- advertentie -

Schade door wilde ganzen kan flink omlaag

Schade door wilde ganzen kan flink omlaag

OOST-SOUBURG - De kosten die de provincies jaarlijks maken door wilde ganzen kunnen flink omlaag. Dat hebben de onderzoekinstituten CLM en LEI Wageningen UR berekend. Nu zijn de provincies gezamenlijk 26 miljoen euro kwijt aan beheer en schadevergoedingen. Als de ganzen worden gevangen of afgeschoten kan dat bedrag omlaag naar 10 miljoen euro per jaar.


De wilde ganzen betekenen een grote schadepost voor boeren omdat de vogels onder meer hun gras en gewassen opeten. Sinds de jacht in 1999 is afgeschaft, groeit de ganzenpopulatie gestaag.

Toename
Bij ongewijzigd beleid zal het aantal ganzen dat in Nederland overwintert in 2018 naar verwachting met bijna 50 procent zijn toegenomen tot 3,3 miljoen. Het aantal zomerganzen, die het hele jaar in Nederland leven, zal volgens berekeningen zelfs verviervoudigen tot 1,4 miljoen. In dat geval lopen de kosten voor de provincies nog verder op tot 38 miljoen euro per jaar.

laatste keer aangepast:
di 21-08-2012, 08:36


delen:
luister fragment: 

Adriaan Guldemond over beheer ganzen

Reacties

De reactie op de uitbreidende populatie is veel te laat gekomen. Al jaren wordt er uit verschillende hoeken aangegeven dat het met de aantallen populaties verschillende soorten vogels uit de hand aan het lopen is. Jarenlang geen mandaat en nu is het bijna niet meer te beheersen. Kostbare voedingsmiddelen worden opgevreten door die ongenode gasten, met gevolg dat er enorme opbrengstschades zijn die inderdaad de meeste keren niet gecompenseerd worden. Vogelverschrikkers, kanonnen en dergelijke zijn de oplossing niet meer. Hebben verschillende mensen ook weer last van, blijkt wel. Ook de dierenliefhebbers hebben liever geen ganzen in de tuin, althans niet in zulke aantallen, vooral om de berg mest die ze achter laten. Gelukkig dat er wat vossen zijn bijgekomen die er nog wat zwakke broeders van tussen halen. Misschien toch maar eieren gaan klutsen in het broedseizoen. Iets voor de werklozen misschien, die komen er ook steeds meer.

Quote: Afschieten en/of vergassen die troep! De ergste troep die hier op deze aardkloot rond loopt zijn de mensen! Lekker makkelijk, alles waar je last van hebt maar af te knallen. De natuur is prima in staat zichzelf te regelen. Door tussenkomst van de mens gaat een hoop mis. Die jachtlui kunnen beter op elkaar schieten, die troep is er namelijk ook te veel. Veel te veel!

Ben het helemaal eens met nel en roos, maar sommigen vergeten nog altijd dat het dier hier het eerste was op aarde en 99% zeker ook het laatste, wat de menselijke bevolking betreft. De aarde zorgt daar wel voor om het uit te dunnen, aardbevingen, overstromingen etc allemaal een opruiming van moeder natuur en een deel van de mens die zo stom is om de aarde verwoesten in plaats om er beter voor te zorgen.

Ik zou zeggen: laat de natuur zijn eigen gang gaan of ga de eieren schudden zodat er geen jongen of veel minder jongen komen. Kijk, de bevolking wordt ook veel te groot en die wordt toch ook niet afgeschoten. En de natuur heeft zichzelf altijd al goed geregeld, maar sinds de mensen zich ermee bemoeien loopt alles een beetje uit de hand en de natuur komt altijd zelf op een gegeven moment met een oplossing.

Ik zou zeggen laat de natuur zijn eigen gang gaan of ga de eieren schudden zodat er geen jongen of veel minder jongen komen. Kijk de menselijke bevolking word ook veel te groot en die wordt toch ook niet afgeschoten. En de natuur heeft zichzelf altijd al goed geregeld maar sinds de mensen zich ermee bemoeien, loopt alles een beetje uit de hand. De natuur komt altijd zelf op een gegeven moment met een oplossing...

Misschien dat Roos zelf maar eens een schadevergoeding moet gaan betalen, dan zal ze wel anders piepen. Ik bedoel: hoe ga je een kolonie ganzen verplaatsen van het ene gebied naar het andere? Ga jij ze vangen en met je autootje verplaatsen naar een andere lokatie? Ik zie je al bezig...

Nee ik ben ook niet voor afschieten volgens mij kun je dan beter de eieren rapen of goed schudden zodat er minder jonge geboren worden. De eieren schudden word toch al op meerdere plaatsen gedaan en geeft een heel goed effect. De ganzen blijven erop zitten en beginnen dus niet gelijk aan een nieuw legsel. Kijk de wereldbevolking groeit ook heel erg snel en de mensen worden dan ook niet afgeschoten. Daarbij komt dat ik vind dat de mens zich er niet mee moet bemoeien. De natuur heeft altijd zichzelf al geregeld en komt vanzelf met een oplossing .

Ja ja verplaatsen naar andere gebieden?Laat me niet lachen zeg.Ga je bordjes zetten dan in de lucht hoe ze moeten vliegen?Wel aan een luchthaak anders vliegen ze er tegenaan!! Afschieten en/of vergassen die troep! Ze maken alles kapot van de boeren.  

Nou ja zeg , lijkt wel of afschieten het enige antwoord is in Nederland . Er zijn diervriendelijker methodes ook ! Zoals het verplaatsen naar daartoe aangewezen gebieden . Daarnaast kun je ook meer natuur in ere herstellen en ruimte voor dieren maken en behouden. Die ruimten kunnen dan ook voor andere dieren gebruikt worden, wild of niet . Vind het in deze tijd dus niet meer kunnen hoor deze manier van natuurbeheer .! En zeker geen goed voorbeeld voor de rest van de wereld . We zijn toch zo innovatief ? Laten we dan hier ook eens een goed voorbeeld geven !

Schadebedrag is nog veel groter, lang niet alle schade wordt aan de boeren vergoed, dus niks verplaatsen van gebieden, een dier leest geen bordjes of hij ergens wel of niet mag eten, gewoon opnieuw beginnen met afschieten lijkt dus de beste oplossing

Afschieten is goed idee, laat vlees in winkel of voedselbank komen.