- advertentie -

OM vervolgt Thermphos voor dood werknemers

OM vervolgt Thermphos voor dood werknemers

VLISSINGEN-OOST- Het Openbaar Ministerie gaat fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost vervolgen voor de dood van twee medewerkers bij een bedrijfsongeval. Dat heeft een woordvoerder van Thermphos bevestigd.

De beide mannen kwamen in mei 2009 om het leven bij werkzaamheden in een oven. Het OM houdt Thermphos verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Uit een onderzoek van TNO en de Arbeidsinspectie, dat in bezit is van de NOS, zou blijken dat de beide mannen gestikt zijn in een ovenvat.


Voldoende redenen
Een woordvoerder van het OM bevestigt bij NOS radio dat er voldoende redenen zijn om Thermphos te vervolgen. ,,Dat klopt, we hebben gegronde redenen, bewijzen dat Thermphos hiervoor verantwoordelijk is. Het bedrijf zelf is als verdachte aangemerkt. Daar is een dagvaarding voor uitgebracht. Ondermeer wordt het bedrijf verweten: dood door schuld en daarnaast zijn nog andere zaken ten laste gelegd die te maken hebben met de arbeidsomstandighedenwet''.

Gedagvaard
De vervolging van het OM richt zich op Thermphos zelf en niet op de leidinggevenden in het bedrijf. ,,We hebben ook onderzoek gedaan naar de feitelijke leidinggevenden. Dat heeft onvoldoende aanknopingspunten gegeven om ze als verdachten aan te merken. Wij vinden dat dit soort feiten echt aangerekend moeten worden aan het bedrijf zelf. Daarom is het bedrijf ook gedagvaard als verdachte''.

Geldboete
Omdat de aanklacht zich richt tegen het bedrijf, zou er bij veroordeling alleen sprake zijn van een geldboete. ,,Daarnaast zijn er ook allerlei andere mogelijkheden waar maatregelen voor opgelegd kunnen worden, maar daar ga ik niet op vooruit lopen, want daar is nu juist de zitting voor bedoeld'', aldus de woordvoerder van het Openbaar Ministerie.


De zaak tegen het Zeeuwse bedrijf dient op 18 oktober voor de rechtbank in Middelburg. De directie van Thermphos wil inhoudelijk niet reageren. ,,Dat doen we niet, zolang het onder de rechter is'', aldus een woordvoerder, namens de directie.


Audio: NOS Radio

laatste keer aangepast:
di 11-09-2012, 11:40


regio:
Walcheren
delen:
luister fragment: 

'OM vervolgt Thermphos voor dood werknemers'

Reacties

Kijk eens op verpakkingen van o.a frisdranken , staat het ingrediënt fosforzuur in de lijst dan kun je er bijna zeker van zijn dat het van Thermphos komt. Want ook dat wordt geproduceerd in Vlissingen-Oost.

Hoe kan je nou een bedrijf als verdachte verklaren, dat is echt stom. Toen het nog hoechst was, was er nooit zoveel gezeik, er moet iemand of meerdere zijn die gewoon een hekel hebben aan de huidige leidinggevenden. Zoveel bedrijfsongevallen (dodelijke) op andere bedrijven en geen 1 aangeklaagd maar omdat het thermphos is moet het maar nog meer kapot gemaakt worden? Weten mensen eigenlijk wel wat ze daar maken? Denk het niet anders zouden ze niet zo reageren.

Op nu.nl staat hetzelfde onzinverhaal als in 2009: dat de mannen overleden zouden zijn door zuurstofgebrek t.g.v. vaten met fosfine. Als het fosfine was, betrof het geen zuurstofgebrek maar vergiftiging. Als het zuurstofgebrek betrof, zou dit door zo goed als ieder brandweerkorps in Nederland direct moeten kunnen worden vastgesteld. Fosfine is een gas. Er kunnen geen vaten met gas hebben gestaan. Wat er bv. wel kon hebben gestaan, waren vaten met stukken afgebikte scaling van de ovenwand. Kan hier fosfine uit vrijkomen? Als er fosfine vrij kon komen, ga ik ervan uit dat men ter plaatse beschikte over meetapparatuur voor fosfine (meetbuisjes of elektronische meetapparatuur) - en dat deze door de bedrijfsbrandweer of de overheidsbrandweer (AGS?) ook is ingezet. Destijds was er sprake van, dat de lichamen van de slachtoffers in Duitsland zouden worden onderzocht, omdat men daar in tegenstelling tot in Nederland ervaring zou hebben met onderzoek van fosfineslachtoffers. Sindsdien heb ik regelmatig gezocht naar informatie in de media over de resultaten van dit onderzoek. Het bleef echter stil. Blijft de doodsoorzaak van deze arme mannen voorgoed in nevelen gehuld, uit schaamte, vanwege aansprakelijkheid- of omdat dit toch zo'n uniek bedrijf is dat kennis hierover elders niet relevant is? Of mag er door de betrokkenen, zowel van het bedrijf als van de hulpdiensten - van dit trieste incident worden geleerd?

Dit bedrijf weet overal onderuit te komen omdat ze door de minister zelf beschermd worden. zelfs alle vergunningen worden verleend ook al voldoen ze nergens aan.

Past in de lijn van alle andere ellende die dit bedrijf veroorzaakt... sluiten, en wel direct!

Direct sluiten. Die fosforovens mogen géén doofpot worden

Denk aub even na, na Zalco di ? Ook hier leven een heleboel gezinnetjes van!

Dit bedrijf is constant in het nieuws, iedere keer teveel uitstoot etc en nu weer dit, het wordt hoog tijd dat dit bedrijf voorgoed gesloten gaat worden. Wie wil daar nu nog werken bij zo´n onbetrouwbaar en milieu verziekend bedrijf.