- advertentie -

OM eist twee jaar cel en tbs in ontuchtzaak Westkapelle

OM eist twee jaar cel en tbs in ontuchtzaak Westkapelle

MIDDELBURG – Het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel tegen de 60-jarige verdachte in de Westkapelse ontuchtzaak. De man wordt verdacht van ontucht met zeven minderjarige jongens in de periode 1993 tot en met 2011. Het misbruik zou in en rond Westkapelle hebben plaatsgevonden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Volgens het OM is naast de celstraf tbs met dwangverpleging belangrijk om de man te helpen zijn 'seksuele stoornis' te overwinnen. De lange lijst van tientallen slachtoffers die justitie heeft opgesteld geeft volgens de officier van justitie een goed beeld van de omvang en ernst van de zaak.

Aantrekkingskracht
De 60-jarige verdachte verklaarde, precies een jaar nadat hij werd opgepakt, voor de rechtbank een 'onbeschrijfelijke aantrekkingskracht tot puberjongens' te hebben. Jongens tussen de 12 en 16 jaar oud werden door verdachte getrakteerd op kratten bier, frisdrank, snacks en geld in ruil voor seksuele handelingen.

Betast
Orale seks en het betasten van de geslachtsdelen behoorden tot de gebruikelijke rituelen. Volgens de verdachte heeft hij sinds het einde van de jaren zestig tientallen jongens betast en bevredigd. "Alleen als de jongens het zelf wilde, anders deed ik het niet", aldus de man.

Bewust
Volgens de officier van justitie heeft de man misbruik gemaakt van zijn overwicht als volwassene. "Hij had een slim en bewust plan om de jongeren te verleiden. Als de jongeren niet wilde, bood de verdachte meer om toch de daad bij het woord te kunnen voegen", aldus de officier.

Ongestoord
Op de vraag van één van de rechters hoe het kan dat de man al die jaren ongestoord zijn gang kon gaan reageert de verdachte: "Het hele dorp wist er van, maar nooit is een vader of moeder naar mij toe gekomen om te praten."

Bureau
Volgens de advocaat van de verdachte wisten ook justitie en politie al geruime tijd wie de verdachte was. De verdachte moest volgens zijn zegsman al in een vroeg stadium naar het bureau komen, maar kon hij na een kort gesprek alweer gaan. Volgens de officier van justitie wilden politie en justitie eerder ingrijpen, maar konden ze niets doen zonder aangifte.

Advies
Psychologen verklaarden in de rechtbank dat de kans op herhaling groot is. Volgens de psychologen lijdt de verdachte aan seksuele stoornis en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Zelf zegt de verdachte dat hij hulp wil. "Ik wil geholpen worden, heel graag. Daarom speel ik open kaart", verklaarde hij.

Afgetapt
De officier van justitie heeft verklaard dat de politie de telefoon van de verdachte heeft afgetapt. Daaruit kwam een lijst van zo'n tien slachtoffers naar voren. In een boekje van de verdacht stonden 93 namen van sekscontacten, maar wanneer alle verjaarde zaken zouden worden meegerekend, zou het volgens het OM in totaal zelfs kunnen gaan om zo'n 100 tot 250 slachtoffers.

Oproep
Het openbaar ministerie heeft in het begin van dit jaar nog een oproep gedaan aan de slachtoffers om zich te melden bij de politie. Geen van de slachtoffers heeft zich daarna gemeld, het bleef bij de drie slachtoffers die eerder al aangifte hadden gedaan.


Aangifte
Het Openbaar Ministerie zoekt bij deze rechtszaak de grens op door de verdachte ook te vervolgen voor gevallen waarvan geen aangifte is gedaan. Er zijn drie personen die aangifte hebben gedaan, maar het Openbaar Ministerie wil proberen de man voor meer zaken veroordeeld te krijgen, omdat het OM denkt dat de man veel meer slachtoffers heeft gemaakt.

