- advertentie -

Rammegors mag een getijdengebied worden

Rammegors mag een getijdengebied worden

SINT PHILIPSLAND - Het Rammegors mag een getijdengebied worden. De provincie heeft een vergunning gegeven om het getij terug te brengen in het natuurgebied bij Sint Philipsland. Dat gebeurt door in de Krabbenkreekdam een waterdoorlaat te maken.


Door het terugbrengen van het getij in het Rammegors neemt het aantal schorren en slikken de Oosterschelde met ongeveer 120 hectare toe. Op die manier wordt het verdwijnen van slikken, zandplaten en schorren in de Oosterschelde gecompenseerd. Door de Deltawerken zijn door zogeheten zandhonger slikken en schorren in het water verloren gaan.

K
rekenstelsel
In het Rammegors wordt door het weghalen van planten en het afgraven van de bodem een landschap gemaakt van ondiep water en een krekenstelsel. De verwachting is dat met de komst van het water planten en dieren meekomen die in het gebied gaan leven.

Het werk aan de Rammegors begint dit najaar en moet in 2015 klaar zijn.
laatste keer aangepast:
wo 01-08-2012, 19:17


regio:
Tholen
delen:
luister fragment: 

Directeur water en scheepvaart bij Rijkswaterstaat, Hans van der Togt

natuurgebied Rammegors
Javascript is required to view this map.

Reacties

Nu de natuur 40 jaar zijn eigen gang heeft kunnen gaan om het Rammegors een uniek stukje zoetwatergebied te laten worden, zijn er plots weer enkele personen die zich weer eens iets totaal onnozelst in hun hoofd hebben gehaald om deze plek weer zout te maken. Hoe dom kun je zijn. Te duur, onnodig. En last but not least een totale teloorgang van iets wat de natuur zelf heeft gemaakt, ook hier geld weer hetzelfde, domheid is aangeboren, maar kost de gemeenschap handen vol geld.

Gelukkig zijn er mensen die wel om zich heen kijken en goede beslissingen durven te nemen. Zoute natuur is in veel gevallen beter dan zoete, en ik weet wel dat er zoet water nodig is maar haal dat ergens anders vandaan b.v. uit de rivieren. Neem een voorbeeld aan het Veersemeer dat is ook ontzettend opgeknapt door de verzilting. Kijk naar het Zoommeer / Volkerak / Schelderijn-kanaal daar gaat het ook niet goed met de waterkwaliteit. Zie de problemen die ontstaan zijn bij Ouwerkerk. Kijk maar naar al die zoetwaterplassen, het gaat op de een af andere manier telkens ergens goed fout.

Er is een tekort aan zoutwater natuur. Wie bepaaldt dat? Mensen in een ivoren toren? Er wordt al veel te veel geld in deze bodemloze putten gestort. En het blijft maar doorgaan. Het is op dit moment al een prachtig natuurgebied. Dus dit kan toch zo blijven? Ze kunnen dit geld beter besteden aan de zorg of aan voedselbanken schenken.