- advertentie -

Zeeuwse telers pleiten voor graanvoorraad

Zeeuwse telers pleiten voor graanvoorraad

OOST-SOUBURG - Nederland moet een graanvoorraad opbouwen. Dat vindt de landbouworganisatie LTO Nederland. Volgens de landbouworganisatie wordt het graan anders te duur en is er straks simpelweg te weinig graan. Zeeuwse graantelers steunen het plan.

Volgens een woordvoerder namens de Zeeuwse telers Johan Sanderse, voorkomt een zogenoemde graanbuffer dat de prijzen teveel omhoog of omlaag schieten. Van graanprijzen die veel fluctureren hebben zowel telers als consumenten last.


Afspraken
Sanderse pleit voor wereldwijde afspraken over hoeveel graan er op voorraad mag liggen. Hij vreest hogere prijzen van bijvoorbeeld brood als zo'n graanbuffer er niet komt.


De oogst van het graan in Zeeland is op dit moment in volle gang.

laatste keer aangepast:
wo 15-08-2012, 16:24


delen:
luister fragment: 

Zeeuwse telers pleiten voor graanvoorraad

Reacties

Wat is nu eigenlijk een hoge prijs voor tarwe? Waar praten wij nu over? Als boer kun je nu in het gunstigste geval 23 cent krijgen. Dat is bij een gemiddelde opbrengst van zeg maar 9000 kg per ha een bedrag van 2070,- en de gemiddelde kosten voor een ha tarwe zijn ca 1900,- aan direct uit te geven kosten . Er is dan nog geen uurloon voor de boer berekend. Sorry hoor, maar waar praten wj nu eigenlijk over. Voor een kosten dekkende teelt is eigenlijk een prijs nodig van ca 25 euro cent.

Graan haal je uit polders, maar dan moet je ze natuurlijk niet onder water zetten!

Waar praten we nu over? In de jaren 70-80 was de graanprijs rond de 50 cent en nu rond de 20 euro cent per kilo bij de boer. Vergelijkt u de broodprijs maar eens over deze jaren.

Waarom niet gewoon marktwerking net zoals bij alle andere produkten? Waarom wil iedereen steeds meedenken met de landbouwers wat ze gaan doen wanneer en hoe, laat deze mensen doen waar ze goed in zijn en bemoei je er niet mee. Vorig jaar zijn er tonnen uien weggegeven, gaan we dan ook een uienopkoopregeling in het leven roepen? Misschien iets voor de vegetariers onder ons, als die nu eens wat meer uien gaan eten kunnen ze direct biogas gaan produceren. Weer een probleem opgelost?

We geven veel graan en andere dergelijke producten van duizenden hectares landbouwgrond aan dieren, die er vervolgens vlees van maken. Wij houden er vooral veel stront aan over en een beetje vlees. Een kilo rundvlees kost 50 kilo graan etc. en 1000 liter water Zou wel slim zijn om die hoeveelheden gelijk in ons eigen lijf te stoppen. Dan is er geen probleem meer. Als iedere vleeseter zijn wekelijkse portie met 50% verminderd komt het al goed. Doe je mee?

Gaan die onnozele plannen om oa de Hedwigepolder onder water te zetten en andere Zeeuws-Vlaamse polders vol te planten met tuinbouwkassen dan eindelijk snel van tafel? Of gaat de politiek hier nu weer 10 jaar over zitten kissebissen? Dit in het kader van de werkverschaffing!