- advertentie -

Verkopers spreken schande van vuurwerkknutselaars

Verkopers spreken schande van vuurwerkknutselaars

OOST-SOUBURG - Verkopers van vuurwerk zijn niet te spreken over de knutselpraktijken van een vader en een zoon in Terneuzen. De twee zijn woensdag aangehouden omdat ze in een huis aan de Jazzsingel experimenteerden met vuurwerk. 'Levensgevaarlijk', volgens de handelaren.


De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) moest er aan te pas komen om enkele zware explosieven onschadelijk te maken. De EOD bestempelde ze als 'serieuze explosieven'. Volgens vuurwerkhandelaren gebeurt het vaker dat mensen met vuurwerk experimenteren. Vooral zwaar en illegaal vuurwerk uit Polen is via internet makkelijk te verkrijgen.

Veiligheid
In het huis in Terneuzen zijn zo'n 300 geïmproviseerde explosieven gevonden. De politie ontdekte de explosieven toen in de woning onderzoek werd gedaan naar illegaal vuurwerk na een anonieme tip. Volgens handelaren komt de vuurwerkbranche door het geknutsel in een kwaad daglicht te staan, terwijl de branche juist veel investeert in veiligheid.
laatste keer aangepast:
vr 31-08-2012, 09:59


delen:
Verkopers spreken schande van vuurwerkknutselaars
Verkopers spreken schande van vuurwerkknutselaars

Reacties

Een vraag: op welke manier kan de handel in illegaal vuurwerk (en grondstoffen) gestopt worden?

Als men met beleid en verstand van zaken wat vuurwerk maakt volgens alle protocollen en traditionele en veilig erkende recepten en werkwijzen door erkende pyrotechnici, krijgt men 10x betere kwaliteit vuurwerk dan wat door onze importeurs uit China wordt geïmporteerd tijdens de eindejaarsperiode. Losse chemicaliën zijn an sich niet gevaarlijk, alleen bepaalde chemicaliën in grote hoeveelheden (honderden grammen tot kilo's) in bepaalde verhoudingen. Alle soorten kruit hebben immers altijd een brandstof en een oxidator nodig. Een paar grammen zelfgemaakt buskruit (mits met goede soorten chemicaliën) bijvoorbeeld is absoluut ongevoelig voor spontane ontsteking en frictie en gedraagt zich niet explosief. Gevaarlijker is het kruit wat in die Chinese rommel zit wat ieder door onze winkeliers wordt verkocht tijdens oudjaar. Chinezen willen altijd alles zo goedkoop en zo snel mogelijk in elkaar flansen, wat ten koste gaat van de kwaliteit van de pyrotechnische composities en de gebruikte chemicaliën. Er is voldoende literatuur te vinden voor fabricage van hoogwaardig kwalitatief vuurwerk (niet de geïmproviseerde explosieven door puberjochies) wat door veel hobbyisten en profs wordt gelezen. Met name in het buitenland, omdat deze hobby daar in zekere zin legaal is. Dat de politie knutselaars van geïmproviseerde en onverantwoorde explosieven, zoals zogenoemde "pijpbomen" en dat soort gevaarlijke troep wilt oppakken, daar geef ik ze groot gelijk in. Maar om mensen met kennis van zaken met pyrotechniek als hobby (en die zijn er nu eenmaal ook in Nederland) op te pakken, tja, daar zijn de meningen over verdeeld.. Nogmaals, wanneer men met verstand van zaken, veiligheid en pyrotechnische composities wat vuurwerk voor eigen gebruik maakt, met de EU-normen voor consumentenvuurwerk (categorie 1,2 en 3) als uitgangspunt, vind ik dat persoonlijk een beter alternatief voor die veel te dure Chinese troep ieder jaar uit de winkels. Er kleeft alleen één groot nadeel aan zo'n hobby en dat is de verantwoordelijkheid voor de maker. Daarom zou ik er nooit aan beginnen, naast het feit dat dit in Nederland officieel niet legaal is.

