- advertentie -

Speciale vrijheidsvlucht voor monsterkreeft Karel

Speciale vrijheidsvlucht voor monsterkreeft Karel

BRUINISSE - Met zijn 4,9 kilo schoon aan de haak is Karel de Kreeft de zwaarste kreeft die ooit in Nederland is gevangen. Omdat het zo'n uniek exemplaar is, wordt de 45-jarige kreeft donderdag met behulp van een helikopter in de Oosterschelde teruggeplaatst.


Karel de Kreeft ligt sinds een paar weken in het aquarium van visser Henk Jumelet uit Bruinisse. Gemiddeld weegt een kreeft in de handel 750 gram tot anderhalve kilo.

Helikopter
In Zonnemaire wordt donderdag een veiling voor de kreeft gehouden. De opbrengst gaat naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. De hoogste bieder mag mee in de helikopter als Karel uitgezet wordt.

Wisse dood
De kans is groot dat Karel de Kreeft niet voor het eerst van een wisse dood is gered. Zeven jaar geleden haalde kreeftenvisser Jan van Westenbrugge uit Zierikzee in de Oosterschelde een kreeft op van vier kilo. Volgens de visser lopen er nauwelijks kreeften met een dergelijke omvang over de bodem van de Oosterschelde.

Vrijheid
Dit exemplaar werd in 2007 voor 250 euro verkocht aan duikorganisatie Instructor Dive Development. De duikers gaven de kreeft zijn vrijheid terug. Het geld ging toen naar stichting De Luchtballon; een organisatie die zich inzet voor kinderen met astma.

Veiling
Karel de Kreeft wordt donderdag 19 juli in Zonnemaire geveild. De opbrengst gaat naar het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Aanmelden voor de veiling kan via veiling@bru.nu.
laatste keer aangepast:
di 17-07-2012, 10:15


delen:
luister fragment: 

Speciale vrijheidsvlucht voor monsterkreeft Karel

Speciale vrijheidsvlucht voor kreeft Karel

Reacties

Misschien is het een idee om deze kreeft van een zendertje o.i.d te voorzien? Als ie dan over een paar jaar weer gevangen wordt dan weten we dat het dezelfde is.

Inderdaad mevrouw Krab, de wereld kan nog een stuk (dier)vriendelijker. Daarom is het ook goed om zoveel mogelijk veeteelt, maar ook andere voeding of gebruiksmaterialen uit eigen land of ons direct omringende landen te halen. Dan kunnen we met z'n allen toezicht houden op de productie.

Mooi voor Karel de Kreeft. Iedere kreeft zou gewoon lekker in de zee moeten kunnen blijven. Voor een paar seconden lekker eten worden die dieren massaal gevangen en zitten dan met hun scharen vastgebonden te wachten tot zij levend in een pan kokend water gegooid worden.