- advertentie -

Waarschuwingsborden bij Ouwerkerkse Kreek

Waarschuwingsborden bij Ouwerkerkse Kreek

OUWERKERK - Waterschap Scheldestromen plaatst vandaag in het oostelijk deel van de Ouwerkerse Kreek waarschuwingsborden. De borden moeten duidelijk maken dat mens en dier contact met het water moeten vermijden. Aanleiding is de dood van een hond, nadat die afgelopen week in de kreek had gezwommen.


In de maag van de hond is een giftige alg gevonden. Om zeker te weten of deze afkomstig is uit de kreek, onderzoekt het waterschap samen met de Waterdienst van Rijkswaterstaat de waterkwaliteit.

Dinoflagellaat
Aanvankelijk werd gedacht aan blauwalg, maar het gaat om een andere giftige alg; de zogenoemde dinoflagellaat. Daar bestaan verschillende giftige soorten van.


Zout

Bestuurslid Luc Mangnus van het waterschap Scheldestromen vermoedde al dat het in dit geval niet om blauwalg gaat. "In deze tijd van het jaar kan blauwalg voorkomen in vooral warm, zoet, stilstaand water. Het water in de Ouwerkerkse Kreek is daar eigenlijk te zout voor. Bovendien is blauwalg vaak herkenbaar aan bijvoorbeeld groen/blauwe drijflagen in het water en die zijn niet waargenomen.”

laatste keer aangepast:
ma 06-08-2012, 10:15


regio:
Tholen
delen:
luister fragment: 

Luc Mangnus van Waterschap Scheldestromen over de giftige alg

Alg terug in Ouwerkerkse Kreek

Reacties

Beste Bertju, je mag pas oordelen als je de omgeving goed kent. De kreken zijn voor een groot deel namelijk wel een honden losloopgebied! Kijk maar naar de gemeenteverordeing of de aldaar geplaatste borden!

Wat is nu fijner voor een hond om te zwemmen, als het zo warm is. Niemand heeft dit kunnen voorzien en het is goed dat ze waarschuwen tot zeker is dat de hond dáár de vergiftiging al of niet heeft opgelopen. Ik neem aan dat het hier een honden losloopgebied is?

Wie is nou eigenlijk de schuldige. Borden plaatsen is goed, maar nu zijn we al een heel eind van al die onzinnige borden af! Ik meen dat er op Schouwen-Duiveland een gemeente verordening is waarin staat dat de honden moeten zijn aangelijnd, dus jammer voor deze hond, heel erg zelfs maar in deze is de hondeneigenaar zelf schuldig. De handhavers van de gemeente kijken hier tegenwoordig ook niet meer naar.