DREISCHOR - Het zijn drukke dagen voor wijnhoeve De Kleine Schorre in Dreischor. De wijnhoeve bottelt maandag en dinsdag 70.000 flessen wijn. Dat klinkt als veel, maar wijnboer Johan van der Velde kijkt er niet meer van op. Hij omschrijft de opbrengst van 2014 als een ´normale oogst´.

OOST-SOUBURG - De Dodenherdenking mag niet alleen voor de doden van de Tweede Wereldoorlog zijn. Ook slachtoffers van andere oorlogen horen daarbij. Dat vindt de helft (precies 50 procent) van de Zeeuwen, blijkt uit een onderzoek van EenVandaag in samenwerking met de regionale omroepen. Van alle Nederlanders zijn de Zeeuwen het meest voorstander van verbreding van de Dodenherdenking.

HAAMSTEDE - In Haamstede is maandagmiddag een herinneringsplaat onthuld. Burgemeester Rabelink onthulde om 15.00 uur de plaat met daarop de namen van de 32 oorlogsslachtoffers uit Haamstede en drie uit Burgh.

OOST-SOUBURG - In de radiostudio van Omroep Zeeland is maandag de aftrap gegeven voor de stemperiode voor de Zeeuwse Top 40 van 2015. Dat gebeurde door de band Peer en gitarist Kees Wondergem van de band Surrender.

ZIERIKZEE - Een 21-jarige man uit Zierikzee zit vast voor poging tot doodslag op een Italiaanse agent. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De man zou met professioneel vuurwerk hebben gegooid naar de agent in Rome, waar Feyenoord in februari tegen AS Roma speelde.

GOES - Voor Kevin van Berkum uit Middelburg is een droom uitgekomen. Hij kreeg maandagmorgen autorijles. Voor Kevin een bijzondere ervaring, omdat hij al sinds zijn geboorte blind is. Hij kan alleen licht en donker onderscheiden.

VLISSINGEN - Het is het eerste Zeeuwse tennisteam ooit dat in de eredivisie uitkomt: de dames van LTC De Schelde uit Vlissingen. De vrouwen in dit team komen alle vijf uit Vlissingen zelf en variëren in leeftijd van 27 tot 48 jaar. Goed presteren is het doel, maar gezelligheid is ook heel belangrijk.

TERNEUZEN - Bij Dow Benelux verdwijnen op termijn tussen de tien en twintig banen. Dat meldt een woordvoerder van het chemieconcern in Terneuzen. In Zeeuws-Vlaanderen werken 1.600 mensen in vaste dienst. Bij Dow Benelux gaat het om 2.000 vaste werknemers. Dow Benelux zit verdeelt over zes locaties.

DEN HAAG - Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil het kleine scholen gemakkelijker maken om open te blijven. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dekker dat het in de toekomst mogelijk moet zijn om scholen van verschillende stromingen samen te voegen. Ook moeten ouders meer inspraak krijgen in alternatieve oplossingen, als de laatste school in een dorp dreigt te verdwijnen.

OOST-SOUBURG - De eerste sepia's zijn gespot. Dat meldt Nationaal Park de Oosterschelde. Als het water zo’n 12 graden is, komen de zeekatten massaal naar de Oosterschelde toe. Ze zijn hier om te paren, hun eieren af te zetten, te verzorgen en om er uiteindelijk te sterven.

VLISSINGEN - Door een defecte veerboot is er tussen Breskens en Vlissingen tot 14.30 uur alleen elk uur een afvaart. Dat meldt Westerschelde Ferry. De veerboot Prins Willem-Alexander is om 12.00 uur uit de vaart genomen met een nog onbekend mankement.

GOES - De stad Goes heeft er een hotel bij: Hotel Katoen. Het zit in het voormalige stadsarchief aan de Wijngaardstraat, met een aanbouw aan het Bleekveld. Het is een initiatief van Ron Diephout uit Goes. In het hotel zit ook een brasserie met een groot terras, dat niet alleen voor de hotelgasten bedoeld is.

VLISSINGEN - De politie heeft maandagmorgen een 49-jarige man uit Wolphaartsdijk opgepakt voor het bedreigen van een treinmachinist. De man was in de laatste trein naar Vlissingen in slaap gevallen. De machinist maakte de man wakker, die hem vervolgens verbaal bedreigde en de benen nam.

WACKERSDORF - Menno Paauwe uit Biezelinge heeft dit weekend de eerste wedstrijd gewonnen op het Duits Kampioenschap Karting in Wackersdorf. De 17-jarige staat daardoor bovenaan in het klassement.