- advertentie -

Roemer wil nieuw verdrag over ontpoldering

Roemer wil nieuw verdrag over ontpoldering

MIDDELBURG - SP-leider Emile Roemer wil dat er een nieuw verdrag komt met België over de verdieping van de Westerschelde en de bijbehorende natuurcompensatie. Roemer vindt het niet uit te leggen dat Nederland voor een haven die 70 kilometer landinwaarts ligt steeds maar weer de Westerschelde moet verdiepen. Volgens Roemer moet een verdrag met slechte besluiten zo snel mogelijk worden vervangen door een beter verdrag.

De SP wil meer samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische havens. Volgens Roemer moet Zeebrugge beter bereikbaar worden gemaakt voor grote zeeschepen, zodat de Westerschelde niet meer hoeft te worden verdiept.


Buitendijks
Roemer zei bovendien dat hij niets ziet in het onder water zetten van de Hedwigepolder. De SP-leider ziet liever buitendijkse verbetering van de natuur in plaats van ontpoldering van landbouwgrond.


Zeeland Kiest
Roemer was woensdag de eerste lijsttrekker die zich heeft laten bevragen in Zeeland Kiest, het verkiezingsprogramma van de PZC en Omroep Zeeland. Roemer was in Middelburg om campagne te voeren en hij schoof vervolgens aan in het radioprogramma Zeeland Kiest van de PZC en Omroep Zeeland.


Zeeuwse kwesties

Tijdens het gesprek met Ernst Jan Rozendaal (PZC) en Ad Hagesteijn (Omroep Zeeland) gaf Roemer antwoord op vragen die waren ingestuurd door kijkers. Aan de hand van die vragen moest de SP-leider duidelijkheid geven over de standpunten van zijn partij in bepaalde Zeeuwse kwesties.


Zorg
Naast het onder water zetten van de Hedwigepolder, boog Roemer zich ook over de zorg in Zeeland. Dat moet beter en kleinschaliger, vindt hij. Volgens de SP-leider zou de 'menselijke maat' weer moeten worden teruggebracht in de zorg. "Kleinschaligheid hoeft niet duurder te zijn", aldus Roemer.


Kazerne
Een andere vraag ging over de mogelijke vestiging van een marinekazerne in Vlissingen. Daarover liep Roemer echter nog niet het achterste van zijn tong zien. "Het eerlijke antwoord is dat we moeten bezuinigen, dus ik kan niets toezeggen", zegt de fractievoorzitter van de SP daarover.


Softdrugs
Over de wietpas is Roemer wel duidelijk. "De wietpas is één groot onding", zegt hij. Als het aan de SP ligt dan wordt wiet gelegaliseerd, net zoals alcohol en sigaretten. En als het even kan moet het in heel Europa op dezelfde manier gebeuren, vindt Roemer.


Tol
Ook de tol in de Westerscheldetunnel kwam aan bod. Veel Zeeuwen vinden dat de tol te duur is en dat die moet worden afgeschaft. Daar is Roemer het op zich wel mee eens, die tol moet volgens hem zo snel mogelijk worden afgeschaft. Maar hij houdt wel een slag om de arm: voor hij toezeggingen zou doen hierover wil hij eerst onderzoeken welke afspraken al zijn gemaakt.


Het hele radiointerview is te zien op speciale verkiezingspagina's van Omroep Zeeland en de PZC.laatste keer aangepast:
di 11-09-2012, 11:54


delen:
luister fragment: 

Roemer over de Westerschelde

Roemer voert campagne in Middelburg

Reacties

Populist Roemer draait met alle winden mee. Vroeger gaf de SP nog om natuur, nu denkt ze alleen maar aan de aantallen zeteltjes.

Stoere verkiezingstaal van Roemer over een nieuw verdrag met Belgie over de W'schelde. Heeft hij al gesproken met Kris Peeters en de Antwerpse havenbaronnen en toezeggingen gekregen over een conferentie daarover?

Dat was te vewachten. Ook Roemer schuwt de populistische prietpraat niet. Wél interessant dat hij nu de weg naar Zeeland weet te vinden. Je zult zien dat, indien hij het voor het zeggen gaat krijgen, deze topografische kennis zal verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het Haagse pluche zal ook Roemer doen vergeten wat hij ook alweer in dat verre, verre Zeeland heeft uitgekraamd.

Helaas, alleen maar - overigens prima - uitspraken over de Hedwigepolder. En al die andere bedreigde polders langs de Westerschelde dan? Bij 't Zwin, de Oud- en JongBreskenspolder en bij Perkpolder. En later?

Hij praat de Zeeuwen wel heel erg naar de mond, totdat hij aan de macht is. Dan wordt het anders en hebben we het vooral verkeerd begrepen. Nee, verkiezingen is zeggen wat de mensen willen horen. Jammer ik stem nog steeds niet. Zinloos.

Harmen is denk ik op het goede spoor, maar als Emile ons kan garanderen dat we niets onder water zetten, kan hij zeker op onze stem rekenen...

Wat een onzin vragen: noem enkele Zeeuwse producten, wanneer is Michiel de Ruyter overleden? Belachelijk. Daar komt die man niet voor. Ik weet zeker dat er vele Zeeuwen hier ook geen antwoord op hebben. Het is verkiezingen en na de verkiezingen hebben we weer een kabinet van diverse partijen, dus het ene compromis na het andere. Eerlijk gezegd hoop ik niet dat er een partij is straks met 76 zetels want dan zijn we pas echt in de aap gelogeerd.

De Belgen gaat het helemaal niet om de natuur. Bij springtij komt de stad bijna blank te staan, een beetje noordwester storm erbij en Antwerpen heeft natte voeten. Als de Hedwigepolder onder kan lopen, komt dat water niet meer in Antwerpen. En daarom moet de polder terug aan zee worden gegeven. Bij een verdere verdieping nemen de stroomsnelheden nog verder toe en komt er nog meer water in Antwerpen. De rest laat zich raden...

Denkt Roemer nu echt dat hij de Vlamingen zo ver kan krijgen dat die de voorkeur gaan geven aan Zeebrugge i.p.v. Antwerpen? Droom lekker verder Emile!

Je moet vast Belg zijn om een haven in het binnenland te willen promoten!