- advertentie -

PvZ wil Westerschelde in nieuwe regeerakkoord

PvZ wil Westerschelde in nieuwe regeerakkoord

OOST-SOUBURG - De Partij voor Zeeland vindt toekomstige verdieping van de Westerschelde ongewenst en wil daarover een passage in het nieuwe regeerakkoord laten opnemen.

Statenlid Johan Robesin van de PvZ kondigt aan dat hij hierover komende week een brief stuurt naar demissionair premier Mark Rutte.

Zeeuws Diep

Aanleiding voor Robesin zijn uitspraken van de Antwerpse havenwethouder Marc van Peel in het radioprogramma Zeeuws Diep van Omroep Zeeland. Van Peel zei daarin zaterdag dat er binnen enkele jaren maatregelen nodig zijn om - zoals hij het zei - ''de nautische toegankelijkheid'' van Antwerpen te waarborgen.

Hedwigepolder

Robesin: ,,Het is nu wel heel erg duidelijk dat de Vlamingen niet de Hedwigepolder onder zout water willen zetten vanwege het natuurbelang, zoals vastgelegd in de Scheldeverdragen. Daar gaat het helemaal niet om. Zij zijn buitengewoon beducht voor nieuwe juridische acties van de natuurbeweging als Antwerpen een nieuwe verdieping van de Westerschelde aan de orde gaat stellen.”

Arrogant

Volgens de PvZ-voorman neemt havenwethouder Van Peel een arrogante en kwetsende houding aan. ,,Hij zet de verhoudingen op scherp zet en toont geen enkele bereidheid om daadwerkelijk rekening te houden met wat er in Zeeland leeft.”

laatste keer aangepast:
di 25-09-2012, 16:45


delen:

Reacties

Nu blijkt zelfs dat de natuur/milieu-organisaties niet alleen in Nederland regeren, maar dat ze zelfs invloed hebben op Belgische bestuurders en havenbaronnen. Ze hebben menig bestuurder op het verkeerde been gezet met hun stelling dat er natuurverderf samenhangt met uitdieping van de Westerschelde. Onlangs was nog te lezen dat er behoorlijk wat meer zeehonden geteld zijn in de Westerschelde. Als er meer zeehonden zitten, wil dat zeggen dat er voedsel voor die beesten aanwezig is, dus meer vis zit in de Schelde. Wanneer er meer vis zit, is de flora en fauna van de Schelde zeker niet achteruit gegaan door verdieping. Sterker nog, het water zal eerder ververst worden door de stroming die is toegenomen. De Belgische bestuurders gaan mooi meeliften op die stelling van de natuurbewegingen om droge voeten te houden in Antwerpen en dieper België in. Daarnaast zal er door eb en vloed een soort bezinkvijver op Nederlands grondgebied ontstaan en het in België eventueel vervuilde water niet geheel terug opgestuwd worden richting Antwerpen.

"Robesin wil iets in het regeerakkoord laten opnemen"? Heeft die iets te willen dan? Zit ie aan tafel bij vriend Mark? Maar dan nog: of het nu in een akoord staat of niet, dat maakt toch niet uit voor deze meneer? Verdragen, afspraken, akkoorden, is dat niet allemaal één pot "nat" (oe, nat!) voor hem? In de zin van "daar hoe ik me toch niet aan te houden?

Ik denk dat we in Nederland genoeg hebben gedaan voor de Antwerpse haven, als we nu eens eindelijk voet bij stuk houden, misschien houdt dan de arrogantie van de "Havenbaronnen" eindelijk eens op! Ze vergeten voor het gemak dat als Nederland zegt dat er geen schepen meer naar Antwerpen door de Westerschelde mogen dat ze dan nergens meer zijn!

Laat de Belgen hun eigen kanaal Antwerpen-Zeebrugge graven. Hebben wij toch ook ooit gedaan met de Nieuwe Waterweg. Goed voor hun werkgelegenheid en economie en wij behouden onze mooie Westerschelde met omgeving.

Laat ze een deel van Vlaanderen onder water zetten zo vanaf Antwerpen tot aan Knokke. Hebben ze genoeg plaats voor uitbreiding voor die onnodige en lastige Antwerpse haven. Zeebrugge kun je ook uitbreiden voor grote schepen en ligt dichter aan de Noordzee. PvZ ga zo door en laat ze vooral ook in Den Haag wakker worden.

Deze keer ben ik met Robesin eens. Politici wodt nu eindelijk eens wakker en donder eigen belang en partij belang over boord. Het is al jaren duidelijk dat men in België (Antwerpen) steeds meer willen hebben ten koste van ons Zeeland. Steek de koppen bij elkaar en ga als 1 blok tegen Antwerpen staan. Geen ontpoldering geen verdieping meer. Als we niet optreden ligt Zeeuws-Vlaanderen voor we het beseffen, als een schiereiland tussen de Schelde en de havens van Antwerpen.

De PvZ is nog de enige die de Hedwige aan de kaak stelt! Niks populistisch! Ga zo door Johan!

Waar blijven nou toch al die andere partijen in onze ( ??? ) Provinciale Staten? Als je tracht te verwoorden wat er bij het " volk " leeft, ben je niet populistisch ( Jaap ) , dan ben je volgens mij democratisch bezig . En...Van Peel wil te veel. Nu de Hedwige, daarna 't nu al door de Belgische lozingen vervuilde Saeftinghe. Guus Langeraert, Oostburg

Wie neemt zo'n populistische partij als de PvZ nu serieus? Ik hoop dat de bakens nu definitief zijn verzet naar de constructieve partijen. Dit geneuzel is nu echt iedereen zat! Geen aandacht meer aan schenken.

Misschien moeten ze de landkaart er eens bij pakken. Zeker als er gesproken wordt over nautische toegankelijkheid. What about uitbreiding van de haven van Antwerpen? Richting Doel / Hedwige? Politici wordt wakker!

De heer Robinsin heeft dit 100% goed verwoord en ben het hier volledig mee eens. Ik erger mij al heel lang aan de uitspraken van de heer Peel.

Belgen denken in het algemeen alleen maar aan zichzelf. Deze meneer Van Peel is maximaal toebedeeld met deze eigenschappen om alleen maar aan zichzelf te denken.

Het filmpje van afgelopen week toonde heel nadrukkelijk de arrogantie van dhr. van Peel en zijn minachting voor Nederland. Laat ze het lekker zelf uitzoeken. Laten ze Zeebrugge maar toegankelijker maken. Dan zijn ze ook niet meer afhankelijk van het wel of niet uitdiepen van de Westerschelde.