven en alle andere polders ook.Ook de heer Koppejan doet nu weer alsof hij een stuk hedwidge heeft kunnen sparen. Terwijl hij eerst zei dat hij nooit zou meewerken aan een gedeeltelijke ontpoldering.

De provincie heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat ontpoldering niet mag, zolang er niet vrijwillig grond wordt afgestaan. Ja dat staat er in de eerste zin van de tweede alinea hierboven. Maar waar het gaat om de gronden in de OudBreskensPolder en bij Perkpolder geldt dat blijkbaar niet. Schande!

Heeft de provincie dan ook moeite met hun eigen plannen? Met name op de plannen met de PerkPolders, met de Oud- en JongBreskensPolder en de met de ZwinPolders lijkt Middelburg eerder trots te zijn? Niet te begrijpen!