- advertentie -

IAEA: centrale Borssele voldoet aan eisen

IAEA: centrale Borssele voldoet aan eisen

BORSSELE - De beveiliging van de kerncentrale bij Borssele voldoet aan alle eisen. Dat concludeert het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) na een uitgebreid onderzoek naar de nucleaire installaties in Nederland.

Medewerkers van het agentschap hebben de kerncentrale in de periode van 2005 tot dit jaar vier keer bezocht. Nederland is het eerste West-Europese land waar de IAEA de complete reeks aan inspectiebezoeken heeft voltooid. Ook NRG Petten en de onderzoeksreactor in Delft voldoen volgens het agentschap aan de eisen.

Veiligheid
Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken is blij met de uitkomst. "Nederland voldoet aan de bestaande eisen en werkt aan verdere invoering van de nieuwste eisen als het gaat om beveiliging", schrijft Verhage in een brief aan de Tweede Kamer. "Veiligheid bij kerncentrales moet vooropstaan."

Aanbeveling
Het atoomagentschap beveelt wel aan om de nieuwste internationale beveiligingsvoorschriften ook in de Nederlandse wet- en regelgeving op te
nemen.

laatste keer aangepast:
do 20-09-2012, 12:01


regio:
Bevelanden
delen:
luister fragment: 

IAEA: Beveiliging kerncentrale Borssele in orde

Rijnmond gaat risicovolle bedrijven controleren

Reacties

Lees ik dat nu goed? Nederlandse wet- en regelgeving wijkt af van de internationale beveiligingsvoorschriften? Het lijkt wel stiften! We verzinnen gewoon onze eigen spelregels, lekker veilig!

Wat is veilig? Ook in Belgie waren alle strestesten zeer goed. De controles uitgevoert door OSART, FANK en andere instanties warer perfect in orde, tot de robot metingen ging doen op de reactorkuip in DOEL 3 en Tihange 2 en de gebreken boven kwamen. (Metingen die in Belgie om de tien jaar verplicht diennen te gebeuren). Dus hoe kan men in Nederland dan verklaren dat de kerncentrale in Borssele veilig is, als er nog nooit metingen uitgevoerd zijn op de reactorkuip zelf. Na alle voorvallen van de laatste tijd en dit niet alleen in Belgie zou ik het zekere voor het onzekere nemen en inspectie laten uitvoeren voor dat ik zou verklaren dat alles veilig is, en stilletjes hoop dat er niets is en zal of kan gebeuren.

Mooi, dan kunnen we morgen verder met de voorbereidingen voor de volgende centrale. Goed voor de kennis (die er is en nog verder uitgebouwd kan worden), goed voor de werkgelegenheid en goed voor de positie van ons mooie Zeeland. Ik kan niet wachten tot er eindelijk weer eens durf getoond wordt.