- advertentie -

Brisantgranaat tot ontploffing gebracht

Brisantgranaat tot ontploffing gebracht

OOSTERSCHELDEKERING - Op het strand bij de Oosterscheldekering heeft de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) dinsdagmiddag een granaat laten ontploffen. De granaat was vorige week gevonden bij Nieuw-Haamstede door een bewoner.

Het 35 centimeter lange explosief was een brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. Deze granaten werden met een kanon afgeschoten, waarna ze met een kleine parachute op het vijandige doel moesten vallen.


Ongevaarlijk

De vinder, Ben Schneider uit Nieuw-Haamstede, trof het explosief aan tijdens graafwerkzaamheden in zijn tuin. De tuin grenst aan het duingebied vlakbij het vliegveld van Haamstede. Omdat de granaat tientallen jaren in vochtige omstandigheden had gelegen, was hij niet meer gevaarlijk.


Camouflage

De heer Schneider woont in een voormalige Duitse bunker. De bunker ziet eruit als een normale woning. Dit was ter camouflage om de Engelsen te misleiden, op burgerwoningen mocht natuurlijk niet geschoten worden.


Publiek

Daar haalden twee medewerkers van de EOD het explosief dinsdag op, en brachten het naar het strand. Vier politieagenten moesten het publiek op afstand houden, maar door het bewolkte weer en de koude wind van zee waren er geen belangstellenden.


Plof

Het onschadelijk maken van de granaat gebeurde in twee etappes. Eerst werd op afstand de parachute uit het omhulsel geschoten, daarna werd de lading onschadelijk gemaakt. Dat leverde in beide gevallen ene lichte plof op, waarbij het zand ongeveer een meter opspoot.

laatste keer aangepast:
di 07-08-2012, 19:25


delen:
brisantgranaat

Reacties

De EOD vervult een belangrijke maatschappelijke taak door conventionele en geimproviseerde explosieve op te sporen, te identificeren en te ruimen. Niet alleen in Nederland maar ook in de uitzendgebieden. Vaak weten burgers niet eens wat ze ermee aan moeten als ze bijv. een granaat vinden. Als er geen melding wordt gemaakt bij de politie kan er ook geen verdere actie worden ondernomen! Vandaar er vaak dagen overheen gaan. Het is geen leuk speeltje wat in je tuin ligt. Dit kan serieuze gevolgen hebben als er niet op de juiste manier wordt gehandeld. Voor diegene die zo iets vindt en niet weet wat je ermee moet. Blijf er vanaf, ga niet zelf op onderzoek, melding maken bij de politie!

Blikje aan een paal, een grote paniek. Brisantgranaat gevonden, hulpdiensten doen op het gemakje. En de  EOD komt de volgende dag. Ook geen probleem als de bewoner zelf nog opzoek gaat of er nog meer springtuig in z'n toekomstige tuin ligt.