Persbericht
Het OM bracht enkele maanden geleden een persbericht naar buiten waarin werd gesproken over ruim honderd slachtoffers. Dat aantal was gebaseerd op een verklaring van de verdachte tijdens een verhoor. De advocaat van de verdachte heeft nu in de rechtbank gezegd dat het OM daarmee een pijnlijke fout heeft gemaakt. Dat persbericht heeft volgens hem voor veel leed gezorgd.

Dossier
In een dossier over de ontuchtzaak op onze website zijn alle berichten in één overzicht nog eens terug te lezen. Ook alle audio- en videofragmenten zijn hierin terug te vinden.

laatste keer aangepast:
do 06-09-2012, 20:02


regio:
Walcheren
delen:
luister fragment: 

Verslaggever Coen Theuwis over de ontuchtzaak Westkapelle

Officier van Justitie over ontuchtzaak Westkapelle

Rechtbanktekening verdachte Westkapelle

Reacties

Er had inderdaad eerder ingegrepen kunnen worden, als eerdere slachtoffers aangifte hadden gedaan. Ze hebben dat niet achterwege gelaten, omdat het wel niet zo erg zal zijn geweest, zoals hieronder werd gesuggereerd, maar omdat de slachtoffers een misplaatst gevoel van eigen verantwoordelijkheid/eigen schuld hebben: zij hebben er toch immers geld voor aangenomen en zijn - in sommige gevallen - toch ook weer teruggegaan om het nog eens te laten gebeuren? Juist door het geven van geld etc. en aandacht heeft W de slachtoffers aangezet tot het overschrijden van hun grenzen. Wie gelooft dat de slachtoffers van deze man de handelingen ook hadden verricht als de man hen niet had benaderd en hen niet met allerlei spullen en geld had beloond? En wie gelooft dat deze jongens als ze thuiskwamen, gewoon aan hun ouders vertelden wat er was gebeurd? Ik durf te beweren dat een heel groot deel van de ouders niet wist dat het ook met hun kind gebeurde. Elke jonge jongen is door zijn ouders wel gewaarschuwd en dan ga je als kind thuis niet vertellen dat je het toch hebt laten overhalen tot bepaalde handelingen in ruil voor geld. Nu nog aangiftge doen is dus ook niet aantrekkelijk, want dan komen ouders en medebewoners immers precies te weten wat voor contact je met W. hebt gehad. In Westkapelle wonen, net als in de rest van Nederland, gewoon ouders die veel van hun kinderen houden en hen zéker niet met hun medeweten laten misbruiken. Echt de grootste onzin die toch steeds weer naar voren komt. En nee, Westkapelle is geen gereformeerd bolwerk, zoals ook wel lijkt te worden gedacht. Slechts een procentueel klein deel van de bevolking behoort tot de strenge geloofsgemeenschap waartoe de dader behoort/behoorde. Dat iedereen het wist, maar dat nooit werd ingegrepen is ook niet waar. Verdachte is al twee keer eerder veroordeeld, dus er zijn zeker aangiftes geweest.

Waarom hebben tot nu toe, behalve een paar ouders met dollartekens, de jongens geen aangifte gedaan? Omdat het zo erg niet is. Wij maken er een probleem van, wij stellen een leeftijd. de man heeft niets bijzonders gedaan. Er zijn duizenden van deze mannen en ook vrouwen. Die zijn bang er voor uit te komen, omdat het een leeftijd heeft, omdat het woord pedofiel dan komt. Wij willen altijd het braafste jongetje van de klas zijn, wij Nederlaners. Kijk maar eens naar andere landen. Dát gaat daar onder dwang en dát is niet goed. Hier ging het nooit onder dwang. Laat gaan die man.

En dan istie liever pedo dan homo omdat dat in Gereformeerd Westkapelle niet bestaat. Dus Pedo mag wel, en Homo mag niet. Dat gedoe en gemep met de bijbel, het slaat nergens op, daar istie niet voor gemaakt. En dan het tarief he? Een tientje de centimeter kregen de jongens en ze konden weer uitgaan, en onze dader had weer een goede avond met een happy end.

De koffie staat overigens altijd klaar in een café of restaurant, pas op dat je niet aangesproken wordt door een verkrachter of een potloodventer! Je weet immers nooit.

