- advertentie -

Nog geen bestemming voor AZC Goes

Nog geen bestemming voor AZC Goes

GOES - Er is nog geen nieuwe bestemming voor het asielzoekerscentrum in Goes dat volgend jaar april de deuren sluit. Dat zegt Martijn van de Kolwijk van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).


Het centrum aan de Albert Plesmanweg gaat dicht omdat het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt sterk is gedaald en de procedures om een verblijfsvergunning te krijgen, zijn versneld. Het COA heeft voor het schrappen van het AZC in Goes gekozen omdat dit pand relatief duur is.

Reacties
Uit de reacties op de website blijkt dat veel mensen zich opwinden over het gebouw dat er pas sinds maart vorig jaar staat. Zo schrijft Marjomi 'Een nieuw gebouw en het staat net 2 jaar. Dat noem ik pas geld weg gooien, dit is al de tweede keer dat een asielzoekerscentrum in Goes gesloten wordt, lijkt me dat een derde keer niet gebeurd, hoezo onze belasting centen over de balk gooien en wij maar betalen?'. Ook Marco is niet blij met de beslissing: 'Schandalig dat er zo met het belastinggeld wordt omgegaan, dit kost 'ons' inderdaad weer miljoenen in deze crisistijd, terwijl we al zoveel moeten bezuinigen!'

Gebouw
Het COA is eigenaar van het gebouw. De grond is van de gemeente. Martijn van de Kolwijk: 'Het gebouw is vorig jaar geopend met de verwachting van 21.000 asielzoekers per jaar. Dat zijn er nu nog maar 13.000. Gisteren is pas het besluit over de sluiting gevallen. We gaan nu kijken wat we met het gebouw kunnen doen. Iemand die interesse heeft, kan zich melden.'

Ontslagen
Het asielzoekerscentrum werd in maart 2011 officieel geopend door minister Leers van Immigratie en Asielzaken. Met de sluiting gaat twaalf banen verloren. Het COA probeert de mensen die hun werk nu kwijtraken ter herplaatsen. In totaal sluit het COA vier AZC's in Nederland. Dat betekent een verlies van 135 banen.

Bewoners
Het centrum biedt onderdak aan 300 bewoners. In het komende half jaar, voordat het centrum dicht gaat, zal een deel van de bewoners een verblijfsvergunning krijgen en zich vestigen in de gemeente Goes. Een ander deel keert terug naar het land van herkomst en een kleine groep is nog in afwachting van hun procedure en wordt naar een centrum elders in het land overgeplaatst.

laatste keer aangepast:
wo 19-09-2012, 16:40


regio:
Bevelanden
delen:
luister fragment: 

Burgemeester Verhulst van Goes over het sluiten van het AZC

AZC Goes

Reacties

Ik weet wel dat ik niet met die mensen wil ruilen, een smart-phone is vaak het enige wat ze hebben.

Ben met Liza eens, maak er woonruimte van voor jongeren die hulp nodig hebben, zelfstandig te wonen. Het is mooie locatie en er is gelijk werk voor de mensen die nu hun baan kwijt zijn bij azc, want die kunnen nu als een soort buddy aan het werk. En jullie gemeente en overheid, doe nog eens wat goeds voor ons eigen mensen. Geen Polen of iets er in, maar gebruik het voor onze eigen toekomstige jeugd.

Snap niet dat er zo met geld gesmeten word, en maar roepen, bezuinigen,bezuinigen, en nog eens bezuinigen. Maak er een mooi wooncomplex van zou ik zeggen, volgens bronnen zijn er hele lange wachtlijsten voor woning-zoekers. En wel met een "normale" huur!

In ieder geval een woningsituatie met sociale insteek... Werknemers uit Polen hebben een goed inkomen, zij kunnen op de reguliere huurmarkt terrecht.

Ben met Liza eens, maak er woonruimte van voor jongeren die hulp nodig hebben zelfstandig te wonen. Het is mooi locatie en er is gelijk werk voor de mensen die nu hun baan kwijt zijn bij AZC want die kunnen nu als een soort buddy aan het werk. En jullie gemeente en overheid doen nog eens wat goeds voor ons eigen mensen. Geen Polen of iets er in maar gebruik het voor ons eigen toekomstige jeugd.

Huisvesting voor MOE-landers of voor Foyer de Jeunesse (i.p.v. die mensonterende en waarschijnlijk ook nog gevaarlijke containers aan de Westhavendijk.)

Schandalig dat dit kan, maar ja het is een zootje bij het AOC. Kijk maar wat die vorige directrice heeft uitgespookt. Zelf een enorm salaris en auto's met chauffer etc. Dat dit allemaal maar kan is onbegrijpelijk. Het spul staat amper 2 jaar in Goes en gaat weer dicht (terecht overigens). Als je kijkt hoe deze asielzoekers er bij lopen met de mooiste kleding en nieuwste Iphones etc. Het kan allemaal en wij maar bezuinigen!!!

Mensen denken alleen maar aan geld, maar wat betekend dit voor de mensen die er wonen? Die zijn afhankelijk van de grillen van het COA. Waar komen ze nu weer terecht? En de kinderen moeten weer naar een andere school. Een mobiele telefoon is vaak de enige manier om contact te houden met familie. Het is echt geen luxe om daar te wonen.

Zet er dan ook een kroeg bij. Anders zit dat zooitje ook weer in het centrum.

Misschien de nieuwe foyer de Jeunesse. Die containers aan het kanaal voor opvang van jongeren is toch een aanfluiting. Zou niet willen dat mijn kind daar zat.

Arbeidsimmigranten, of sociale woningen voor mensen die een duur huur huis niet kunnen betalen, aangezien er binnenkort waarschijnlijk veel mensen op straat komen te staan omdat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Als je daar woont hou je in ieder geval geld over, dat is zeker. Ik zie Somaliërs in de Jumbo met dure smart-phones boodschappen doen, ik heb geen budget voor zo'n dure telefoon, en ik werk 40 uur per week en betaal belasting ;((

Maak hier woningen van, komt er ten minste nog geld terug.

Maak er snel "een Polenhotel" van!