- advertentie -

Delta: ettelijke miljoenen tegoed van Thermphos

Delta: ettelijke miljoenen tegoed van Thermphos

MIDDELBURG - Energiebedrijf Delta heeft nog ettelijke miljoenen tegoed van fosforfabriek Thermphos. Dat heeft het energiebedrijf dinsdagmiddag bekendgemaakt.


Volgens een woordvoerder van Delta zijn er op dit moment gesprekken gaande tussen de bewindvoerders van Thermphos en een vertegenwoordiging van Delta over de betaling van de schuld.

Scherp
Delta zegt weinig meer voor het fosforbedrijf te kunnen betekenen. Het energiebedrijf zegt al scherpe prijzen voor Thermphos te berekenen en vindt in tijden van recessie een schuld van een paar miljoen ook niet niks.

Uitstel
Maandag werd bekend dat Thermphos uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. De fosforproducent uit Vlissingen-Oost wil zo meer tijd krijgen om financieel orde op zaken te stellen.

Schuldeiser
Drie curatoren zijn aangesteld om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. Delta is één van de grote schuldeisers van Thermphos met wie komende tijd gesprekken worden gevoerd over de financiële situatie.

Afgesloten
Delta laat weten dat de stroom voor Thermphos vooralsnog niet wordt afgesloten, maar kan dit voor de toekomst nog niet volledig uitsluiten.

Speculaties
Volgens een woordvoerder van Thermphos is zorgvuldige belangenbehartiging richting de leveranciers voor Thermphos altijd belangrijk geweest en in deze bijzondere situatie des te meer. Om die reden voelt Thermphos er niets voor om mee te doen aan speculaties door klantinformatie openlijk met de pers te bespreken.

Belangen
"Als het gaat over het betalingsregime en de betalingstermijnen is sprake van een zorgvuldige belangenafweging door Thermphos en haar bewindvoerders", aldus de woordvoerder.

Onder druk
Volgens de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) staat de toekomst van de Zeeuwse industrie onder druk. Volgens Wies Saman, secretaris van de BZW, voert vooral het handhavingsbeleid van de provincie op de milieuvergunningen de druk op, niet alleen bij Thermphos, maar ook bij chemieconcern Dow in Terneuzen.

Bekijk ook het Omroep Zeeland-dossier Thermphos
laatste keer aangepast:
wo 26-09-2012, 11:21


regio:
Walcheren
delen:

Reacties

Wat een walgelijke reacties van vakman, Marcel en B. op mijn voorstel om in Zeeland grootschalig in te zetten op duurzame productie en verwerking daarvan. Hieruit blijkt maar weer dat tegenwoordig veel mensen voornamelijk vanuit de onderbuik van alles roepen zonder verder na te denken en niet kunnen onderbouwen wat zij zeggen. De één beweert dat je met duurzame bedrijven geen geld kunt verdienen, wat natuurlijk complete onzin is. In andere landen kan dat ook uitstekend, maar in ons conservatieve landje wordt altijd alleen maar aan geld gedacht, ten koste van al het andere. Een ander wenst mij allerlei giftige stoffen toe in mijn tuintje.... Juist milieuvervuilend en natuurvernietigend handelen van de mensen levert ons allemaal schade op. Schade die niet meer te herstellen valt. En waar alle leven op aarde de dupe van zal worden als we niet anders gaan handelen. Ook met het oog op onze kinderen kunnen we daar niet langer mee doorgaan. Het is kortzichtig en bekrompen door te denken dat arbeid en milieu met elkaar in strijd zijn. Mijn voorstel levert juist banen op, maar wel op een schone en milieuvriendelijke manier. Door arbeid en bedrijven te creëren die tevens goed voor het milieu zijn en voor de gezondheid van de bewoners van Zeeland krijgen we een win-win-situatie. Uiteindelijk wordt iedereen daar beter van. Dus laten we in Zeeland grootschalig inzetten op gezonde, duurzame landbouw en verwerking.

