- advertentie -

Waterhoos voor Walcherse kust

Waterhoos voor Walcherse kust

WESTKAPELLE - Wind, regen en zonnige perioden. Het weer toonde zich ontstuimig dit weekend. Bij Westkapelle en Domburg is er zelfs een waterhoos waargenomen.


Waterhozen zijn soms onder de wolken zichtbaar boven de Noordzee. Als zo'n slurf het wateroppervlak raakt en water opzuigt, wordt dit verschijnsel een waterhoos genoemd. Een waterhoos is een doorgaans betrekkelijk onschuldige vorm van een windhoos.

Waterhoos
Boven land verliest de hoos meestal zijn kracht. Alleen in zeldzame gevallen behoudt de waterhoos voldoende kracht langs de kust om ongelukken te veroorzaken en schade aan te richten.
Warm
Waterhozen komen vooral in de tweede helft van de zomer en het najaar voor, wanneer het relatief warme zeewater de vorming van buien bevordert.

Temperatuurverschillen
Die buien ontstaan vooral in koude uit de poolstreken afkomstige lucht waarbij grote temperatuurverschillen optreden tussen het zeewater en de lucht daarboven.

IJsselmeer
Jaarlijks worden voor de Nederlandse kust en boven het IJsselmeer een tiental waterhozen gezien. Waarschijnlijk komen er in werkelijkheid meer voor, maar niet alle hozen worden opgemerkt. Op 17 augustus 1953 zijn boven het IJsselmeer in anderhalf uur tijd 18 waterhozen waargenomen.

Foto's: Mathieu Osté en Erik Alleman
laatste keer aangepast:
ma 27-08-2012, 12:06


regio:
Walcheren
delen:

Reacties

Als ik het me goed herinner is er ook weleens een windhoos zo'n 16 jaar geleden in een woonwijk in Vlissingen geweest. Ik als kind heb me toen rot gehold naar huis. Gevolg: dakpannen weg, ramen kapot en tuinen kapot. Dus komt niet alleen op het water voor.

Ziet er mooi uit. Jammer dat ik het niet gezien heb.

Bah, vreselijk, het lijkt wel op een tornado! Valt mee dat onze huizen niet weg word geblazen, want dan waren we allemaal dakloos geweest!

Tja, dat is net zo aan de boulevard. Die stomme hangterassen mogen mijn part weg, het verpest het straatbeeld. De natuur is toch sterker en mooier, mooier als die poppenkast die het publiek moet trekken, ik struikel over de reclameborden en dingetjes.... Publiek komt toch wel....

Waar slaat dit nou weer op? Heeft geen bal met dit verhaal te maken!!!!