- advertentie -

Reactor kerncentrale Doel blijft voorlopig dicht

Reactor kerncentrale Doel blijft voorlopig dicht

DOEL - Eén van de reactoren van de kerncentrale in Doel blijft voorlopig buiten bedrijf. Tijdens het geplande tienjaarlijkse onderhoud zijn er haarscheurtjes ontdekt in het reactorvat. Omdat de reactor al stil lag, is er volgens exploitant Electrabel geen gevaar voor de omgeving.


De Belgische toezichthouder, het Federatieve Agentschap voor Nucleaire Controle, heeft bevolen dat de betreffende reactor buiten gebruik moet blijiven tot het probleem is verholpen.

Protocol
De kerncentrale van Doel staat aan de Schelde, enkele kilometers van Zeeuws-Vlaanderen. Volgens het afgesproken protocol heeft Electrabel het incident gemeld aan de burgemeesters van de buurgemeenten Hulst en Reimerswaal.

Geen zorgen
Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst vindt dat hij voldoende is geïnformeerd en maakt zich geen zorgen over de situatie bij Doel. Wel heeft hij de gemeenteraadsleden verwittigd.

laatste keer aangepast:
wo 08-08-2012, 20:43


delen:
Reactor kerncentrale Doel blijft voorlopig dicht
GroenLinks wil onderzoek kerncentrale Borssele

Reacties

Bij ons in Twente hetzelfde probleem, d.w.z. op 20 km van de grens met Twente (met Nederland dus) ligt in Duitsland de kerncentrale Emsland (das Atomkraftwerk Emsland, bij Lingen an der Ems). Deze kerncentrale behoort weliswaar tot de meest recente - en dus modernste - van Duitsland (hij is geopend in 1988). Tóch heeft hij in zijn hele bestaan al 40 kleine, meldingsplichtige storingen gehad. In 2009 vond er hier zelfs een zgn. "RESA" plaats, oftewel Duits vakjargon voor een "REaktor Schnell Abschaltung" (lees: onmiddelijke uitschakeling van de reactor). De deelstaat Niedersachsen werd gelijk hierover geïnformeerd, omdat deze kerncentrale in deze deelstaat ligt. Echter, de deelstaat Nordrhein Westfalen werd pas later geïnformeerd. En dit terwijl deze kerncentrale juist óók zeer dichtbij bij de grens met Nordrhein Westfalen ligt. En Nederland? Nederland / Twente werd vooralsnog niet geïnformeerd, vanwege het feit dat de centrale niet de adressen had van de Nederlandse pers! Commnicatie is dus in geval van een storing, hoe klein deze storing bij een kerncentrale op dat moment ook is, van uitermate belang. Zeker na de gebeurtenissen in Fukushima, waar bij de wereldbevolking pijnlijk heeft kunnen zien hoe het mis kán gaan met kernenergi, als het mis gaat. Als ik zo vrij mag zijn om deze link te plaatsen. Voor wie Duits goed kan verstaan / begrijpen en er in geïnteresseerd is, de link naar een interessant item (filmpje) over kerncentrales en hun veiligheid: http://www.planet-wissen.de/natur_technik/atomkraft/kernkraft/video_gefa...

Beste Noorderburen, hou aub een oogje in het zeil:  het is de bedoeling dat Doel 3 nog 10 jaar produceert. Als reactoren Doel 3 en Tihange deze winter niet opstarten, heeft België capaciteitsproblemen, dit willen onze politici vermijden. Ze zullen dus een gaatje trachten te vinden waardoor ze de reactor toch terug kunnen opstarten. Doel 3 ligt op 68 km in vogelvlucht van Rotterdam en 45 km van Breda. Dank bij voorbaat. een bezorgde Belg.

Dit heeft inderdaat nooit tot onveilige toestanden geleid, het gaat om haarscheurtjes van enkele tienden van één milimeter en dit terwijl de binnenkuip alleen al 20 centimeter dik is. Maar inderdaad het is niet 100% in orde en daarom blijft hij verlopig buiten dienst om te kijken of er iets aan gedaan moet worden of niet. Maar dat is stof voor gespecialiseerde mensen die daar voor geleerd hebben en er meer van kennen dan de gewone man in de straat. Laat je dus niets wijs maken over zogezegde zware risico's die er altijd geweest zijn, het is niet 100% maar er is ook nooit een risico geweest. Het gaat over een paar tienden van 1 milimeterof een schaal van 3 op 2000 tienden milimeter. Dit wil dus zeggen dat er nog 1997 tienden milimeter perfect in orde is van de binnenst kuip, en een buiten kuip die wel perfect in orde is.

Hiermee komt nog maar eens naar voren hoe wij opgejaagd worden met verplichtingen tot natuurherstel, terwijl in België behalve de kerncentrale van Doel ook andere industrie rond het havengebied het Scheldewater én de lucht vervuilt en dus diezelfde natuur daarmee bedreigt wordt. Natuurherstel in en rond de Westerschelde is dus m.i. meer gediend met verdwijnen daarvan dan met het doen verdwijnen van een polderlandschap!

"Het is veilig omdat de scheuren pas ontdekt zijn toen de centrale gestopt was", dus die zijn dan ontstaan bij het stopleggen, of wat dus de waarheid is, die waren er veel eerder gewoon al. Men kan dus gewoon concluderen dat er naar zeggen van de woordvoerder dus eerder WEL gevaar was. wat moet men trouwens nog met die antieke achterhaalde technologie van vele decennia geleden? Draait daar onze welvaart op? Op oude troep waar de scheuren al inzitten? Totaal kansloos! Stop toch gewoon met liegen, de meerderheid van de burgers gelooft het toch allang niet meer.

Gewoon ontmantelen. Dit is alvast een begin. Niets geleerd van Japan?