- advertentie -

Nieuwe diersoort ontdekt in Oosterschelde

Nieuwe diersoort ontdekt in Oosterschelde

YERSEKE - In de Oosterschelde is een nieuwe, tot nu toe onbekende, diersoort ontdekt. Het gaat om de paarse kokerworm. Marien bioloog Marco Faasse vond de dieren tijdens een monstername bij Yerseke. De worm heeft de wetenschappelijke naam Bispira Polyomma gekregen.

De worm leeft in een lange koker en heeft 4 centimeter wijde tentakelkransen, met een kleur die varieert naar gelang de lichtinval van paarsbruin tot grijsblauw. De vondst is erg opmerkelijk, want het komt niet vaak voor dat nieuwe diersoorten worden beschreven in Nederland.

Herkomst
Waar de kokerworm vandaan komt is momenteel nog onbekend. Mogelijk zijn enkele exemplaren via een schip of met geïmporteerde schelpdieren meegekomen uit het buitenland.

Diversiteit
In de Nederlandse kustwateren neemt de Oosterschelde een bijzondere plaats in. De diversiteit aan leefgebieden en diersoorten in de Oosterschelde is erg groot en de locatie is daardoor erg geliefd bij sportduikers.

laatste keer aangepast:
di 21-08-2012, 08:42


delen:

Reacties

...de mossel van de toekomst...

Geweldig, ze zien er schitterend uit! Mooi dat in zo'n enorm druk bevolkt landje toch nog plaats is voor zulke bijzondere plant- en diersoorten. Iets om terecht trots op te zijn en ons best voor te blijven doen om dat zo te houden.

Wouw, wat ontzettend spannend. Hier gebeurt nog eens wat..