Als men met beleid en verstand van zaken wat vuurwerk maakt volgens alle protocollen en traditionele en veilig erkende recepten en werkwijzen door erkende pyrotechnici, krijgt men 10x betere kwaliteit vuurwerk dan wat door onze importeurs uit China wordt geïmporteerd tijdens de eindejaarsperiode. Losse chemicaliën zijn an sich niet gevaarlijk, alleen bepaalde chemicaliën in grote hoeveelheden (honderden grammen tot kilos's) in bepaalde verhoudingen. Alle soorten kruit hebben immers altijd een brandstof en een oxidator nodig. Een paar grammen zelfgemaakt buskruit (mits met goede soorten chemicaliën) bijvoorbeeld is absoluut ongevoelig voor spontane ontsteking en frictie en gedraagt zich niet explosief. Gevaarlijker is het kruit wat in die Chinese rommel zit wat ieder door onze winkeliers wordt verkocht tijdens oudjaar. Chinezen willen altijd alles zo goedkoop en zo snel mogelijk in elkaar flansen, wat ten koste gaat van de kwaliteit van de pyrotechnische composities en de gebruikte chemicaliën. Er is voldoende literatuur te vinden voor fabricage van hoogwaardig kwalitatief vuurwerk (niet de geïmproviseerde explosieven door puberjochies) wat door veel hobbyisten en profs wordt gelezen. Met name in het buitenland, omdat deze hobby daar in zekere zin legaal is. Dat de politie knutselaars van geïmproviseerde en onverantwoorde explosieven, zoals zogenoemde "pijpbomen" en dat soort gevaarlijke troep wilt oppakken, daar geef ik ze groot gelijk in. Maar om mensen met kennis van zaken met pyrotechniek als hobby (en die zijn er nu eenmaal ook in Nederland) op te pakken, tja, daar zijn de meningen over verdeeld.. Nogmaals, wanneer men met verstand van zaken, veiligheid en pyrotechnische composities wat vuurwerk voor eigen gebruik maakt, met de EU-normen voor consumentenvuurwerk (categorie 1,2 en 3) als uitgangspunt, vind ik dat persoonlijk een beter alternatief voor die veel te dure Chinese troep ieder jaar uit de winkels. Er kleeft alleen één groot nadeel aan zo'n hobby en dat is de verantwoordelijkheid voor de maker. Daarom zou ik er nooit aan beginnen, naast het feit dat dit in Nederland officieel eigenlijk niet legaal is.

Uit onderzoek vorig jaar is gebleken dat meer dan 60 % van de mensen een hekel aan vuurwerk heeft en dat het voor hen mag verdwijnen. Het levert ieder jaar weer enorm veel schade en zwaargewonden op, vaak mensen die er niets mee te maken hadden. Het bezorgd de hulpdiensten overwerk en kost veel geld. Het veroorzaakt veel angst, met name in de achterstandwijken waar men het vaak niet zo nauw neemt met veiligheid en regels over vuurwerk. Veel dieren raken volkomen van slag door al dat geknal, vooral als zogenaamde "grappige" jongens vuurwerk naar de dieren gooien. Met het zware vuurwerk dat tegenwoordig gebruikt wordt kun je een gebouw opblazen. En de praktijk is helaas nu eenmaal dat veel mensen zich niet aan de regels houden, ieder jaar weer. Met hun bezopen koppen staan ze uren lang vuurwerk af te steken en alle kanten op te gooien. In de Randstad begint de ellende van het geknal in november al. En de troep op straat mag meestal opgeruimd worden door de mensen die geen vuurwerk afstaken, want in de meeste gevallen blijft het anders wekenlang liggen. De 100 miljoen Euro die mensen elk jaar verspillen aan vuurwerk zouden ze beter aan een goed doel kunnen geven. Nu gaat alles letterlijk in rook op.

Verkopers van vuurwerk zouden niet te spreken zijn over de knutselpraktijken van vader en zoon. Ze vergeten daarbij dat vuurwerk in China vaak onder precies dezelfde gevaarlijke omstandigheden wordt vervaardigd, maar dat interesseert ze kennelijk niets. Want huisvlijt in China is doodnormaal, en vaak wordt dat vuurwerk nog gemaakt door kinderarbeid. Ook verdienen de Chinezen haast niets aan vuurwerk: voor 10 uur werken krijgen ze hooguit omgerekend 1 euro voor de hele dag. De handelaren in Nederland daarentegen verdienen schandalig veel geld aan het Chineze vuurwerk en schuiven alleen maar wat met dozen, zonder de gevaarlijke harde arbeid te doen. De Nederlandse verkopers van vuurwerk hebben dus een enorme lading boter op het hoofd, en het is dan beter niet in de zon te gaan lopen.