Dus de politie heeft toch zomaar de telefoon afgetapt. (zouden ze eerst niet doen) Stelletje. Sterkte ook aan WKP, jullie zullen wel weer een hoop stront over je heen krijgen van mensen die het zogenaamd allemaal beter weten.

Heel Westkapelle is schuldig, om het allemaal door te laten gaan, niks zeggen hoor, die man vindt het prettig, kom op zeg, dien een aanklacht in, jullie kinderen zijn voor hun verdere leven zwaar verminkt!

Krijgen we nu weer al die reactie dat de inwoners van Westkapelle mede schuldig zijn? Mensen, dat is grote onzin. Ouders deden er juist alles aan om hun kinderen te beschermen door ze er op te wijzen deze man te vermijden. Hiernaast is er in de jaren 80 al aangifte gedaan, dus er was geen sprake van struisvogelpolitiek. Er was juist een mate van onbegrip dat deze man niet veroordeeld werd, mensen dachten dat het daarom juist wel mee viel met hem. Natuurlijk wordt niet direct de confrontatie aangegaan door de pedofiel zelf te benaderen als het niet helemaal zeker is hij daadwerkelijk ontucht pleegde. '1 keer aan mijn kinders en hij zal het niet meer navertellen': dat is ook wat alle ouders zeggen, echter niemand wist of hij daadwerkelijk aan kinderen zat.

het is natuurlijk nooit goed te praten wat deze man heeft gedaan maar aangezien de vele mensen in het dorp die de nu schouderophalend reageren tja we wisten wel dat hij zich aangetrokken voelde tot jonge jongens en wel eens wat deed maar ach???. en dan de slachtoffers die zich hebben stil gehouden uit schaamte of angst vergeet niet dat door jullie stilzwijgen deze man hiermee kon doorgaan. dus slachtoffers en doprsgenoten steek de hand in eigen boezem en geef ondanks schade en schande toe dat de hele dorpsgemeenschap hier mede schuldig aan is geweest

Die smeerlap weg laten rotten in een cel. De ouders in Westkapelle zijn net zo schuldig als die smeerlap. Iedereen in Westkapelle deed niks en dronken rustig een bierje met hem in de kroeg. Ik snap daar echt helemaal niks van. Laat God los en geef om je kinderen, je dierbaarste bezit toch? Voor mij staan mijn kinderen en vrouw boven God. 1 keer aan mijn kinders zitten en hij kan het niet meer navertellen.

Hier wordt gesuggereerd dat God dit wil, deze smerigheid? Nee, God heeft juist zulke mooie wetten gegeven die uw kinderen en vrouw beschermen als ze nageleefd werden. De aarde zou er gezonder uit zien. Maar helaas wil de mens zich daar niet aan houden. Wat jammer!

Wat weet je 't allemaal weer goed, opschepper!

Terecht dat deze jongens een forse schadevergoeding eisen. Het is een afschuwelijke gedachte dat een volwassen, getrouwde man, zoveel schade kan aanrichten. Inderdaad, opsluiten en nooit meer vrijlaten. In mijn omgeving is er in de jaren 1993-1998 (plm) ook zoiets gebeurd, zij het dan op kleinere schaal. (ook met minderjarige puberjongens) Enkele jaren geleden kwam het aan het licht. Maar de zaak was te lang geleden, met als gevolg dat de dader 'gewoon' vrij rond kan lopen. Let wel: de slachtoffers, ook de slachtoffers van de Westkapellse zaak, hebben hun verdere leven een kruis te dragen! En het erge is dat de dader vaak de slachtoffer-rol 'speelt'. Dat zie je ook in deze zaak. Vreselijk!

Opsluiten tot zijn 100 ste verjaardag die viespeuk .

Hij mag niet vrij komen, hij is misschien een pedo en ik vind dat hij heel lang de bak in moet. Kom op ouders, ga eerder naar de politie omdat die kids bang zijn voor wat er is gebeurd. Die 60-jarige man mag opgesloten worden.