- advertentie -

Thermphos moet ton betalen voor te hoge uitstoot

Thermphos moet ton betalen voor te hoge uitstoot

VLISINGEN-OOST - Fosforfabriek Thermphos moet een dwangsom van 100.000 euro betalen omdat het bedrijf op 29 mei te veel dioxine heeft uitgestoten. Uit een meting, die in opdracht van de Provincie Zeeland werd uitgevoerd, blijkt dat Thermphos op die dag 0,47 nanogram dioxine per kubieke meter lucht uitstootte. Dat is 0,07 nanogram boven de uitstootnorm.


De Provincie gaf Thermphos op 24 januari een ''laatste waarschuwing'' voor eerdere overschrijdingen. De hoogte van de last is vastgesteld op 100.000 euro per keer dat de uitstootnorm wordt overschreden, met een maximum van een half miljoen euro. De gemeten waarde ligt rond de 40 nanogram per kubieke meter lucht, dat is precies de vergunde waarde.

Veiligheidsbeheersysteem

De Provincie wil bovendien dat Thermphos het veiligheidsbeheersysteem aanpast. Doet het bedrijf dat niet, dan moet er een dwangsom van 7500 euro betaald worden.


Reactie
Thermphos laat in een reactie weten dat het te veel uitstoten van dioxine niet voorkomen kan worden, zolang de nieuwe luchtzuiveringsinstallatie nog niet gerealiseerd is. Het bedrijf verwacht dat deze installatie pas in 2014 klaar is.


Vorige week kreeg de fosforfabriek een boete van 50.000 euro voor de uitstoot van teveel cadmium.


Dossier

Een overzicht van alle berichten over de fabriek vindt u in ons dossier Thermphos.

laatste keer aangepast:
wo 04-07-2012, 10:41


regio:
Walcheren
delen:
Javascript is required to view this map.

Reacties

Dit is geen bedrijf, doch een criminele organisatie. Direct sluiten die fabriek.

Die fabriek moet dicht voor de gezondheid van inwoners van Zeeland. Schandalig dat dit gebeurt. Er is al zo vaak gewaarschuwd, maar men geeft nergens om! Provincie doe uw werk op een correcte manier, en laat de inwoners zelf beslissen of de fabriek weg moet!

Die uitstoot vond al jaren plaats, kunnen ze niet een maximale datum plakken op het plaatsen van de zuiveringsinstallatie en hierop een forse boete uitschrijven, als die niet op tijd klaar is?! Dan zal die installatie er ook vlugger komen dan nu. Nu wordt er alleen maar geld afgepakt van de fabriek en duurt het alleen maar langer voordat de installatie er komt. Wat heeft dat voor nut? Denkt de provincie ook nog eens aan de personeelsleden van Thermphos?! Als ze zo doorgaan, is straks de fabriek failliet en staan 450 werknemers op straat!

Prima en nu laten betalen ook.