- advertentie -

GroenLinks wil onderzoek kerncentrale Borssele

GroenLinks wil onderzoek kerncentrale Borssele

MIDDELBURG - Het reactorvat van de kerncentrale van Borssele moet met spoed worden onderzocht op haarscheurtjes. Daarvoor pleit de fractie van GroenLinks in Provinciale Staten. Aanleiding is de situatie bij de kerncentrale van Doel, nét over de grens van Zeeuws-Vlaanderen. Daar zijn haarscheurtjes ontdekt in een reactorvat.


De scheurtjes kwamen aan het licht tijdens een grote tienjaarlijkse onderhoudsbeurt. Daarvoor was de reactor al stil gelegd. Het vat in Doel is evenals dat in Borssele gefabriceerd door de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. GroenLinks is bang dat er ook in het vat in de centrale in Borssele haarscheurtjes zijn.

Borssele
Eigenaar EPZ zegt dat voor het reactorvat in Borssele andere technieken en andere materialen zijn gebruikt dan voor het vat in Doel. Zij ziet geen aanleiding voor extra onderzoek of maatregelen.

Buiten gebruik
Exploitant Electrabel heeft de haarscheurtjes in Doel gemeld aan het federale agentschap voor nucleair toezicht in België. Dat heeft besloten dat de reactor minimaal tot eind september buiten gebruik blijft.
laatste keer aangepast:
wo 15-08-2012, 18:41


delen:
Sabotage kerncentrale Doel mogelijk terrorisme
GroenLinks wil onderzoek kerncentrale Borssele
Javascript is required to view this map.

Reacties

De mensen die verstoppertje spelen doen simpelweg net als de Nederlandse overheid: verstoppertje spelen. Dat burgers zich niet verdiepen in de zaken en nieuwsberichten blijkt maar weer en laten zich om de vinger winden door smoesjes en uitvluchten van EPZ etc. Dat burgers makke schapen zijn en achter de feiten aanlopen (en onze overheid) blijkt ook uit de petitie op petitie.nl: veel te weinig handtekeningen! Waar zijn wij nu allemaal? Burgers, politici, provincies... Het wordt hoog tijd voor een onafhankelijk onderzoek op Borssele en het wordt hoog tijd dat de schapen onder ons wakker worden! Transparantie, openheid, integriteit is waar het veel systemen - en mensen - aan ontbreekt. Dit is het fundamentele probleem van de hele samenleving door ons gecreëerd. On-topic: controleer de centrale in Borssele! Slaapmutsen! En onderteken de petitie.

Nucleaire wereldtop in spoedberaad over Doel 3 Door: Jeroen Van Horenbeek 16/08/12 - 07u02 Bron: De Morgen Nucleaire topexperts uit de hele wereld discussiëren vandaag in Brussel over de misschien wel definitieve sluiting van Doel 3, Tihange 2 en tientallen andere kernreactoren met mogelijke scheurtjes in hun reactorvat. Op de spoedvergadering moet Willy De Roovere, de directeur-generaal van het FANC (Federaal Agentschap Nucleaire Controle), tekst en uitleg geven over de problemen in Doel 3. Die kerncentrale ligt sinds juni stil omdat er veiligheidsrisico's zijn vastgesteld door inspecteurs. Er zitten mogelijk scheurtjes in het reactorvat door lasfouten van de Nederlandse bouwer Rotterdam Drydocks. Als er scheurtjes zijn, moet Doel 3 definitief sluiten. Maar het probleem is nog veel groter. Wereldwijd zijn 22 reactorvaten gesmeed door Rotterdam Drydocks. Onder meer de Waalse kerncentrale Tihange 2, twee centrales in Nederland, tien in de Verenigde Staten, twee in Duitsland en twee in Zwitserland moeten in het slechtste scenario meteen dicht. Heropstart onzeker De nucleaire wereldtop is daarom met spoed naar Brussel afgezakt. Op de aanwezigheidslijst van de vergadering staan experts van de Franse, Amerikaanse, Zwitserse, Nederlandse, Duitse, Spaanse, Britse en Zweedse kernregulatoren. Samen goed voor 31 mensen. Ook Electrabel, uitbater van Doel 3 en Tihange 2, zit mee rond de tafel. De discussie zal draaien rond twee punten. Eén: wat met Doel 3? De Roovere gaf vorige week toe dat hij 'sceptisch' is over een heropstart van de kerncentrale. Het is afwachten hoe zijn buitenlandse collega's de situatie inschatten. Twee: wat met alle andere kerncentrales met een Nederlands reactorvat? Voorlopig draaien die nog, maar de kans is reëel dat ze sluiten voor onderzoek naar scheurtjes. Zowel de Zwitserse regulator ENSI als de Spaanse CSN reageerde gisteren dat ze "geen enkel risico willen lopen" en dat ze "meteen ingrijpen, mocht dat nodig blijken na het internationale beraad". Doel 3 blijft minstens tot eind september dicht voor verder onderzoek naar scheurtjes. Tihange 2 sluit vanaf morgen voor een inspectie.

