- advertentie -

Gevaarlijke stof DCP lekt weg bij Cargill

Gevaarlijke stof DCP lekt weg bij Cargill

SAS VAN GENT - Bij Cargill, aan de Nijverheidsstraat in Sas van Gent, is in de nacht van vrijdag op zaterdag 225 liter van de gevaarlijke stof DCP gelekt. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland is er geen moment sprake van gevaar geweest voor de omgeving.


De brandweer in de gemeente Terneuzen rukte met groot materieel uit om de stof op te vangen. DCP is gevaarlijk als het in contact komt met de huid. Het lek van de tank is daarom gedicht door brandweermensen met een gaspak.

Schade
De 225 liter is opgevangen in een bassin. Zaterdagochtend rond 09.00 uur was alles weer opgeruimd. Volgens een woordvoerder van Cargill is de schade voor het bedrijf minimaal.

laatste keer aangepast:
zo 12-08-2012, 11:56


delen:
cargill
Javascript is required to view this map.

Reacties

Ahum, we hebben het hier toch over de voedingsmiddelen industrie? DCP (dichlorophenol) is een grondstof voor 2,4-dichloorfenoxyazijnzuur, wat gebruikt wordt als onkruid-bestrijdingsmiddel tegen tweezaadlobbige (on)kruiden in o.a. granen, grasvelden en gazons. (eenzaadlobbigen) Tweezaadlobbigen groeien zichzelf als het ware dood. Vaak is het middel gecombineerd met andere herbiciden. (Dicamba, MCPA e.a.) Misschien dat deze lekkage geen "direct" gevaar opleverde voor mens en omgeving, maar wat als je bedenkt dat je dit spul constant binnenkrijgt via je voedsel? Waar zijn we dan eigenlijk mee bezig? Onderstaand Amerikaans artikel stelt me zeker niet gerust: "Herbicide chemical 2,4-DCP: A poisonous chemical used to produce a herbicide. 2,4-DCP (short for 2,4-dichlorophenol) is employed in the manufacture of the herbicide 2,4-D (which is short for 2,4-dichloropheoxyacetic acid). 2,4-DCP is so highly toxic that even a small amount on the skin can be lethal. Five chemical-plant workers died from 2,4-DCP exposure in the US from 1980 -98. There is no known antidote to 2,4-DCP poisoning. Last Editorial Review: 6/14/2012" (link naar betreffende site wordt als spam geweigerd)

@ herbicaaltje: mag ik je erop wijzen dat het product dat in deze afdeling wordt geproduceerd niet voor de voedingsindustrie bestemd is maar voor de papierindustrie. Je krijgt dit dus niet binnen tenzij je papier eet.

In Amerika zijn er al werknemers gestorven omdat ze in contact kwamen met dit levensgevaarlijke goedje,maar nee het kan nooit geen kwaad voor de volkgezondheid. De mensen een beetje rustig houden noem ik dat. Als er lekkages zijn met gevaarlijke goederen en asbest en dergelijke is er altijd gevaar voor de volkgezondheid. Hoe lang slikken we deze onzin nog. Een bezorgde inwoner uit de buurt.