- advertentie -

Jonge actievoerders op markt in Oostburg

Jonge actievoerders op markt in Oostburg

OOSTBURG - Drie jonge actievoerders verzamelden vanmorgen handtekeningen op de markt in Oostburg tegen het project Waterdunen. De dochters van de familie Franke (5, 9 en 11 jaar) uit het Duitse Bonn voeren actie omdat ze niet willen dat het landschap verandert.

Met het project Waterdunen worden de oud en jong Breskenspolder voor een deel ontpolderd en komen er hotels en vakantiehuisjes te staan. De familie Franke heeft al 40 jaar een vakantiehuis in Groede en heeft daar ook een aantal jaar gewoond. De verzamelde handtekeningen willen de kinderen met een brief naar de burgemeester sturen.

laatste keer aangepast:
do 02-08-2012, 09:46


delen:
luister fragment: 

De elfjarige Anna-Marie Franke over Waterdunen

Waterdunen

Reacties

Bah, je moet kinderen niet voor je eigen zaakje gebruiken. Op enkele boeren na zijn er maar weinig (werkende) mensen bij deze club. Beste Guus Langeraert ook al ben ik het meestal niet je eens, ik wil je het volgende meegeven: accepteer je verlies en doe iets nuttigs met je tijd. Van moddergooien wordt niemand beter, zeker jouw reputatie niet. Hou de eer aan jezelf.

Tsjonge jonge, laat die kinderen toch gewoon met rust en genieten van hun vakantie.

Hoe laag kan je gaan om kinderen te gebruiken om je eigen boodschap te verkondigen? Wellicht komt het voort uit de kritiek dat antiontpolderaars allemaal bejaard zijn en het dossier niet kennen? Ik weet het niet... Ondertussen wordt er hard gewerkt aan Waterdunen en Guus Langeraert moet zijn verlies maar eens gaan accepteren.

Diep triest om deze kinderen zo te gebruiken. Erg makkelijk om ze zo even te indoctrineren voor je eigen toch al verloren zaakje. Geeft wel meteen het niveau van de club waterdunen nee aan. Ik kijk wel eens uit nieuwsgierigheid op de website. Wat een oneman show is dat zeg... Het narcisme druipt er van af. Mijn steun (en vele met mij) heeft hij niet, hoewel hij wel steeds beweerd voor de streek te spreken. Jammer, Guus hou de eer toch aan je zelf en laat zien dat je een sportieve verliezer bent.

Hou toch op zeg met deze kinderen lastig te vallen. Ik ben zelf moeder en als mijn kinderen iets leuk vinden is het wel de zee, geulen en de natuur. In Waterdunen komt ook speelnatuur waar straks duizenden kinderen van gaan genieten. Op een akker kan je als kind niet terecht. De opmerkingen dat iedereen hier in de streek is heb je ze denk ik ook toegefluisterd, want ik kan je vertellen dat dit echt niet zo is. Integendeel ik merk dat er zelfs veel voorstanders zijn.

Wij laten ons erfgoed verkrachten door onze zuiderburen. Zij zijn zelf zo'n beetje "uitgebouwd" aan hun eigen kust en hebben van hun strand een lappendeken gemaakt. Nu komen ze - met het aan de Belgische kust opgebouwde kapitaal - vervolgens onze kust uitbaten. Nog even en wij hebben in ons Zeeuws-Vlaamse land geen enkele zeggenschap meer. Inderdaad, onze oosterburen hadden destijds voldoende kapitaal om veel leuke woningen te kopen, maar zij hebben niets aantoonbaar veranderd aan het landschap en de kust, juist omdat ze van dit landschap hielden/houden. Met onze zuiderburen ligt dat anders; Zeeuws-Vlaanderen wordt meer en meer een verlengstuk van de belgische kust, met bijbehorende "Belgische invasie". Er rijden hier onderhand meer Belgische dan Nederlandse auto's rond en dat gaat alleen maar erger worden. Nog even en we kunnen het woordje "Zeeuws" schrappen van Zeeuws-Vlaanderen. De kindjes die handtekeningen verzamelden waren duits, maar voelen zich heel erg verwant. Zij durven tenminste stelling te nemen. Hulde!!

Absurd, deze actie. Mensen willen duidelijk niet snappen dat Zeeuws-Vlaanderen hiermee op de kaart komt. En die Oosterburen zijn er de oorzaak van dat heel wat jongeren destijds geen huis konden kopen, omdat zij beduidend meer guldens betaalden dan de woningen waard waren. Zeer tot tevredenheid van dezelfde bejaarden die nu willen dat Waterdunen vooral niet doorgaat.

Het is te gek voor woorden dat land wordt ontpolderd voor het zoveelste bungalow park waar niemand beter van wordt. Het korte effect van de tewerkstelling voor de bouw weegt niet op tegen het landschapsschoon en vooral ook het nut van onze eigen gekweekte producten. Het wordt tijd dat we met zijn allen eens goed beseffen dat we hier onze troeven uit handen geven. En ja helaas zijn het dan kinderen die ons erop moeten wijzen. Maar die hebben misschien nog de tijd om na te denken en niet aan geld van een of andere projectontwikkelaar te denken.

Als je zo eens rondfietst in West-Zeeuws Vlaanderen, zie je de veranderingen echt heel goed. Ik zie veel natuurgebieden met wat natte natuur, grote bungalowparken die zo goedkoop mogelijk met veel buitenlandse arbeiders uit de grond gestampt worden, een stukje kust dat een zusje lijkt te worden van Knokke, met de bijbehorende appartementen in een stijl die hier totaal niet past. Een landelijk gebied waar grote villa's worden gebouwd. Wat ik jammer vind: de variatie van ons landschap verdwijnt. Waar zijn die percelen met al die verschillende gewassen gebleven? We hadden toch een mooi krekengebied? Al die flikkerende daken van een vinex-wijk trekken al van ver de aandacht en het nodigt echt niet uit om daar eens heen te fietsen. Inderdaad, het lijkt er erg veel op dat er handje-klap wordt gespeeld, maar "we houden het netjes", alles is herstel van natuur. We zijn ons erfdeel aan het vergokken. Gelukkig zijn er deze kinderen: zij zien wat er gebeurt met dit erfdeel, zij moeten hiermee verder. De Zeeuws-Vlaamse bevolking is de laatste decennia al zo vaak overvallen met allerlei plannen, welles-nietes spelletjes. Daarom hulde aan deze Duitse kinderen, zij maken misschien onze kinderen weer bewust!

Alle hulp tegen die waanzinnige plannen is welkom. Wij wonen hier ook al heel ons leven en zien deze dingen niet graag gebeuren. Dit moet alleen gebeuren omdat er een bepaalde groep mensen denkt hier beter van te worden. Maar voor de kleine man zijn er geen mogelijkheden om deze waanzin te stoppen.

De nieuwe generatie "Oosterburen" moet zich niet bemoeien met hoe ons landschap is of zal worden. Dat doen we zelf wel. Ze vergeten of beseffen niet hoe de massale koop van huizen zoals hun ouders deden het leefklimaat voor inwoners aan de hele Zeeuwse kust beinvloed heeft. Natuurlijk wil ik ook niet dat er nog meer Zeeuws-Vlaams landschap verdwijnt voor de toeristindustrie, maar deze bemoeizucht is te zot voor woorden!

Vergeet niet, wij lenen wél de aarde van onze kinderen!