- advertentie -

Oude schuur gezocht voor veteranencentrum

Oude schuur gezocht voor veteranencentrum

THOLEN - Er moet een veteranencentrum komen in Tholen waar oud-militairen samen kunnen komen en hun ervaringen kunnen delen. Dat wil Albert Lugtenburg uit Tholen. Hij heeft daarvoor een verzoek ingediend bij de gemeente.


Lugtenburg diende zelf in Libanon en hield daar een posttraumatische stress-stoornis aan over. Sinds 2007 wordt hij daarvoor behandeld. Onlangs bezocht hij een veteranencentrum in het Limburgse Nuth en dat beviel zo goed dat hij nu zelf het initiatief heeft genomen om in Zeeland een soortgelijk centrum op te richten.

Behoefte
Volgens Lugtenberg zijn er meer Zeeuwse veteranen zoals hij die behoefte hebben aan zo'n centrum in de regio. Lugtenburg: 'In Zeeland is er nu helemaal niks. Al is het maar een oude schuur, een plek om samen te komen zou voor veel veteranen erg fijn zijn.'

Trauma
Lugtenburg was vrachtwagenchauffeur in Libanon voor de VN-vredesmacht UNIFIL tijdens de burgeroorlog in de jaren tachtig. Zijn uitzending begon als een leuk avontuur, maar tegen het einde van de zeven maanden die hij er doorbracht viel Israël het land binnen en liep de situatie uit de hand. De VN-vredesmacht kon niet anders dan machteloos toekijken en dat was voor de toen 19-jarige Lugtenberg een traumatische ervaring.

laatste keer aangepast:
ma 13-08-2012, 11:21


regio:
Tholen
delen:
luister fragment: 

Oude schuur gezocht voor veteranencentrum

Oude schuur gezocht voor veteranencentrum

Reacties

Beste Albert en René, Ik heb vernomen dat het veteranen inloophuis in Kruiningen is opgeheven,en dat er in Zeeland nog steeds niks is voor de veteraan in de buurt van Tholen en omgeving. Ik moet zeggen dat dit een slechte zaak is tegen over de veteraan die hulp en gezelschap zoekt in de kleine hoek,dit wil zeggen dat we al tevreden zijn met een afvalcontainer want zo worden we behandeld als vuil,we hebben ons gegeven voor de Nederlandse samenleving en de kastanjes uit het vuur gehaald voor menig landsbelang. Ik weet niet wat er gebeurd is met Kruiningen en het MDKL Nuth,maar het had niet mogen gebeuren en mag nooit meer gebeuren,laten we de koppen bij elkaar steken en laat ons iets op gaan zetten voor de veteraan in Zeeland,laat de Zeeuwse koppigheid is varen en help hem met het opzetten van een eigen vereniging en sta je plaats af aan de jonge generaties,het is tijd van het aflossen van de wacht. Ik hoop dat de ouwe die dit leest wakker wordt,en zijn fakkel overdracht aan de nieuwe wacht. Veel succes, Hansje.

Ik wou hier even op reageren ik weet niet hoe je erbij komt dat inloop kruiningen niet meer bestaat maar dat is dus onzin er staat alleen geen naam meer boven omdat er een belangen verschil was waar ik niet in mee kon gaan voor mijn gevoel dus bij deze nodig ik je uit dan kunnen we eerlijk en oprecht een kop koffie voor je inschenken op facebook is er een site veteranen inloop kruiningen.

Hallo Albert, Ik heb gehoord wat je allemaal van plan bent en dat waardeer ik enorm alleen hoorde dat er een kink in de kabel zit en de gemeente niet me wil werken is en blijft een zooitje bureaucratie heb zelf ook in Libanon gediend in 1981 tot begin februari 1982 en was een mooie tijd. Vind het belachelijk dat je een ouwe schuur zoekt voor de project. Mooiste is je kunt zien dat ze de jonge veteraan nog steeds als een stuk vuil behandelen terwijl er landen genoeg zijn waar de veteraan met respect behandeld wordt. De veteranen die gediend hebben vanaf Libanon tot nu hebben het ook zwaar en willen ook een plek waar ze welkom zijn en hun verhaal kunnen doen, ook voor de achterban is net misschien wel belangrijker. Maar we moeten met zijn allen volhouden en kerel laat de je niet kisten. Is het vandaag niet dan morgen, er lopen genoeg mensen rond die je wel willen helpen en geen loze beloftes doen van ik help je wel en als ik wat voor je kan doen help ik je wel en als er iets is bel of mail maar deze moet je links laten liggen. Deze heb je zo door wat ik al zei links laten liggen en met degene in zee gaan die het echt menen,nogmaals laat je niet kisten en ga er voor is het dit jaar niet dan volgend jaar wel,ik zeg je nu eerlijk van mij hoef je niks te verwachten van ik help je wel of zo ik mankeer niks en wil er ook niks meer mee te maken hebben, ben ik heel eerlijk in. Heb mijn mening gegeven en meer kan ik niet voor je betekenen. Dus kerel veel succes en ga ervoor.