Jeroen zegt "Hieruit blijkt maar weer dat tegenwoordig veel mensen voornamelijk vanuit de onderbuik van alles roepen zonder verder na te denken en niet kunnen onderbouwen wat zij zeggen" zoals ik opmaak uit jouw relaas heb jij dus absoluut geen kennis van zaken omtrent Thermphos, en het enige wat jij wil is dat het sluit en dat de mensen om een uitkering kunnen. Ten eerste, het cradle-to-cradle verwerken tot fosfor is goed voor het milieu (winning uit slib en mest) en zal minder vervuiling met zich meebrengen omdat er een filter installatie geïnstalleerd word. Wie roept er nou vanuit zijn onderbuik, en wie kan er hier niet onderbouwen? Jij blijft maar hameren op duurzame biologische landbouw... Maar waarom geen veeteelt? Jij vind zeker dat mest stinkt? Daarom mag jij van mij die rook over jou tuintje hebben. Moet trouwens wel een flinke tuin zijn als je 450 ex werknemers van Thermphos uit de uitkeringen wil houden. Kom onderbouw jou jouw verhaal eens, ik daag je uit. Welke lokatie had je in gedachte, welke producten ga je telen? Shoot zou ik zeggen.

Thermphos staat al vele jaren bekend als zeer goede werkgever qua beloning, hoge salarissen, toeslagen en bonussen, De bonussen van mei jongstleden konden "voorlopig" niet betaald worden, onbegrijpelijk dat er nog sprake was van bonussen in zo'n zorgwekkende situatie! Bij Zalco werden ook vorstelijke salarissen en toeslagen betaald. Zou dit niet de belangrijkste oorzaak zijn van de ondergang van beide bedrijven?

Voordat iedereen de industrie loopt af te kraken en roept van duurzaam en groener kijk eerst eens naar het volgende plaatje. Thermphos: 600 banen, Dow: 2000 banen, Zeeland Refinery: 500 banen, Yara: 500 banen, Cargill Sas: 500 banen. Totaal: 4100 banen. Dit is een ruwe schatting van vast en geleend personeel. Bruto modaal salaris 2011 was € 2.546 (bron wikipedia) 4100 x 2.546 = € 10.438.600,- wat er per maand door deze bedrijven ruwweg word uitbetaald. € 10.438.600,- x 12= 125.263.200,- per jaar. Dan nog niet eens gepraat over wat er verder aan belasting word afgedragen door deze bedrijven. Dus als iemand een goed plan kan maken wat voor 4100 banen kan zorgen, en voor 150 miljoen per jaar en de rest kan zorgen, be my guest. Maar ik geloof dat Zeeland (& Nederland) dit geld hard nodig hebben. En vergeet niet wat deze bedrijven allemaal maken, van chemicaliën tot producten in de ziekenhuizen van kustmest tot stoffen in ons voedsel enz. Chemie is overal.

Toch leuk dat wij als klant van Delta eerst vooruitbetalen voordat we stroom krijgen. Voorschot heet dat. Delta heeft al last van de overcapaciteit op de stroommarkt las ik. Is uw stroom rekening gedaald, bij dit overschot? CDA-minister Verhagen slooft zich de ene dag uit om proliferatie van kernwapens en nucleair materiaal tegen te gaan en pleit de dag erna voor meer kerncentrales in Nederland. En wel "omdat anders het licht uitgaat in 2020". Deze 'gouwe-ouwe' hadden we in al z'n platheid al een tijdje niet meer gehoord. Het lijkt er op dat hij rapporten van bijv. het Ministerie v. Economische Zaken van de afgelopen jaren, waaruit telkens weer blijkt dat we naar een enorme overcapaciteit in de stroomproductie toegaan, heeft gemist. En hij vergeet voor het gemak dat kernwapens niet zouden bestaan zonder kernenergie. Dat veel van het nucleaire materiaal wat ongecontroleerd rondzwerft over de aardbol afkomstig is uit de 'civiele' nucleaire industrie. Vrijdag aanstaande begint het CDA-congres waar het definitieve verkiezingsprogramma wordt vastgesteld. Laten we volstaan met deze tekst van Maarten Luther "In de harten van alle mensen staat geschreven dat lucht, bloemen, bossen en dieren onaangetast moeten blijven". 