Prima hoor, met controles is niks mis. Kernenergie is de gevaarlijkste manier van energieopwekking. Borsele is 40 jaar oud. Frankrijk, het EU-land met de meeste kernreactoren, voert dezelfde soort metingen telkens uit bij de tienjaarlijkse controles. "In de laatste dertig jaar zijn er zo enkele gelijkaardige fouten ontdekt maar niet bij reactoren in bedrijf", meldt het Institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire. http://www.demorgen.be/dm/nl/6779/Kernenergie/article/detail/1483764/201...

De reactor in Borsele wordt slechts één keer per jaar stilgelegd voor onderhoud en splijtstofwissel. De rest van het jaar draait de reactor vol vermogen. Ook na het wegvallen van Zalco!

Onlangs is er een splijtstofwisselng geweest. De centrale heeft toen stilgelegen, er is onderhoud gepleegd wat tijdens bedrijf niet mogelijk is. Dus ik neem aan dat er ook gecontroleed is of het reactorvat nog voldoet aan de veiligheidsnormen.

Inderdaad wat een gezeur weer allemaal. Verkiezingen komen er weer aan en hoppa, eerste speerpunt! En wat heeft in godsnaam hoogradioactief afval te maken met haarscheurtjes in een reactorvat? Het ''afval'' wordt opgewerkt (treinen waar die gekkies voor gaan liggen) en hergebruikt. Het werkelijke afval dat is in vergelijking tot wat ziekenhuizen produceren eigelijk nihil.

Nu Zalco is uitgevallen, moet Borsele toch met een probleem zitten.Toen deze week problemen rond de Belgische kerncentrales aan het licht kwamen was de eigenaar van Borsele er als de kippen bij om mee te delen, dat het reactorvat van Borsele geen scheurtjes vertoonde. Dat is dankzij de constante stroomafname van Zalco. Maar wat gebeurt er nu die weggevallen is? Als er schommelingen in de afname plaats vinden, omdat er teveel stroom geproduceerd wordt en het net dat niet allemaal kan verwerken, wat gebeurt er dan?

 

De netbeheerder heeft al een aantal keren moeten ingrijpen. Voordat Borsele ook haarscheurtjes gaat vertonen moet er volgens mij gestopt worden met het produceren van hoogradioactief afval. De kerncentrale in Borsele zou oorspronkelijk in 2013 gesloten worden. Dankzij een sterke nucleaire lobby heeft de regering een paar jaar geleden besloten om die centrale toch nog veel langer open te houden. Nu hoor ik, dat de producent, die de reactorvaten voor Doel gemaakt heeft, ook het vat voor Borsele maakte. Ik vraag me dan af of het werkelijk verstandig is om die centrale nog veel langer open te houden.

Iedereen op haarscheurtjes in de hersenen laten controleren. Waarschijnlijk wordt er in Borssele ook regelmatig naar gekeken als er een stop is.

Laat GroenLinks zelf maar uitkijken dat er geen haarscheurtjes in hun facade komen door hun gemuggegezift en paniekzaaierij of komen de verkiezingen er weer aan ?? Hoe geloofwaardig ben en blijf je dan als "partij". Wellicht een idee om GroenRechts op te richten....

Helemaal mee eens. Waardeloze partij. Alleen maar zeuren over niks.

Groen Links moet zich bemoeien met hun eigen partij want na 12 september is er geen Groen Links meer. De werkende gewone burger een oor aannaaien, dat is wat deze partij doet.