Is allemaal leuk en aardig maar ik zie mezelf niet naar Kruiningen gaan en andersom als er b.v een inloop voor veteranen hier in Tholen mag er van mij part komen. Ben misschien wel egoïstisch maar ik vind dat er ook hier iets moeten komen,maakt niet uit wat als er maar iets komt waar ik en mijn andere collega's hun verhaal kunnen vertellen. Het is mooi dat er al wat is voor de veteranen in Kruiningen,wat is er dan in Kruiningen een café of een schuur waar we terecht kunnen, want dat is niet verteld door de Heer de Vos? Is misschien een idee voor Tholen, de Heer Lugtenburg kan hier een voorbeeld aannemen eventueel,het is een begin en als de Gemeente of een andere gulle gever mee wil werken dan komt alles goed. Daarom doe ik een dringend beroep op deze mensen gun ons deze plek a.u.b. Ik wil toch eventjes reageren snap de Heer de Vos wel dat er een miscommunicatie was tussen de Heer de Vos en de Heer Lugtenburg maar dat neemt nog niet weg dat hij zomaar even kan reageren op de oproep van de Heer Lugtenburg, met de oproep kom alleen naar Kruiningen want in Tholen is er toch nog niks en dat vind ik persoonlijk niet netjes. Ik wens de Heer de Vos en de Heer Lugtenburg alle succes toe met het opzetten van wat ze van plan zijn. En ik hoop dat er meer van deze initiatieven in het land worden verwezenlijkt,want de veteranen hebben dit nodig jong of oud. VIA veteraan. I

Geachte heer, ik ben me wat dat betreft niet bewust dat ik dat zo heb gezegd en als u dat zo hebt gelezen dan spijt me dat want het was niet mijn bedoeling dat u zo zou reageren want albert en ik willen juist samenwerken hierin (zelfde stichting) dus kan zoie zo niet de bedoeling zijn geweest om hem buiten te sluiten, mijn bedoeling in dit berichtje is er juist voor de veteranen om aan te geven dat er een mogelijkheid bestaat om ergens naar toe te gaan voor (h)erkenning en een kop koffie gezelligheid, dus nogmaals excuus en hopelijk tot ziens in de accomodatie van Albert of hier indien je kunt.

Ik wil nogmaals doorgeven dat er in Kruiningen wel een voorziening is en zelfs een dependance van de stichting waar Albert het over heeft, maar deze bestaat of gaat eigenlijk nog maar net beginnen dus vandaar de miscommunicatie want zoals in een eerder bericht in de reactie's hier over kunnen we er makkelijk meer gebruiken want jongens, meiden, gezinnen genoeg die dit steuntje kunnen gebruiken voor medeveteranen en belangstellenden die willen langskomen. Mijn /ons adres is Lijnbaan 4 Kruiningen nummer van de stichting is 06 - 51709755

Niks geen oude schuur, deze mensen zouden gewoon een wijkcentrum of zo moeten krijgen, of een van die duizenden lege kantoorpanden die niet meer gebruikt worden, omdat de kantoor rambo's het te min vinden en zonodig nieuw moesten hebben met goudkleur en notenhouten afwerking. Een lege oude schuur, daar zet ik mijn varkens nog niet eens in. Hoe respectloos kan je zijn tegenover deze Nederlandse helden? Hoe laag worden ze behandeld en hoe diep de put ingetrapt. Schande gewoon! Nederland, u bent echt eerloos! Ga maar met je nationalistische vlagje staan wapperen op bevrijdings en koniginnedag en laat uw veteranen maar verotten in een oud hok waar ze eerst zelf nog om moeten bedelen ook. Nee, geef nog maar weer extra miljoenen bonus aan de bankiers, de helden van tegenwoordig, blijkbaar.

