- advertentie -

'Husky's mogen een kar trekken'

'Husky's mogen een kar trekken'

OOST-SOUBURG - Tegen een hondenbezitter uit de gemeente Sluis is maandag proces-verbaal opgemaakt door de dierenpolitie, omdat hij honden als trekkracht zou hebben gebruikt. Het zou gaan om Husky's en die mogen een kar trekken volgens Jack Dekker uit Oostburg die zelf ook een hondenkar heeft.


Wel moet de hondenbezitter een ontheffing hebben om de honden als trekdier te mogen gebruiken. De hondenbezitter uit de gemeente Sluis was niet in het bezit van een dergelijke ontheffing. Ook zegt Dekker zelf zijn honden niet voor de kar te zetten bij een temperatuur boven de 15 graden, omdat dat niet goed is voor de honden.

Rassen
Er zijn vier hondenrassen die als trekdier mogen worden gebruikt omdat ze er sterk genoeg voor zijn volgens de hondensporter Dekker. Het gaat om de Alaskan-malamute, Samojeed, Siberische husky en de Groenlandse hond.
laatste keer aangepast:
wo 15-08-2012, 13:31


delen:
luister fragment: 

'Husky's mogen een kar trekken'

Geen eten of drinken voor huisdieren Goesenaar

Reacties

Tis heel simpel. Gebruik de juiste materialen en regels. Dus niet boven de 15 gr laten rennen. Ze raken heel snel over verhit. Als het zo warm is, laat je ze in de ochtend uit en t einde van de middag en verder ontzie je die beesten. ze hebben met dat weer meer baat bij een natte koele handdoek of een duik in t water. Ik heb zelf ook 2 siberische hussen, geloof me, je doet ze zo meer een plezier.

Deze honden zijn er niet gericht op met dit weer een kar vol mensen te trekken. Ze hebben die bontjas voor in Scandinavië of iets dergelijks. In ieder geval ergens waar het koud is. Dit is pure dierenmishandeling en moet zwaar gestraft worden! Alleen een prent, dat is niet genoeg, daar leert deze man niet van! Ik hoop dat hij zijn honden kwijt raakt! Ik hoop ook dat mensen in gaan zien dat het niet uit maakt hoe vaak je met deze honden stopt, het asfalt blijft te heet, de zon schijnt te hard, de luchtvochtigheid is te hoog, kortom de meest slechte weersomstandigheden voor deze PRACHTIGE, GEWELDIGE honden!

Weet dhr. Dekker ook welke vergunning er dan nodig is. In Belgíe moet je een koninklijke ontheffing hebben en je moet dan ook lid van een club zijn. In Nederland zijn deze regels er niet en je moet ook geen lid van een club zijn en ik hoor liever de naam trainingswagen i.p.v. hondenkar.

Het is terecht dat hij gestopt is en hij zou minimaal de standaard boete per hond moeten krijgen, maar hij zou beter eens bij mensen gaan informeren die weten wat ze doen en desnoods contact opnemen met één van de Nederlandse of Belgische sledehonden verenigingen die kunnen hem ook advies geven. Ik zal geen uitspraak doen over het gebruik van zijn honden om geld te verdienen. Ik heb daar mijn eigen mening over en in 20 jaar sledehonden sport heb ik heel veel gezien.

Wat heeft dit met de sledehondensport te maken? Dit is gewoon geen moer om je honden geven voor een paar centen.

Trek even een bontjas aan en ga even een marathon lopen, reageer dan nog maar eens.

Het gaat er helemaal niet om, of hussen en andere poolhondenrassen een kar mogen trekken! Het gaat erom dat deze man z'n hussen voor de kar zet bij zomerse temperaturen! En dat is echt not done! Dan houd je gewoonweg niet van je honden! Bij hitte op asfalt lopen? Echt man, dan ben je compleet gek gewoon!

Marco Starink heeft een filmpje gemaakt hoe alles gaat in de sport en in de training. Dus met 27 graden lopen is heel gevaarlijk voor de hond, zelfs als hij wandelt kan de hond zijn warmte niet kwijt. Zeker op asfalt dat 44 graden was op dat moment. En dan kan de hond in coma raken. De hond zelf wil er 100 procent voor gaan maar moet dus getemd worden door een ervaren musher, anders gaat de hond dood. http://www.youtube.com/watch?v=6yp7RKYY36w

Wet is wet. Ja hoor, hier komt de melkboer ook met de hondenkar. Het is een oude wet die herzien moet worden. En dan moet er in dat je een hond niet aan de fiets mee mag nemen. Dat zijn dan toch ook dierenbeulen!

Ik heb de betreffende man al vaker zien lopen. Ok, het is nu te warm, maar hij stopt geregeld en beult de dieren niet af. Huskeys zijn werkhonden en moeten hun energie kwijt kunnen. Maar hij moet wel een vergunning hebben, dat sowieso.

Trekdier hmmm, wel letterlijk de wet nemen, of liepen ze voor een groentekar? Mag je zeker ook een windhond niet laten rennen met dit weer. Kijk dat men langs gaat en de man adviseert niet te trainen met dit weer, en hem wijst dat hij zijn papier winkel in orde maakt , oke. Maar het is hondensport.

Vroeger was er de hondenbelasting voor de trekkar. Die is er nu nog die belasting, dus zie het probleem niet. Trekken met die hap, maar wel wachten tot het koud is.

Zoals hierboven al omschreven in het voorgaande artikel had deze man geen ontheffing. Ik vind het terecht dat hij er voor aangepakt wordt, wet is wet. Dan erbij gaan wij in die hitte toch ook niet met een winterjas lopen? Nee dat doen we niet. De meeste mensen ontzien zichzelf een beetje. Waarom zou je een dier dan wel in die hitte laten werken? Oh ja, wij staan boven het dier. Niet! Complimenten voor de dierenpolitie, goed gedaan, moet vaker gebeuren.

De honderassen die dhr. Dekker noemt zijn echte 'werkhonden'. Ze vinden het leuk om voor een kar te lopen, zo kunnen ze hun energie kwijt. In hun oorspronkelijke leefgebied trekken ze ook de slee voort. Ik hoop alleen wel dat de man in Sluis z'n verstand gebruikt en de honden niet met hoge temperatuur voor de kar spant! Deze honden zijn nl. niet 'hittebestendig'.

Geen ontheffing en wat veel erger is, in die hitte die honden afbeulen. Duidelijk iemand die totaal geen weet van honden heeft en dus zeker niet voor zijn eigen pleziertje dieren moet gaan misbruiken. Heel terecht dat deze dierenbeul op de bon is geslingerd. En wanneer worden dierenbeulen zoals deze totaal verboden nog ook maar een enkel dier te beziten? Is zijn hondenkar in beslag genomen? Of de honden? En wat kost dan wel zo'n prent van de dierenpolitie? Het zal ook wel weer een lachertje zijn.