De Chinezen doen het zware en gevaarlijke werk, en de Nederlandse handelaren steken van elke 100 euro verkocht vuurwerk in de winkel minstens 50 euro in hun eigen zak, zonder er veel voor te hoeven doen. Pure woekerwinst. Over loon naar werk gesproken.

Gewoon afschaffen dat vuurwerk! Het is gevaarlijk en zorgt voor veel leed en ernstige verwondingen, ook bij omstanders die zelf geen vuurwerk afsteken. Het is een ramp voor miljoenen huisdieren en alle dieren in de natuur en het is enorm milieuveryuilend. Aangezien ongeveer 2/3 van de bevolking er een hekel aan heeft wordt het tijd om het af te schaffen en eventueel op centrale plekken een groots professioneel vuurwerk te laten afsteken.

Ja gewoon afschaffen. Dan stopt het knutselen met grondstoffen en vuurwerk uit het buitenland vast en zeker. Waar haal je 2/3 vandaan? Mij is namelijk niks gevraagd net als 15.999.999 andere Nederlanders. Centrale vuurwerkshows zijn niet vervuilend? Iedereen moet (met de auto) naar de shows omdat die niet in elk dorp of elke stad te vinden zijn. Geloof mij de uitstoot van een volksverhuizing door centrale feesten zal vele malen groter zijn dan de uitstoot die vuurwerk nu geeft. Zo een 0,4% van de totale jaarlijkse uitstoot fijnstof dacht ik? Vele mensen gaan met een slok op achter het stuur. Hoeveel leed gaat dat opleveren? Het leed bij huisdieren valt ook in te perken als niet elk baasje die zielige beestjes blijft troosten waardoor ze denken dat die baasjes ook bang zijn. Ik heb zelf genoeg ervaring met huisdieren om dit te weten. Onze huisdieren waren namelijk geen van allen bang voor wat knallen. Nee laat de nuchtere Hollander maar lekker zelf knallen met oud & nieuw. Zoals dat al jaren gaat. Net als deze discussie trouwens. Die komt ook ieder jaar terug. En de uitkomst blijft voor ons vuurwerkliefhebbers altijd hetzelfde. De ondeskundige, alles roepende, populistische, mediageile zeiksnorren in dit land worden gehoord door de media (lees sensatie zoekende leedvermakers) en alle feiten worden onder het tapijt gemoffeld..

Maar gezien de reacties vergeet iedereen echter wel dat de schade zowel letsel als materieel, veroorzaakt door vuurwerk, legaal of niet, zeer zwaar op de slachtoffers en de maatschappij drukt ongeacht het plezier dat sommige mensen schijnen te hebben. Plezier dat vaak niet gedeeld wordt door omstanders, omwonenden. De schade achteraf vergeet men maar voor het gemak.

64% van de stemming op deze site vindt ineens dat consumentenvuurwerk verboden moet worden, waarschijnlijk met de vuurwerk media sensatie uit Terneuzen in gedachten. Maar, het ging om illegaal vuurwerk uit Polen of zoiets wat men illegaal online kan bestellen. Wat heeft het dan toch voor zin om legaal consumenten vuurwerk te verbieden? Dat is net zoiets als alle fietsen verbieden omdat er iemand een opgevoerde brommer illegaal heeft ingevoerd. Maar ja, er is onrust, dus moet er maar met de botte bijl, om wat kwajongensstreeken met rotjes.

Niet zeuren. Open grenzen zijn goed voor handel en economie, ongeacht wat, hoe of met wie, maar dat is de EU. We kunnen niet meer zonder, zeggen de politici.

Handig! Nu weet dus iedereen dat zwaar en illegaal vuurwerk uit Polen via internet makkelijk te verkrijgen is! Wat gaat daar aan gedaan worden?