- advertentie -

Peijs: Kazerne komt definitief naar Vlissingen

Peijs: Kazerne komt definitief naar Vlissingen

OOST-SOUBURG - Commissaris van de Koningin Karla Peijs zegt dat alle twijfels over de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen weg zijn. Ze zegt dat na uitspraken van Minister Hillen van Defensie. Hillen zei gisteravond tegen D66 dat alleen Vlissingen nog in beeld is voor de kazerne. Die partij wilde dat er naar meerdere plekken wordt gekeken.


Maar dat voorstel werd verworpen. Tot vreugde van Peijs."We hebben ons suf gelobbyd de afgelopen tijd , maar dus niet zonder resultaat." Volgens Peijs is Vlissingen goedkoper en is er meer plek dan bij concurrent Doorn.

Onderdak
Peijs denkt dat de eerste tijd de mariniers opgevangen kunnen worden in lege huizen en panden in de stad. Zij verwacht dat de kazerne er binnen drie jaar kan staan.

Kosten
Hillen kreeg gisteren wel de opdracht om de exploitatie van de kazerne in Vlissingen niet duurder te laten zijn als de exploitatie in Doorn.

Onderhandelingen
De komende maanden overlegt Hillen met overheden in Zeeland wat er allemaal mogelijk is.

Zo moet er onder meer overeenstemming komen over oefenlocaties.


Bekijk ook het hele dossier over de marinierskazerne

laatste keer aangepast:
za 07-07-2012, 14:36


regio:
Walcheren
delen:
luister fragment: 

Peijs: Kazerne komt definitief naar Vlissingen

Commissaris van de Koningin Karla Peijs

Reacties

Bij Luchtmobiel zijn nog functies beschikbaar. Lekker centraal, in Arnhem. Ik zou ook niet dood gevonden willen worden in Vlissingen. Lekker voor al die jongens die in midden Nederland een huis hebben gekocht. Die kunnen mooi weer vijf dagen per week op de kazerne gaan wonen. Daaag, vrouw en kinderen. Is weer goed over nagedacht.

@Ed

Vlissingen een (vreselijke) uithoek noemen is hetzelfde als Doorn het centrum van je (schijnbaar beperkte) wereld noemen.

In een democratie bepaald de politiek de koers het leger, gelukkig maar anders zou de marine ook niet in de (vreselijke) uithoek Den Helder zitten.

Als het nog zover komt, komt het niet door Peijs of te wel Platschorre, want het wordt toch wel door de regering beslist. Van mij mogen ze mooi in Doorn blijven. Ze is toch praktisch nooit in Zeeland, veel te veel andere dingen omhanden. Dit gaat ons weer geld kosten, net als met alles, er wordt toch geen dubbeltje aan verdient. Net als een CdK kost veel, levert niks op.

Mariniers verheft uw stem! De kwaliteit van uw (en ons) excellente Korps is in gevaar door incompetente, kortzichtige politici. Zeeland heeft het Korps helaas nagenoeg geen enkele behoorlijke oefenmogelijkheid te bieden. Daarnaast: zou wel eens een goed doorgerekend kostenplaatje willen zien v.w.b. het vervoer van de mariniers naar goede oefengebieden (Brabant/België) en dit t.a.v. tijdverlies aan oefenuren en de brandstofkosten (naast slijtage/afschrijving van de voertuigen). Dat zal m.i. per jaar een gigantisch bedrag zijn. Wordt dat ook meegenomen in de exploitatiekostenverhouding tussen Doorn en Vlissingen? Heb "zomaar" het idee dat er creatief geboekhoud gaat worden om Vlissingen er beter uit te laten komen. Hillen heeft zijn zinnen gezet op Vlissingen (zonder nog over eerlijke, definitieve cijfers te beschikken). Dat getuigt bepaald niet van objectiviteit en is een minister onwaardig, zeker in deze bezuinigingstijd. Maar de kwaliteit van het Korps moet ten alle tijde boven financiële overwegingen gaan.

Als het maar niet zo gaat worden zoals bij politici die zich overduidelijk kandidaat stellen voor een hoge (EU)-functie. Die verkrijgen die functie dus meestal niet. Stille diplomatie en bescheidenheid werkt veel beter dan op voorhand (voor de besluitvorming uit) hoog van de toren blazen. ("Pushen"). Dit lijkt me een voorbarige en beslist geen goede diplomatieke zet. Prima dat de Provincie "zich suf gelobbied heeft", maar daarna, voordat er een definitief besluit is genomen door Kabinet en Parlement, past stilte, bescheidenheid en geduld. Zoniet......

Het lijkt er weer op dat Karla Peijs weer eens vooruit loopt op de feiten. Als zij de beraadslagingen van de laatste vergadering van de Tweede Kamer goed gevolgd heeft, zal zij moeten weten dat er nog niets definitief is. Uitspraken van haar kunnen wel eens een negatieve invloed hebben.

