- advertentie -

EPZ bestrijdt overeenkomsten met reactor Doel

EPZ bestrijdt overeenkomsten met reactor Doel

BORSSELE - Het reactorvat van de kerncentrale in Borssele lijkt in niets op het reactorvat van de kerncentrale in Doel. Dat zegt Jan van Cappelle, hoofd nucleaire veiligheid bij de EPZ, de eigenaar van de centrale in Zeeland.

Eén van de reactoren van de kerncentrale in Doel is buiten bedrijf omdat er bij gepland tienjaarlijkse onderhoud haarscheurtjes zijn ontdekt in het reactorvat. In België suggereert Kamerlid Kristof Calvo dat Borssele te kampen heeft met hetzelfde probleem.


Lasbedrijf
Volgens Calvo zijn de reactorvaten van Doel en Borssele bij hetzelfde bedrijf gesmeed, Rotterdam Drydocks, en zijn daar fouten gemaakt. Bij het lasbedrijf in Rotterdam zijn in totaal 21 vaten gemaakt voor kerncentrales in heel Europa.


IJzer
Jan van Cappelle van de EPZ bevestigt dat beide reactorvaten zijn gesmeed en gelast bij het bedrijf, maar zegt dat het ijzer voor de tanks van andere leveranciers kwam. Ook geeft hij aan dat de overige delen van de twee kerncentrales eveneens door andere bedrijven zijn gebouwd.

Inspectierapporten
De melding van de problemen bij Doel is voor de EPZ geen aanleiding om het reactorvat in Borssele nog eens extra te inspecteren. Dat is besloten na het inzien van informatie uit Doel en het nalopen van de eigen inspectierapporten.


Fabrikant
Minister Maxime Verhagen heeft om informatie gevraagd bij de Kern Fysische Dienst over de problemen bij Doel. Net als Van Cappelle van het EPZ benadrukt hij in een reactie dat het reactievat afkomstig is van een andere fabrikant dan die in Doel.

Controle
Het haarscheurtje in één van de kernreactoren van de kerncentrale in Doel werd ontdekt tijdens een geplande tienjaarlijkse controle. Voor die controle lag de reactor al stil. De Belgische toezichthouder, het Federatieve Agentschap voor Nucleaire controle heeft bevolen dat de betreffende reactor buiten gebruik moet blijven tot het probleem is verholpen.

laatste keer aangepast:
di 11-09-2012, 13:05


delen:
luister fragment: 

Jan van Cappelle van de EPZ bestrijdt overeenkomsten met reactor Doel

EPZ bestrijdt overeenkomsten met reactor Doel

Reacties

Natuurlijk is kernenergie gevaarlijk. Een simpelste risicoanalyse houd rekening met de waarschijnlijkheid van de kans dat er iets mis kan gaan, En ook met de impact van de gevolgen mocht er iets misgaan. Deze laatste geeft een doorslag op de risicoanalyse. Want onacceptabele effecten, daar zou je helemaal geen risico mee moeten willen lopen met enig gezond verstand. Hoe klein de kans daarop ook is, want de gevolgen zijn gewoon onacceptabel als het wel mis gaat.

Link tussen haarscheurtjes en meet methode en de levensduur van 40 jaar. Wist RDM wel hoe dat moest, reactorvaten bouwen? 'Ook centrale Borssele moet reactorvat onderzoeken. Alle reactoren Doel en Tihange lopen gevaar. Mogelijk wereldwijd problemen met veiligheid. Wist RDM wel hoe dat moest, reactorvaten bouwen? (met dank aan Herman Damveld) Uit interviews met en oude artikelen van de grote man van RDM-reactorbouw in de jaren 60/70, M.C. Van Veen, blijkt een onthutsend beeld van een bedrijf dat eigenlijk geen idee had hoe reactorvaten gebouwd werden, niet bekend was met kwaliteitscontroles en dat deed zonder bemoeienis van het Reactor Centrum Nederland. In een interview in 1997 met C.D. Andriesse, voor zijn boek 'De Republiek der Kerngeleerden', geeft Maarten Van Veen, vanaf begin jaren 1960 werkzaam bij RDM en vanaf 1968 in de directie, toe dat zeker in het begin, RDM geen idee had wat er allemaal bij het maken van reactorvaten kwam kijken. 'Al doende leerde men' was zo ongeveer het motto. Nogmaals de link naar artikel van Van Veen in het blad 'Atoomenergie' uit 1972, waarin hij praat over de potentie van de reactorbouw industrie in Nederland, maar vooral ook uitlegt dat de ontdekking van haarscheurtjes in het reactorvat van Borssele zorgde voor vertraging bij de bouw.

Anonieme bellers jaren geleden over lasfouten reactorvat kerncentrale Borssele. Twitter tegenstroom.nl.

En maar blijven volhouden dat kernergie toch zo veilig is. Ja, de kans dat er wat gebeurd is misschien wel klein, maar als er wat gebeurd, zijn de gevolgen groot.

Dat is schrikken! en het ergste is dat er meteen een ontkennend antwoord van EPZ zelf komt. Er moet hier meteen van hogerhand ingegrepen worden en de centrale meteen sluiten! Ongelooflijk er wordt met een levensgevaarlijke centrale gewoon doorgedraaid, en haarscheuren worden weggewuifd alsof er niks loos is. Als die scheuren er nog niet zijn, zullen die er dus zeker komen. Mensen, er word hier gespeeld met het leven van honderdduizenden mensen, vrouwen en kinderen, heel zeeland en nog verder is in gevaar! Maar zolang geld nog steeds belangrijker is dan een veilige provincie zullen de hoge heren gewoon hun kop in het zand steken helaas.

Reactorvaten maakt men van staal en niet van ijzer. IJzer gebruikte men in het verleden toen staal nog niet gemaakt kon worden. De basis van staal is wel ijzererts. Boven 2% koolstofgehalte wordt het ijzer genoemd, onder de 2% koolstofgehalte heet het staal. Reactorvaten hebben een speciale legering (samenstelling).