Helemaal eens met dhr. Lugtenburg. De problemen zijn dusdanig ernstig dat er op korte termijn veel meer dient te veranderen om de veteranen die het moeilijk hebben, te steunen. Niet in het minst de gezinnen, die daar ook sterk onder leiden, en dringend hulp nodig hebben. Ben van mening dat er eigenlijk in elke Zeeuwse regio een dergelijk inloophuis zou moeten komen. Nu is er alleen een veteranen café in Vlissingen. Tevens moet opgemerkt, dat het maatschappelijke bewustzijn van de politiek, het bedrijfsleven, en burgers in Nederland opgeschud dient te worden. Men denkt dat veteranen met het huidige opvangbeleid uit de voeten kunnen. Niets is minder waar! Instanties werken nu in veel gevallen langs elkaar heen, stemmen onvoldoende of helemaal niets onder elkaar af, etc. De gevolgen zijn, dat de veteraan die met complexe problemen rond loopt, niet de hulp krijgt die hij of zij, eigenlijk broodnodig heeft. Een heikel punt is verder dat de officiële instanties van een te laag aantal probleem gevallen uitgaan. Het is daarom zaak, dat wij als samenleving onze verantwoordelijkheid zelf gaan nemen. Want zoals wij allemaal drommels goed weten, gingen zij in opdracht van onze politiek, en dus namens u en mij!, naar verre gebieden om te doen wat nodig was, en nog steeds is, om onze vrede en veiligheid te waarborgen. Het is tijd dat wij op nationaal en regionaal niveau inzameling acties opstarten die de veteraan en zijn gezien die het nu moeilijk hebben, recht gaan doen. Met de opbrengst daarvan gaan wij in een speciaal daarvoor op te richten stichting zorg dragen dat alle veteranen en hun gezinnen die steun krijgen die zij verdienen namen ons. Ik denk hierbij aan werkgevers die met speciale aandacht deze mensen opvangen als zij het eens een dag of wat niet trekken. Maatschappelijke instellingen die ook hun bijdrage kunnen leveren. Hulpverleners die zelf als militair hebben gediend, en daardoor sneller tot de kern van de problematiek geraken. Etc. Zo kan ik nog een hele rij voorstellen opnoemen die al in een draaiboek klaar liggen, en ervoor gaan zorgen dat de veteraan zich bewust wordt, dat de samenleving hem of haar, die zorg en aandacht geeft die nodig is om weer als volwaardig mens te kunnen functioneren. Ik doe daarom een speciaal beroep op onze notabelen, hoofden van het bedrijfsleven en alle ondernemers in de provincie, om zijn of haar schouders onder dit nobele initiatief te zetten. Beste mensen in Zeeland en daarbuiten, als ik u vraag om ook mee te werken om “goede doel acties” mee te helpen opstarten. Laat u dan daarmee zien, zoals dit ook in het verleden voor andere goede doelen is gebeurd, dat dit ook voor onze mannen vrouwen en kinderen, die uw steun nu hard nodig hebben mogelijk is. Ik ben er van overtuigd dat wij op uw steun in welke vorm dan ook kunnen rekenen. Uw reacties zie ik met bijzondere belangstelling tegemoet, via Omroep Zeeland. Met vriendelijke groet, Een betrokken Zeeuw

Zijn onze jongens dan later nooit meer gesteund door onze krijgsmacht? Dat is dan toch ook wel een schofterige manier om met onze nationale helden om te gaan zeg! Wat een afschuwlijke schande voor het leger en de verantwoorcdelijke beleidsmakers. Ze moeten zelf maar om een oude schuur komen bedelen. Dat is toch te erg voor woorden! Ondertussen heeft de minister van Defensie zeker weer een paar honderd miljard nodig om de planeet velig te maken? Een gehaktmolen is het.

Hee, Albert als je dit leest kijk effe op de site uit Limburg en kijk naar nummer Kruiningen, bel me even dan kunnen we samen wat doornemen!

Als oud-Libanon- veteraan, sta ik ook 100% achter je initiatief Albert Lugtenburg. Een locatie in Zeeland zou welkom zijn voor de vele veteranen,  oud gedienden en recente veteranen. Je wens mag niet onderschat worden. Hopen dat je snel een positieve reactie krijgt. P.

Ik hoop dat die wens realiteit wordt. Ik vind het niet meer dan billijk dat er een accomodatie moet komen voor oud-veteranen en veteranen die recent hebben gediend. Het wordt erg onderschat en psychische hulp is in deze maatschappij nergens te vinden, alleen met diegene die voor hetzelfde staan. Ik als nazaat van een vader dat posttraumatisch stress alleen heeft moeten verwerken hebben invloed gehad op de omgeving met name de kinderen. Ik wens Albert Lugtenburg heel veel sterkte en ook bij het vinden van een mooie accomodatie, dat is de gemeente aan hen verplicht die hebben gestaan voor een hele samenleving.