Oefenlocaties in Zeeland? Er is geen heidegebied. In het bosarme Zeeland ook zeer weinig bosgebied om te oefenen (of er zouden recreatiegebieden voor het publiek gesloten moeten worden (b.v. Staatsbosbeheergebied Ritthem?). En landingen op de Zeeuwse kust? Van april t/m oktober, het toeristenseizoen zijn alle stranden bevolkt door Zeeuwen en toeristen. (Stranden afsluiten of alleen maar amfibisch oefenen tijdens de wintermaanden?). (Zeeland wil toch bij uitstek een toeristische Provincie zijn?). Oefenlocaties voor de Mariniers in Zeeland staan daar volledig haaks op. Een grote strategische denkfout van de Provincie. Of denkt men dat het geknal met losse flodders c.q. met scherp van door het bos sluipende mariniers, het geronk van pantservoertuigen en het overvliegen van bepaald niet zo geruisloze heli's juist toeristen gaat aantrekken? (Een nieuwe toeristische attractie?). Dus: oefenen buiten de provincie. (Brabant/Belgë) Elke werkdag lange, langzame colonnes militaire voertuigen heen en terug over de A58. Goed voor de doorstroming van het verkeer over die enige Zeeuwse snelweg. Het is allemaal heel nostalgisch om te zeggen dat de Mariniers in Zeeland zouden thuishoren, daar de oprichter van het Korps, Michiel Adriaansz. de Ruyter ook uit Vlissingen afkomstig was, maar de realiteit is dat Zeeland het Korps weinig tot geen oefenmogelijkheden te bieden heeft. En dat zal de kwalitieit van het Korps zeker niet ten goede komen. Het heide/bosgebied rondom Doorn en het amfibisch oefenkamp de Mok op Texel zijn vele malen geschikter. Mariniers: laat uw stem horen! Het gaat om uw toekomst en uw competentie/kwaliteit.

Bizar dat een kabinet dat toch al één grote mislukking was, wat ieder weldenkend mens van te voren al voorspelde, nu ook nadat zij gevallen zijn er nog snel allerlei belangrijke beslissingen door zit te drammen. We hebben hier de afgelopen weken al een hoop voorbeelden van gezien. Het zogenaamde argument dat het veel werkgelegenheid op zou leveren voor Zeeland is volkomen onzin. De vestiging komt alleen hier. Het zijn gewoon mensen uit het hele land die hier gevestigd worden in plaats van in Doorn. Waarschijnlijk brengen zij ook nog hun eigen ondersteunend personeel mee. Het enige dat zal gebeuren is wat extra omzet in de kroegen. Krijgen we nu strak hordes militairen die de rust en ons landschap van ons mooie Zeeland gaan verzieken met schietoefeningen en groot militair materieel? Ik mag toch hopen van niet! En hoe zit dat met geld? Iedereen moet bezuinigen, maar voor Defensie wordt even flink wat extra geld uitgetrokken. Laat ze maar lekker in Doorn blijven.

En hoeveel gaat dit de Zeeuwse overheden (lees: Zeeuwen) kosten aan geld en 'gratis' beschikbaar gestelde gronden? Nergens wordt een bedrag genoemd. Niet zo gek, want de gemeente Vlissingen en de provincie Zeeland hebben nog geen eurootje toegezegd. Waar gaat Vlissingen dit trouwens van betalen? Er wordt hier gewoon ontpolderd en de Partij voor Zeeland zwijgt in alle talen en 't waterschap vindt 't prima. M'n buurman had alvast een goede stelling voor Omroep Zeeland: "Een marinierskazerne in Vlissingen levert alleen geld op voor de tankstations in Zeeland".

De mariniers doen haast geen acties meer op en aan het water. Elke knakker kan het strand op rennen. Doorn ligt ook lekker centraal. Vlissingen is een vreselijke uithoek. Je wil er niet dood gevonden worden.

Ik heb gister ook zitten luisteren naar dhr Hillen, en hoorde hem hetzelfde zeggen, maar beste mevr.Peijs, het kabinet heeft nog niets definitiefs besloten. U moet pas juichen als de handtekeningen gezet zijn, volgens mij leert zij het nooit.

He, He, eindelijk iemand die verstandig is, een marinekazerne hoort aan het water, zoals in Vlissingen, en niet op het land, zoals in Doorn, het zijn toch geen landrotten, zoals de landmacht.

Je weet toch, dat de grootste leugenaars bij de provincie zitten, liegen en bedriegen is hun vak

lege huizen en panden in de stad? de gemiddelde mens staat zo,n twee jaar op de wachtlijst...