- advertentie -

'Economische schade door communicatie alg'

'Economische schade door communicatie alg'

OUWERKERK - Gebrekkige communicatie bij de aanpak bij de algenproblematiek in Ouwerkerk heeft voor economische schade gezorgd. Dat stelt de mosselsector.


De VVD-fractie in de gemeente Schouwen-Duiveland heeft schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de manier van communiceren en de gevolgen voor de mosselsector.

Dip
Volgens Hans van Geesbergen van de Producentenorganisatie Mosselcultuur zorgde de gebrekkige communicatie van vorige week voor een dip in de handel van mossels.

Spoedoverleg
De burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland, Gerard Rabelink, riep vorige week de verschillende hulpdiensten bijeen voor spoedoverleg over de alg in Ouwerkerkse Kreek. Dat gebeurde onder de vlag van de zogenoemde Veiligheidsregio. Rabelink is als burgemeester bestuurlijk verantwoordelijk voor de besluiten van de Veiligheidsregio met betrekking tot de algenproblematiek.

Alarm
Bij de oproep voor het spoedoverleg op dinsdag 7 augustus gaven de hulpdiensten een groot alarm af, een zogeheten GRIP 3. Van GRIP 3 is sprake wanneer het incident een bedreiging vormt voor het welzijn van grote groepen van de bevolking binnen een gemeente én bestuurlijke leiding vereist. Maandagmiddag is de alarmfase afgeschaald naar GRIP 0.

Evaluatie
Ondanks kritiek staat de burgemeester van gemeente Schouwen-Duiveland, Gerard Rabelink, nog steeds achter de alarmfase GRIP 3 die werd afgekondigd. Er komt wel een evaluatie. De woordvoering wordt nu door Waterschap Scheldestromen overgenomen van de Veiligheidsregio Zeeland.
laatste keer aangepast:
di 14-08-2012, 10:15


delen:
luister fragment: 

VVD stelt vragen over aanpak alg

Burgemeester Rabeling over het gebruik van GRIP 3

Mosselzaadinvang op Grevelingen

Reacties

Het publiek maar VOORAL de media zal eens moeten leren hoe de GRIP geregeld is. Grip heeft niets met de grootte van een ongeval, ramp of crisis te maken. Grip gaat over de bestuurlijke opschaling, ofwel de juiste personen binnen een afgesproken tijd aanwezig te krijgen voor overleg.

Opmerkelijk dat er altijd nagewezen moet worden. Burgemeester Rabelink en zijn collegabestuurders hebben het enige juiste besluit genomen op een moment dat er wel een risico was, maar nog niet alle gegevens beschikbaar waren om te bepalen of de situatie echt zo erg was als zou kunnen worden gevreesd. Het is toch logisch dat op zo'n moment het zekere voor het onzekere wordt genomen? Stel dat men omwille van de imagoschade van de mosselsector anders had besloten en er waren slachtoffers gevallen. Dat is geen gebrekkige communicatie, maar een verstandige keuze om verboden in te stellen op een moment dat het naadje van de kous nog niet volledig bekend is, maar er wel een risico is. Ik geef u op een papiertje dat er weinig kritiek zal komen op de zogenaamd gebrekkige communicatie en dat is volledig terecht. Kortom, houd a.u.b. met makkelijk scoren nadat er een vervelende situatie is opgetreden waar je gewoon mee te dealen hebt.