- advertentie -

Geen extra onderzoek kerncentrale Borssele

Geen extra onderzoek kerncentrale Borssele

BORSSELE - Er komt geen extra onderzoek naar haarscheurtjes in het reactorvat van de kerncentrale in Borssele. Volgens de directeur van het Belgische atoomagentschap is zo'n onderzoek nodig omdat het Borsselse reactorvat gemaakt is door dezelfde constructeur als het vat in Doel. Jan van Cappelle, hoofd nucleaire veiligheid EPZ, spreekt dat tegen.


'De situatie in Doel is niet vergelijkbaar met die in Borssele', aldus Van Cappelle. Volgens hem is het Borsselse reactorvat inderdaad gemaakt door dezelfde constructeur als in Doel, maar werd het vat geleverd door een andere leverancier en bestaat het vat daarom uit ander materiaal.

Haarscheurtjes
Volgens Van Cappelle zitten in een reactorvat altijd haarscheurtjes en worden ze tijdens inspecties standaard gecontroleerd. In Doel zijn er tijdens zo'n inspectie afwijkingen ontdekt. Al sinds de bouw van de Borsselse kerncentrale in 1972 zouden er haarscheurtjes in het reactorvat zitten. Tijdens inspecties zijn nog nooit afwijkingen ontdekt.

Doel
EPZ houdt de situatie in Doel wel in de gaten, maar vindt het voorlopig nog geen reden voor extra onderzoek.
laatste keer aangepast:
di 11-09-2012, 10:38


regio:
Bevelanden
delen:
luister fragment: 

Geen extra onderzoek kerncentrale Borssele

Reacties

"Inderdaad gemaakt door dezelfde constructeur als in Doel, maar daar werd het vat geleverd door een andere leverancier en bestaat het vat daarom uit een ander materiaal". Wat een oerdomme verklaring. De Belgen zijn verstandiger bezig. En wat is dat andere materiaal dan wel? Nog geen woord over mogen lezen. Is dat een metaal dat niet onderhevig is aan metaalmoeheid? Is onmogelijk: elk metaal is onderhevig daaraan en zeker na 30-40 jaar. Wij van EPZ hebben de wijsheid in pacht. Hier kan niets gebeuren. We leggen de adviezen van internationale kernfysica gewoon naast ons neer en controleren niet (extra). Gaat U gerust slapen, wij waken over U!

Zeeuwse-struisvogel-politiek.

Borsselse reactorvat inderdaad gemaakt door dezelfde constructeur als in Doel, maar werd het vat geleverd door een andere leverancier en bestaat het vat daarom uit ander materiaal. Zit van Cappelle te jokken brokken?

Gewoon sluiten en windmolens zetten op die plaats.

Tijdens de produktie van hel drukvat werd nl. bekend dat in Duitsland scheurtjes waren ontdekt onder de roestvrij stalen bekleding van hetzelfde materiaal als voor het Borssele-vat is toegepast. De scheurtjes bleken volgens een min of meer regelmatig patroon voor te komen in een dunne oppervlaktezone van het stalen vat welke door het oplassen van de bekledingslaag tot hoge temperatuur wordt verhit. Ze worden veroorzaakt doordat in een bepaald temperatuurgebied onderinvloed van o.a. structuuromzettingsspanningen beschadigingvan de kristalgrenzen optreedt. De gevoeligheid van het gebruikte staal voor dit type beschadiging was onbekend: de eruit voortkomenàe scheurtjes konden met de tot voor enige maanden gebruikelijke onderzoektechnieken niet gedetecteerd worden. Tevens waren de gehanteerde bestelspecificaties voor reactorvaten cr niet op gericht dergelijke onvolkomenheden vast te stellen en te beoordelen. Dwz dat er aan de gestelde eisen van de opdrachtgevers werd voldaan. Onderzoek naar de veiligheidsaspecten van dit probleem liet zien dat zels onder de meest extreme omstandigheden de veiligheid en bedrijfszekerheid van reactoren waarin deze scheurtjes voorkomen niet bedreigd worden, mits de scheurtjes binnen bepaalde dimensionale grenzen liggen. Wanneer we zeggen dat een scheurtje de veiligheid van een vat niet in gevaar brengt dan sS zo'n uitspraak gebaseerd op een nieuwe berekeningstechniek die met 'breukmechanica' (fracture mechanics analysis) wordt aangeduid, waarbij o.a. rekening wordt gehouden met alle bedrijfstoestanden van het vat. zoals opwarmen en afkoelen en een Levensduur van 40 jaar.

In juni bleek een reactorvat in het Belgische Doel achtduizend scheurtjes te hebben (cm). Het vat is in de jaren zeventig geleverd door de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Die legde in die periode ook het reactorvat van de kerncentrale in Borssele aan. Wist RDM wel hoe dat moest, reactorvaten bouwen? (met dank aan Herman Damveld) Uit interviews met en oude artikelen van de grote man van RDM-reactorbouw in de jaren 60/70, M.C. Van Veen, blijkt een onthutsend beeld van een bedrijf dat eigenlijk geen idee had hoe reactorvaten gebouwd werden, niet bekend was met kwaliteitscontroles en dat deed zonder bemoeienis van het Reactor Centrum Nederland. In een interview in 1997 met C.D. Andriesse, voor zijn boek 'De Republiek der Kerngeleerden', geeft Maarten Van Veen, vanaf begin jaren 1960 werkzaam bij RDM en vanaf 1968 in de directie, toe dat zeker in het begin, RDM geen idee had wat er allemaal bij het maken van reactorvaten kwam kijken. 'Al doende leerde men' was zo ongeveer het motto. Artikel van Van Veen in het blad 'Atoomenergie' uit 1972, waarin hij praat over de potentie van de reactorbouw industrie in Nederland, maar vooral ook uitlegt dat de ontdekking van haarscheurtjes in het reactorvat van Borssele zorgde voor vertraging bij de bouw.

Weer zo iemand met grootheidswaanzin. Ntuurlijk moet er een onderzoek komen! Wat voor soort mensen werken daar eigenlijk? Slager keurt zijn eigen vlees, hoe idioot met zo'n gevaarlijk goedje.