- advertentie -

Oudste huis van Zeeland wordt nagebouwd

Oudste huis van Zeeland wordt nagebouwd

ZEEWOLDE - Archeologiestudenten van de Universiteit Leiden zijn maandag in Zeewolde begonnen met het nabouwen van een Zeeuws huis uit de late steentijd. De plattegrond is gebaseerd op opgravingen bij Haamstede in 1957.


Voor zover bekend zijn destijds bij deze opgravinge de oudste huizen van Zeeland blootgelegd. De archeologen willen weten hoe het bouwen van een huis zo'n vierduizend jaar geleden in zijn werk ging.

Bouw
Het Zeeuwse huis is 9 bij 4 meter en heeft een dakhoogte van ruim drie meter. De studenten maken voor de reconstructie gebruik van oude bouwtechnieken en gereedschappen. Het huis wordt gebouwd met materialen uit het omliggende bos. Op 31 augustus moet het huis af zijn.

Depot
Voor de bouw heeft het Zeeuws Archeologisch Depot een aantal originele veldtekeningen van de opgravingen uit 1957 digitaal beschikbaar gesteld.

Zeewolde
Het huis in het Horsterwold bij Zeewolde is vanaf de herfst te bekijken. Daarnaast is het de bedoeling dat het gebouw uitgroeit tot een experimenteel-archeologisch centrum voor wetenschappers en studenten.
laatste keer aangepast:
di 21-08-2012, 07:17


delen:
luister fragment: 

Annelou van Gijn over herbouw oud Zeeuws huis

Reacties

Geweldig nieuws toen ik het hoorde via Omroep Zeeland om half acht vanmorgen. Vroeg me alleen af waarom het huis niet in Haamstede wordt gebouwd waar het is opgegraven. Wie kan mij dit vertellen? Vast bedankt voor de info en studenten succes toegewenst!

Het was een samenloop van omstandigheden. Staatsbosbeheer wou een huisje, Universiteit Leiden had een plek nodig om experimentele archeologie uit te testen etc. Het kwam ontzettend goed uit, vanwege de beschikbaarheid van materialen in directe omgeving (Harsterwold)! (Ook klei etc voor het lemen van muren) Wellicht is dit wel een aanzet om in Haamstede eens een prehistorisch huis te bouwen! Ik ben benieuwd.

Prachtig om te horen! Er zou best eens meer aandacht aan de Zeeuwse geschiedenis besteed mogen worden. Dan zal het respect voor onze standpunten die we innemen ten opzichte van het beschermen van ons land dat we uit de zee gewonnen hebben hopelijk toenemen. En dit mag ook best wat meer in Nederland naar voren worden gebracht. Nu wordt er maar al te vaak smadelijk of neerbuigend over gedaan. Helaas vergeet men dan dat 75 procent van de veiligheid van Nederland van dijken afhankelijk is. Zal er zeker een kijkje gaan nemen, ben heel nieuwsgierig! Wens ze veel succes!