- advertentie -

Een kwart minder landbouwbedrijven dan in 2000

Een kwart minder landbouwbedrijven dan in 2000

SCHORE - Het aantal landbouwbedrijven is sinds het jaar 2000 met ongeveer een kwart afgenomen. Waren er in 2000 nog 4229 bedrijven, vorig jaar waren dat er 3258. De akkerbouw blijft veruit de grootste landbouwbranche in Zeeland, met ruim 1900 bedrijven vorig jaar.


De hoofdoorzaak is volgens de Zeeuwse afdeling van de Land- en Tuinbouworgansatie ZLTO steeds verdergaande mechanisatie, waardoor met minder mensen meer werk kan worden gedaan. Kleine bedrijven verdwijnen en andere bedrijven worden steeds groter. De verwachting is dat het aantal landbouwbedrijven ook de komende 10 jaar blijft teruglopen met gemiddeld zo'n 100 per jaar.

Jongeren
Ondanks de afname van het aantal landbouwbedrijven blijven jongeren te porren voor het vak van boer. Zoals Collin Zuidweg uit Kapelle. Hij volgt een agrarische opleiding in Goes en doet momenteel vakantiewerk bij Landbouwbedrijf In 't Anker in Schore. Mooi aan het vak vindt hij de afwisseling, lekker buiten bezig zijn en het contact met andere mensen. Hij komt zelf ook uit een boerenfamilie en hoopt het bedrijf van zijn vader later over te kunnen nemen.

laatste keer aangepast:
do 09-08-2012, 19:44


delen:
Jonge boer op trekker

Reacties

Way to go Collin...!! Hopelijk heb je nog tijd over om met ons mee te gaan wintersporten. Groetjes aan je vader.

Ik heb nog nooit zulk stom gepraat gehoord. Het wordt ze onmogelijk gemaakt door Den Haag met regeltje ,regeltje en nog meer onzin. De rrootgrutters gaan met de eerlijke producten van onze boeren lopen, allemaal op de Amerikaanse manier