- advertentie -

Honderden Polen in kerk Kwadendamme

Honderden Polen in kerk Kwadendamme

KWADENDAMME - Honderden Poolse fruitplukkers die deze weken aan het werk zijn in Zeeland, kwamen zondag naar de fruitplukviering in de katholieke kerk in Kwadendamme.


Ieder jaar wordt voor de Poolse fruitplukkers een kerkdienst in hun eigen taal gehouden. De parochie noemt de speciale kerkdienst 'een gebaar van gastvrijheid en ontmoeting naar de mensen die een aantal weken hier werkzaam zijn'.

Tiende keer
Al voor de tiende keer wordt in deze kerk een fruitplukviering gehouden, speciaal bedoeld voor Poolse fruitplukker. Ook vorig jaar zat de kerk met 550 mensen helemaal vol.

Gregoriaans
Een Poolse priester is speciaal voor deze dienst naar Kwadendamme gekomen. Er zijn lezingen in het Nederlands en in het Pools. Een koor uit België zingt in het Latijn / Gregoriaans. Dat is voor veel katholieken te volgen.

Niet alleen Polen
Bij de dienst waren niet alleen Polen aanwezig, ook katholieken uit het dorp en mensen uit de omgeving die werken in de fruitteelt-sector zaten in de kerkbanken. Onder hen waren dus ook de bazen van de Poolse fruitplukkers.

Prettig
Uitzendbureau AB Zeeland is mede-organisator. Het uitzendbureau hoopt met deze kerkdienst dat de Poolse plukkers zich prettig voelen deze weken in Nederland.
laatste keer aangepast:
ma 17-09-2012, 11:44


regio:
Bevelanden
delen:
luister fragment: 

Honderden Polen in kerk Kwadendamme

Poolse fruitplukviering in kerk Kwadendamme

Reacties

En ondertussen zit er een half miljoen werklozen dit bericht te lezen met vraagtekens...

Polen die nakomen wat wijverzuimen... Kunt u mij dan ook uitleggen waarom het mijn baan heeft gekost na 10 jaar? Bij een bedrijf waar ik het prima naar me zin had? Voor mij zijn er twee Polen voor in de plaats gekomen. Oftewel Polen zijn goedkoper en in plaats van 1 hardwerkende Hollandse. Kunnen we ook 2 Polen aan nemen... De Polen lekker aan het werk en ik mag het uitzoeken hoe ik weer aan werk kom.

Prachtig? Eerst waren het de Nederlanders die plukten, toen werd het merendeel overgenomen door de Portugezen, maar die werkten nog met de Nederlanders en toen werd er tegen de Portugezen verteld dat ze niet terug hoefden te komen omdat de Polen alles inpikten, alleen omdat zij het voor nog minder doen.

Is zeker mooi wat ze doen voor die Polen, alleen ze mogen voor de eigen bevolking ook wel iets meer doen die worden heel vaak vergeten...

Prachtig initiatief. 550, vaak ondergewaardeerde, Polen die nakomen wat wij verzuimen. Chapeau.