Als ik het goed begrijp, heeft Delta in feite de herhaaldelijke overschrijdingen van giflozing en andere overlast mede mogelijk gemaakt, zo niet gesubsidieerd. Hoe ver willen managers en beleidsmakers eigenlijk gaan om het mom van werkgelegenheid en mensen ongezonde lucht laten inademen, de een boetes innen en de ander premies opstrijken en maar roepen dat er bezuinigd moet worden door wie en waarom waarop eigenlijk? Snapt U het nog?

Nou niet alleen de Delta heeft zijn geld niet gehad, het personeel nu ook niet meer... Nog niets gestort deze maand, heb er een zwaar hoofd in! Rob de Ruiter zal het wel al op zijn rekening hebben staan. Eigen belang eerst!

@Kootje Nou bij mij wel maar ik ben in dienst bij onderaannemer.ook ik weet dat onze tussenpersoon nog geld tegoed heeft en nee bazelen doe ik niet. Rob de Ruiter heeft het geld niet in zijn eigen zakken zitten daar ging het om. Als jij op Thermphos werkt weet je net zo goed dat hij een harde werker is. En ik met hem en vele anderen hoop dat dit allemaal een goede afloop gaat hebben.en ook ik weet dat dit nu niet zonder slag of stoot gaat. Maar op dit moment gaat hij niet over de centen maar de drie curatoren. Snap dat je als je er werkt en je salaris nog niet gestort hebt gekregen het spannende tijden zijn maar om nou dingen te roepen die een heel eigen leven kunnen gaan leiden nee. Schrijf dan de waarheid.

Ik heb ook weer een maand gewerkt (met plezier hoor), maar wil ook mijn salaris. Dus heb ik er een zwaar hoofd in. Als ik dit lees komt het dus op de curator aan of wij nog centjes zien. Het is de 26e al. Maar het is triest. Dat het zo snel zou gaan had denk ik niemand verwacht, wel aan zien komen omdat er gewoon nergens geen geld meer voor was.

De medewerkers krijgen gewoon salaris en nee het staat niet op de rekening van Rob de Ruiter. De man werkt zich een slag in de rondte. Dus geen dingen schrijven waar je niets van weet.

En Marijke, staat het salaris bij jou al op de bankrekening? Nou hier niet hoor, Dus bazel niet zo als je er niets mee te maken hebt!

@vakman: volgens Jeroen en met hem alle milieu-activisten kun je toch van de lucht en de zon leven? Echt kotsmisselijk word je ervan! Van toerisme kun je ook NIET leven. @BewonerZeeland en Mona: ALLE bedrijven meten met 2 maten, de èèn voor het "klootjesvolk" en de ander voor de groten, die nu vervolgens niet betalen, maar waar wij (het klootjesvolk) dus ook nog een keer voor mogen opdraaien! Is maar weer eens al te duidelijk HOEVEEL winst er bij Delta gemaakt wordt: ook een ontslagpremie voor een vertrekkend topman van 1.3 miljoen doet ze de das niet om. @T: inderdaad de ex-Zalco medewerkers hebben overal een streepje voor, maar dat was al zo toen iedereen verzocht werd hun kerstpakket in te leveren voor die mensen. Andere mensen die werkloos worden buiten hun schuld mogen kreperen! Dan hebben ze het en passant ook nog over de voedselbank die steeds meer klanten krijgt. Goh, hoe zou dat nou komen? Eindje verder wordt weer melding gemaakt over armoede onder werkenden, ja de enkeling die nog werkt mag ook steeds meer inleveren zodat ie onder de armoedegrens komt, heeft bovendien ook nog eens geen recht op bijv. huurtoeslag, zorgtoeslag etc omdat zijn BRUTO-salaris hoog genoeg is, maar die mensen interesseert BRUTO NIETS! Wat onder de streep overblijft is wat telt en dat is steeds minder, hoe hard je ook werkt!

