- advertentie -

Kinderen krijgen les in het eten van haring

Kinderen krijgen les in het eten van haring

MIDDELBURG - Leerlingen van basisschool Dolfijnenburch in Middelburg kregen vandaag een haringles. Haring is één van de meest gegeten vissoorten in Nederland, maar niet onder jongeren. Meer dan de helft van de haringeters is vijftig jaar of ouder.

Om kinderen al vroeg kennis te laten maken met haring bedacht het Nederlands Visbureau lessen haring proeven in de klas. Plaatselijke vishandelaren geven uitleg over de vangst en gezondheidsaspecten van haring en natuurlijk wordt er ook geproefd.

Visverkoper Adriaan van Moort gaf vandaag les over haring op de Dolfijnenburch. Hij gaf de kinderen van groep zeven smaakles over haring.

Het haringseizoen start dit jaar op 6 juni met de veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring in Scheveningen.
laatste keer aangepast:
wo 16-05-2012, 17:38


regio:
Walcheren
delen:
Kinderen leren haring eten

Reacties

Op scholen hoort gewoon kennisoverdracht plaats te vinden. Wanneer dat over voeding gaat moet zinvolle en complete informatie verschaft worden. Alle nadelige aspecten van de gebruikelijke manier van voedselvergaring zouden daarbij ook aan bod moeten komen, zoals bijvoorbeeld het spuiten met giftige chemische bestrijdingsmiddelen, waardoor er steeds grotere bijensterfte is. Bijen zorgen voor het bestuiven van de gewassen, en zijn dus onontbeerlijk voor ons voedsel. Ook het grondwater bevat steeds meer van deze chemische stoffen. En dat terwijl er ook gezonde onschadelijke methodes zijn. Schoolkinderen puur vanuit commerciële belangen iets wijs laten maken zou te allen tijde geweerd moeten worden. Het opkomen voor de natuur en het milieu is geen doemdenken. Dat is niet langer onze kop in het zand steken en de waarheid onder ogen durven zien. Wereldwijd waarschuwen talloze wetenschappers voor de vervuiling en vernietiging. Het ontkennen van deze informatie schaadt blijvend de algemene belangen. Juist ook in het belang van de kinderen en hùn kinderen zouden we zorgvuldig met de aarde en de natuur om moeten gaan, zodat zij straks ook nog gewoon voldoende schoon drinkwater hebben, gezonde schone lucht in kunnen ademen en voldoende gezond voedsel kunnen eten. Opdat ook zij gewoon nog een fatsoenlijk leven kunnen hebben.

Dus als ik het goed begrijp wil je dat deze kinderen in plaats van 'commerciële propaganda', 'ecologische propaganda' worden gevoerd? Ik weet eerlijk gezegd niet wat schadelijker is: De leugens van de commercie of de leugens van de milieulobby met zijn doemverhalen. Ik zou zeggen: laat deze kinderen lekker kind zijn en loop niet alles zo te vergallen met domme doempraterij. Met het milieu gaat het steeds beter en ook de overbevissing wordt schromelijk overdreven. Op een punt geef ik je toch wel gelijk: Het is discutabel of dit soort promotie thuis hoort op scholen. Als de haringvissers meer draagvlak willen creëren voor hun 'product', kunnen ze daar ook buitenschoolse acties voor bedenken. Da'lijk komen de mosselvissers ook nog mossels uitdelen op school. Of de bolusbakkers, bolussen en komen ze kotsziek thuis. Dat lijkt me niet wenselijk. Laat ze maar wat meer sporten, eten doen ze al genoeg.

Hebben ze er ook bij verteld dat de zee steeds verder vervuild raakt door toedoen van de mens? En dat de meeste vis al uit de zee gevist is doordat men met enorme grote trailers gigantische hoeveelheden vis uit zee weghaalt, zodat de soort steeds meer moeite heeft om zich voort te planten en te blijven bestaan? En dat het ecologisch evenwicht in de zee steeds verder verstoord raakt, terwijl de zee juist een onontbeerlijk onderdeel uitmaakt van het bestaan op aarde? En dat men gewoon toch door blijft vissen, omdat men nu eenmaal op korte termijn heel veel geld wilt verdienen? En dat vis helemaal niet zo gezond is als het Nederlands Visbureau graag wil doen geloven? Wat staat er volgende week op het "les"programma? Het eten van plofkip misschien, vol met antibiotica? Of het eten van een MacDonalds hamburger? Wat heeft dit nu met onderwijs te maken? Het is gewoon hersenspoeling om de eigen omzet te verhogen.