- advertentie -

'Veel Zeeuwse schoolfeesten alcoholvrij'

'Veel Zeeuwse schoolfeesten alcoholvrij'

OOST-SOUBURG - In Zeeland wordt op 21 procent van de middelbare scholen bij schoolfeesten alcohol geserveerd aan leerlingen van 16 jaar of ouder. Landelijk ligt dat percentage een stuk hoger, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid. 56 procent van de Nederlandse scholen serveert alcohol bij schoolfeesten.


Volgens het campagneteam van het Zeeuwse jeugd- en alcoholproject 'Laat ze niet (ver)zuipen!' zijn de cijfers hoopgevend, maar is er nog veel ruimte voor verbetering. Zo geeft bijna één op de zes ondervraagde Zeeuwse scholieren aan wel eens alcohol te drinken onder schooltijd. Wel is dat percentage, 17 procent, wat lager dan het landelijke gemiddelde, 21 procent.

Keurmerk
Scholen kunnen bij het project 'Laat ze niet (ver)zuipen!' het keurmerk 'De Alcoholvrije School' krijgen. Twaalf van de 27 Zeeuwse scholen heeft aangegeven dat keurmerk te willen. Dan moet er onder meer met een blaastest worden gecontroleerd of leerlingen niet van tevoren indrinken voor aanvang van het schoolfeest.

Voorbeeldfunctie
Volgens projectleider Mischa Laeven is vooral het wijntje van de docenten zelf regelmatig de bottleneck. "Wij vinden het belangrijk dat docenten in het bijzijn van de leerlingen geen alcohol drinken, vanwege de voorbeeldfunctie van de docenten. Veel scholen blijken het moeilijk te vinden om aan dat criterium te voldoen."
laatste keer aangepast:
di 18-09-2012, 13:28


delen:
luister fragment: 

Veel Zeeuwse schoolfeesten alcoholvrij

Reacties

Zelf nooit jong geweest zeker. Hier gaat ook op alles met mate. roken ook maar niet en ook geen muziek etc . zo lust ik er nog wel eén , zal dan ook wel gezellig schoolfeestje worden. oh en de tv ook uit.

Komen jullie daar nu pas mee?! Dat had veel eerder moeten gebeuren.

Onze zoon zit op een school waar ze een blaastest moeten doen, voordat ze de school binnengaan met een schoolfeest. Iets gedronken, kun je terug naar huis. Geweldige regeling.

Dan moet je maar niet voor de klas willen staan! Daar hoort nl ook bij dat je zo nu en dan toezichthouder bent tijdens een schoolfeest en als je dan in die paar uurtjes zonodig aan de wijn moet...

En de leerlingen volgen het goede voorbeeld!

Haha, volgens mij klopt er iets niet....docenten hebben een voorbeeldfunctie en daarom is het belangrijk dat ze in het bijzijn van leerlingen alcohol drinken?