@ Jeroen, je loopt nu wel mooi te schermen met je duurzame biologische landbouw propaganda, maar de massale ontslagen interesseren je geen ruk maak ik uit je vele reacties op. Volgens mij heb jij miljoenen te investeren in jouw eigen idealistische volkstuintje met enkele Poolse arbeidskrachten, want Nederlanders zal je hier niet te werk kunnen stellen met hun VAPRO-chemie diploma's, die zijn je vast te duur. Nee, laat Thermphos maar iets voor het milieu betekenen, cradle-to-cradle, het verwerken van mest oa, dat zit vol met fosfaten... Dan hoop ik stiekem dat jou tuintje onder die rook staat.

@Jeroen, je bent niet wijs. Duurzaamheid is op alle fronten verliesgevend en brengt geen werkgelegenheid.  De zware industrie verdient het meeste geld voor de economie maar verkast stilletjes naar landen waar men het niet zo nauw neemt met de regels. Zonder industrieele massaproductie verdwijnt het geld en de werkvoorziening uit Zeeland  of dacht je dat we hier van het toerisme konden leven? Biologische producten blijven nog steeds massaal liggen in de schappen van de supermarkten. 

@Jeroen: ik ben het volledig met je eens. Het wordt eens tijd dat Zeeland vooruit kijkt i.p.v. blijft hangen op gedateerde industriële activiteiten. Jammer voor de werknemers, maar helaas het is niet anders. Elders vallen ook (gedwongen) ontslagen. En de praktijk leert (zie Zalco) dat ex-werknemers van grote bedrijven een streepje voor hebben bij het zoeken naar een baan.

Schandalig dat dit mogelijk is. Geheel eens met de andere inzenders, afsluiten die zaak. Wij maar betalen.

Tja, automatische betaling doet wonderen. Nooit vergeten, nooit geen probleem met Delta, voorheen Pezem, gehad.

Eén maand achter met betalen van 160 euro meteen brieven en dreigen met afsluiten van gas en licht. Maar een achterstand van miljoenen ach wat maakt het uit. Delta, dit slaat negens op!

Tuurlijk.... ???? Hier was ik 5 dagen telaat met lezen van brief en betaling telaat maar hopla afgesloten eerste diensten.
En dan was ik geen 6 maanden achter nee was factuur juli vergeten en 11 september pats helf diensten doen het niet meer.
En geeneens belletje van het bedrijf ook geen briefje in de bus je bent afgesloten, van kabel nee gewoon pats en ik betaal gelijk die 2 maanden per direct doen ze moeilijk van de betalings regeling van maandje extra erbij voor afbetaling de jaar factuur. Moet ineens opgehoest worden was in geen velden of wegen iets te regelen.
DUS DELTA 2 maten ???? Nooit betalings achterstand gehad altijd keurig proberen alles te betalen hoe moeilijk het is in deze tijden en ineens een bot KLOTE bedrijf !!! Nu weet ik waarom ik betaal voor nog grotere wanbetalers en hier spreek je over nog geen 260 euro..

Gewoon sluiten. En grootschalig inzetten op duurzame, biologische landbouw en de verwerking ervan. Nederland loopt al tientallen jaren gigantisch achter op het gebied van duurzaamheid ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland en de Scandinavische landen. De productie en consumptie van biologisch is daar meer dan 5 X zo groot. Er valt een enorme markt te winnen in Nederland. Zeeland is bij uitstek geschikt voor duurzame productie en het zou het imago van onze prachtige provincie nog verder omhoog krikken. Ook andere duurzame projecten zouden hier gestart kunnen worden. Het is volkomen milieuvriendelijk en het levert veel werkgelegenheid op. Het is een prachtige oplossing en het heeft alleen maar voordelen.