- advertentie -

Weinig animo voor Thoolse Sudbury School

Weinig animo voor Thoolse Sudbury School

OUD-VOSSEMEER - De MerKaBa Sudbury School in Oud-Vossemeer heeft - een half jaar na de start - slechts vijf leerlingen. De particuliere school voor kinderen van 4 tot 19 jaar opende in februari haar deuren met vier leerlingen.

De initiatiefnemers spraken toen de verwachting uit na een jaar twintig leerlingen te hebben. Maar tot dusver loopt het dus niet storm.

Schoolgeld
De magere groei heeft volgens de initiatiefnemers onder meer te maken met de kosten. Het schoolgeld van 3400 euro deed de ouders van twee leerlingen besluiten een andere school te zoeken. Het schoolgeld wordt pas verlaagd als de school quite speelt. Maar dat zit er dus voorlopig niet in. Volgens de staf is het onduidelijk hoe lang de school financieel het hoofd boven water kan houden met zo weinig leerlingen.

Privéschool
De privéschool is een initiatief van twee ouders uit Tholen. Zij zagen dat hun kinderen vastliepen in het reguliere schoolsysteem en zochten naar een vrijere onderwijsvorm. Ze vonden die in de Amerikaanse Sudbury School.

Regels
Op een Sudbury School zijn kinderen vrij om te doen wat ze willen binnen democratisch opgestelde regels van de school. Er zijn dus geen klassen, leerplannen of overhoringen. De kinderen zijn volledig verantwoordelijk voor hun eigen leren. De inspectie is zeer kritisch over het geboden onderwijs en erkent de onderwijsvorm niet. Het type onderwijs wordt gezien als controversieel. Behalve in Tholen, zijn er Nederlandse Sudbury Scholen in Amersfoort en Beverwijk.

laatste keer aangepast:
vr 17-08-2012, 07:23


regio:
Tholen
delen:
luister fragment: 

Weinig animo voor Thoolse Sudbury School

school

Reacties

Het gaat niet zo zeer om presteren in de maatschappij, maar je er in staande kunnen houden. De school heeft wat dat betreft ook een maatschappelijke functie. Als je dan ook nog diploma's haalt dan is dat natuurlijk geweldig. We leven nou eenmaal niet alleen op deze wereld. Het lijkt mij dat deze kinderen een beetje wereldvreemd opgroeien. Hoe moet dat later? Ik heb zelf ook even gedacht aan deze school, omdat de uitgangspunten in principe goed zijn. Maar deze worden niet in de praktijk gebracht (zover ik kan beoordelen). Verder vraag ik me af waarom er geen diploma's gehaald kunnen worden. Er kan toch altijd een staatsexamen worden aangevraagd? Betekent dus dat de leerlingen niets leren als ze daar geen zin in hebben!

Kinderen zijn van nature leergierig en leren graag. De insteek van de school is juist dat je er alles kunt leren wat je wilt. Dat blijft niet beperkt tot taal en rekenen en de andere schoolse vakken zoals we dat in het reguliere systeem kennen. Je kunt ook Spaans of Chinees leren, aan yoga doen, dieren verzorgen en intensief moestuinieren. Je pakt op waar je interesse naar uit gaat op dat moment. Dan leer je snel en soepel en dat werkt beter dan wanneer je leerstof tot je moet nemen waar je niet aan toe bent of waar je geen interesse in hebt. Ik ben in het democratisch onderwijs nog geen kinderen tegengekomen die niet graag leren. Als je er les geeft komen er alleen gemotiveerde leerlingen naar je lessen, kun je je voorstellen hoe dat is?? En examen doen kan idd altijd en dat doen ze ook! (En citotoetsen ook als de leerling dat wil!). In de pers wordt het altijd negatief gebracht, want wat de boer niet kent dat vreet ie niet. En negatief nieuws scoort. Ik juich iedere vernieuwing in onderwijsland van harte toe! Ga zo door!

Het artikel gaat lekker aan de belangrijke punten voorbij. Belangrijkste punten waarom er weinig "animo" voor de school is: 1. Het hoge schoolgeld (ondanks dat het veel goedkoper is dan een reguliere school) moet betaald worden terwijl ook de reguliere school gedwongen betaald moet worden d.m.v. belastingen, (ouders worden op dubbele kosten gejaagd) maar gezien die kosten niet zo duidelijk zichtbaar zijn doen we alsof ze niet bestaan. 2. De overheid start strafzaken tegen ouders die hun kinderen naar niet overheid goedgekeurde scholen laten gaan. Het risico om financieel geplukt/opgesloten te worden in de gevangenis zal wellicht ook iets te maken hebben met de beslissing van ouders? Wordt het niet eens tijd dat we ophouden om mensen die een andere mening hebben en geen vlieg kwaad doen met geweld te bedreigen?

Als meedraaien in de huidige maatschappij je levensdoel is, je kunnen voegen naar wat anderen zeggen, tja, dan is dit misschien een ondenkbaar iets. Ik ben van mening dat wanneer je op jonge leeftijd leert dat het jouw leven is en je de volledige vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt ermee te doen wat jij goed acht, en je hierin door je omgeving wordt vertrouwd en gerespecteerd, je mensen creëert die niet alleen zelf kunnen nadenken, doen wat zij belangrijk achten, maar vooral erg gelukkig zijn.

Ons huidige schoolsysteem is alleen gebaseerd op ons huidige (oneerlijke) economische systeem. Wat er volledig op gericht is de machtigen aan de macht te houden, de rijken rijk en de armen arm. Ik vind elk alternatief voor een 'normale' school hooglijk te prijzen. Al dat gezeik over 'presteren in de maatschappij'. Alles is erop gericht het kind veel druk op te leggen zodat ie later veel gaat verdienen zodat ie veel onnodige spullen kan kopen. En fucking ongelukkig zijn... Depressie en stress zijn welvaartsziekten mensen!

Deze kinderen zijn gedoemd te mislukken in de samenleving. Als je dan toch zo nodig zo een achterlijk amerikaans schoolsysteem wilt,emigreer dan en val er hier niemand mee lastig.

3400 euro per jaar......en als ze geen zin hebben dan kunnen ze een hele dag gamen. Ben ik nou gek of hoe zit dat ? Als die kinderen later in de maatschappij mee moeten draaien dan zegt hun baas ook niet " ga maar een spelletje doen als je geen zin hebt..." Of ligt het allemaal aan mij...zie ik het verkeerd ?