- advertentie -

Warme weer verpest thuisvoordeel

Warme weer verpest thuisvoordeel

THOLEN - In het Schelde-Rijnkanaal bij Tholen is zondag het Nederlands Kampioenschap Vliegvissen gehouden. De 30 deelnemers hadden zich via verschillende voorrondes geplaatst voor deze finaledag. Er werd onder meer gevist op brasem, baars en winde.


Door het warme weer zwommen de vissen verder van de kant in het diepe gedeelte. Hierdoor had de enige Zeeuwse deelnemer, Jan Keur uit Tholen, weinig baat bij zijn thuisvoordeel. Hij werd uiteindelijk 17e. De eerste plaats ging naar Peter Elderse uit Den Bosch.
laatste keer aangepast:
ma 28-05-2012, 11:33


regio:
Tholen
delen:
luister fragment: 

Warme weer verpest thuisvoordeel

vliegvissen

Reacties

Misschien dat er een groepje vissers is, waar jij dan toe behoort, die iets minder gruwelijk te werk gaat. Maar in de praktijk zie ik het al mijn leven lang zoals ik beschreven heb. En zij hadden altijd allemaal een mooi verhaal "dat de vissen daar geen last van hadden", "dat vissen geen pijn voelen", "dat die vissers zo tot ontspanning komen in de natuur", "dat zij van dieren houden". Ik vind het goed dat er in ieder geval mensen zijn die wat meer rekening met de vissen houden. Maar het blijft ernstige mishandeling. Alle mensen die dingen doen die niet deugen hebben altijd allerlei manieren om het goed te praten. De jagers schieten dieren verrot of zwaar gewond zogenaamd voor faunabeheer. Maar ik blijf het een idiote hobby vinden. Ik geniet heel erg van de natuur, maar zonder een dier een haak in zijn bek te trekken, ook al heeft die van jullie dan geen weerhaakje.

Wat een idiote hobby is dat toch, dat vissen. Voor de lol een dier een haak in zijn bek slaan, door het water sleuren, omhoog hijsen, stevig vastpakken, de haak uit zijn bek, lip of oog wurmen, meten hoe groot hij is, wegen hoe zwaar hij is, soms in een netje of emmertje gevangen houden en meestal terug gooien. Het is een hele rare veronderstelling dat vissen geen pijn hebben en dat niet zouden voelen. Vissen zijn uiterst gevoelige dieren die reageren op onder andere stromingen, aanwezigheid van voedsel, planten en andere vissen in de omgeving. Zij voelen wel degelijk veel pijn! En zij ervaren enorme angst en stress wanneer zij gevangen worden en uit het water gehaald worden. Maar zij kunnen niet schreeuwen! Daarom maken vissers zich zelf wijs dat zij geen pijn hebben. Ieder weldenkend mens kan begrijpen dat het tegendeel waar is. Wanneer vissen zouden kunnen schreeuwen zouden mensen het erbarmelijke ervaren. Maar zij kunnen niet schreeuwen...

Beste Jeroen. Even voor alle duidelijkheid een paar stellingen! Wij sportvissers, en met name wij vliegvissers, vissen zeer weidelijk! We vissen weerhaakloos, zijn een met de natuur en respecteren de natuur en al haar bewoners ook als zodanig! De gevangen vis wordt niet stevig beetgepakt of uit het water gesleurd, maar óf met natte handen, óf met eenfijnmazig ongeknoopt nat schepnet uit het water gehaald. Uit het water alleen als er, tijdens een wedstrijd, gemeten dient te worden. Normaliter onthaken wij (weerhaakloos hè!) de vis in het water en raken de vis niet eens aan (weerhaakloos vliegje pakken, kantelen en de vis is weer vrij!) Over de pijnbeleving van de vis zijn reeds ellenlange studies aan vooraf gegaan en nooit als zodanig "menselijk" bewezen!! Het prikje wat de haak geeft is, zeker bij weerhaakloze visserij, minimaal en de vis ondervind daar geen enkele last van. Kijk maar eens goed wat voor een verwondingen bv een brasem heeft aan de kop, louter en alleen door het wroeten in de, van scherpe schelpen, voorziene bodem!! Ook komt het nog al eens voor dat een gehaakte en ontsnapte vis, een 2e keer aanbijt, met het 1e haakje nog in de bek, wat ondrestreept dat de vis daar geen hinder van ondervindt. Wij sportvissers zijn wel degelijk "weldenkende" mensen die heel natuurbewust met alles wat groeit, bloeit en leeft omgaan.! Natuurlijk zijn er mensen die zich sportvisser noemen en zich wel schuldig maken aan dieronvriendelijke misstanden, maar doorgaans is dat gelukkig een klein groepje onverstandigen, waarvan de echte sportvisser doorgaans niet mee vergeleken wil worden! Jan

Ze vissen achter het net.

Nooit goed he, altijd maar klagen